Annonce
Randers Onsdag

Caspar Juel Berg har rollen som Josef i Randers Egnsteaters juleforestilling: Han er som den hvide klovn

"Der er noget meget klassisk over juleforestillinger i forhold til andre teaterforestillinger. Den skal kunne noget særligt med en vis grad af folkelighed, som man ikke kan komme uden om at favne i en juleforestilling," siger Casper Juel Berg, der for andet år i træk er på rollelisten ved Randers Egnsteaters juleforestilling. Foto: Frank Pedersen
Sigurd Barret har skrevet "Juleevangeliet the musical" til Randers Egnsteater. I forestillingen har Caspar Juel Berg rollen som Josef.
Annonce

Randers: Randers Egnsteater havde torsdag i sidste uge premiere på årets juleforestilling, "Juleevangeliet the musical", der kan ses til 21. december. På rollelisten er blandt andre Caspar Juel Berg, der udover en birolle som hyrde har den store gennegående rolle som Josef.

På spørgsmålet om, hvorvidt Josef kan betegnes som en af verdens mest kendte anonyme papfædre, nikker Caspar Juel Berg.

- Sådan havde jeg det selv, da vi gik i gang med forestillingen. Jeg tænkte: hvem fanden er den her gut, siger han.

- Det var sindssygt svært for mig at gå til rollen i begyndelsen, for der er sgu ikke så meget at hænge op på ham. Han går ved siden af det her æsel, som Maria rider på, mens han prøver at kæmpe for sin plads.

Og den kamp har Caspar Juel Berg prøvet at gøre til Josefs rejse i historien.

- Første tvivler han på, hvem der er den der far, der har gjort Maria gravid. Men han elsker Maria over alt på Jorden - han er virkelig vanvittig forelsket i hende - og det er den kærlighed, der gør, at han bliver hos Maria og lige så stille bliver mere og mere overbevist om, at hun taler sandt.

- Og da han så ser barnet, overgiver han sig 100 procent til kærlighed til det her barn, og det synes jeg er meget relaterbart. Jeg kan huske, at da jeg første gang så mit barn, var det den samme åbenbaring som Josef har, siger Casper Juel Berg, der fortæller, at den Josef, han har været med til at skabe i "Juleevangeliet the musical", begynder som en lettere arrogant og selvsikker mand, som har sin tvivl om det, Maria beretter.

- Men lige så stille går han i spåner, mens han prøver at forsvare Maria og bære dem igennem alle mulige absurde og rabiate situationer med talende kameler, ørkenrøvere og skatteopkrævere i løbet af forestillingen.

Juleevangeliet the musical

Spillested: Randers Egnsteater, Mariagervej 10

Spilleperiode: Spiller til og med 21. december.

Varighed: 60 minutter.

Aldersgrænse: Fra fem år.

”Juleevangeliet the musical” er skrevet specielt til Randers EgnsTeater af Sigurd Barrett, som også har lavet tekst og musik til alle sangene.

Medvirkende: Lisbeth Knopper, Allan Helge Jensen, Sofie Alhøj og Caspar Juel Berg.

Musikere: Jacob Venndt og Tom Lindby.

Instruktør: Louise Schouw.

Scenograf: Niels Secher.

Koreograf: Rebekka Lund.

Annonce

Mænd kan relaterer til Josef

Caspar Juel Berg fortæller, at fordi Josef har været en vanskelig karakter at arbejde med, har han tænkt Josef som en hvid klovn.

- Den hvide klovn er ham, der selv mener, han har styr på det hele, og selv om det gang på gang bliver vist, at det har han ikke, så prøver han hele tiden at komme ovenpå igen, fordi han har et pænt stort ego.

- Det samme sker for Josef, han vil gerne tage kontrol, men i en del situationer er det Maria, der løser problemerne. Og det tror jeg, mange mænd kan relatere til, at være i situationer hvor man tænker: det her burde jeg have styr på så jeg lader som om. Men det viser sig selvfølgelig, at det har man ikke - jeg kender i hvert fald til den slags pinlige episoder, siger Caspar Juels Berg.

Annonce

Fedt at spille juleforestillinger

Caspar Juel Berg var også på rollelisten ved sidste års juleforestilling, "Historien om Bella", på Randers Egnsteater, derudover har han medvirket i flere juleforestillinger på andre teatre.

- Der er noget meget klassisk over juleforestillinger i forhold til andre teaterforestillinger. Den skal kunne noget særligt med en vis grad af folkelighed, som man ikke kan komme uden om at favne i en juleforestilling, siger han og tilføjer, at det tit er sådan med teater, at man leder ude i alle mulige retninger, mens man undersøger kunsten og kunsthåndværket det være sig scenografisk, formmæssigt eller tekstmæssigt.

- Men i juleforestillinger er der et anker i en form af en klassisk tradition, som jeg ret godt kan lide, siger Caspar Juel Berg, der tilføjer, at juleforestillinger er noget, man skal øve sig i at kunne lide.

- Når man som ny skuespiller kommer ud fra skolen, vil man bare gerne eksperimentere og lave det mest revolutionerende teater. Så hvis man som ny skal spille "Jul i Nødebo præstegård", kan det godt virke sådan lidt årdrhhh er teatret ikke kommet længere - sådan havde jeg det i hvert fald selv, siger Caspar Juel Berg, der blev færdiguddannet i 2009.

Nu, ti år senere, mener han tværtimod, at det er fedt at spille juleforestillinger, fordi det stiller krav til en basal teknisk kunnen til skuespilleren i form af at have styr på de grundlæggende skuespil-værktøjer.

- Derudover er der rigtig mange fine julehistorier rundt omkring, som er super meget værd at fortælle og jeg synes, det er lidt sjovt, at juleevangeliet ikke er blevet fortalt mere på teaterscenen. Så vidt jeg ved er juleevangeliet ikke blevet lave som juleforestilling i Danmark før nu, siger Caspar Juel Berg og henviser til at "Juleevangeliet the musical" er en ny forestilling skrevet af Sigurd Barret.

"Da Josef ser barnet, overgiver han sig 100 procent til kærlighed til det her barn og det synes jeg er meget relaterbart. Jeg kan huske, at da jeg første gang så mit barn første gang, var det den samme åbenbaring som Josef har," siger Casper Juel Berg. Foto: Martin Gundesen
Annonce

Tog afstand fra julen som ung

Caspar Juel Berg fortæller, at han som mange andre unge i nogle år prøvede at skubbe julen og alt, der hører til den lidt væk og lave alt mulig andet, mens andre julede.

- Da jeg var i begyndelsen af 20'erne, syntes jeg, julen var noget bagstræberisk og repetitivt. Men så begyndte jeg selv at få børn, og så er der pludselig noget utroligt dejligt ved julen, siger Caspar Juel Berg, der har en datter på syv år og en søn på to og et halvt.

- Vi bor i Nordjylland, så julen er bare en super chance for at se familien i København. Når man bliver ældre, forstår man pludselig, hvorfor traditionerne er traditioner, siger Caspar Juel Berg, der er 38 år.

- Så giver det mening på en helt anden måde... og så elsker jeg bare julemad, siger han med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Annette hjælper dyr i nød

Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce