Annonce
Randers Onsdag

Christina er i lære som dyrepasser i Randers Regnskov: - Jeg udlever min barndomsdrøm.

Dyrepasserelev Christina Sloth Jensen har ingen problemer med at håndtere den store tigerpython i Randers Regnskov. "Men jeg kan ikke klare regnorme. Det har jeg aldrig kunnet, de er bare for klamme", siger hun. Foto: Frank Pedersen
Christina Sloth Jensen er dyrepasserelev i Randers Regnskov. - Jeg elsker at arbejde med dyr og berige dem på en måde, der gør deres tilværelse federe, siger hun.
Annonce

Randers: Det har altid været en drøm for Christina Sloth Jensen at arbejde med dyr. En drøm, hun nu er godt i gang med at gøre til virkelighed i Randers Regnskov, hvor hun er i praktik i forbindelse sin erhvervsuddannelse til dyrepasser.

- Jeg elsker at arbejde med dyr og at kunne se, at det arbejde jeg udfører, reflekteres direkte i dyrenes adfærd, at jeg kan berige dem på en måde, der gør deres tilværelse federe, siger 23-årige Christina Sloth Jensen om grunden til sit valg af uddannelse.

Hun tilføjer, at selv om arbejdet med eksotiske og truede dyr skaber en spændende hverdag for hende, er det ikke alt arbejde med dyrene, der er lige eksotisk.

- Udover at fodre dyrene og tjekke, at de har det godt, består en dyrepassers job også af at gøre rent hos dyrene, for det kan de jo ikke selv, så jeg skovler også en masse møg i løbet af en arbejdsdag.

"Jeg elsker at arbejde med dyr og at kunne se, at det arbejde jeg udfører, reflekteres direkte i dyrenes adfærd, at jeg kan berige dem på en måde, der gør deres tilværelse federe", siger Christina Sloth Jensen. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Elsker kattedyr og hader regnorme

Selv om Christina Sloth Jensen holder af alle dyrene i Randers Regnskov, er der én gruppe, hun har en særlig forkærlighed for.

- Jeg er kattedamen over alle kattedamer og er meget vild med vores jaguarer og margay-katte, siger hun.

- Det, jeg godt kan lide ved kattedyrene, er, at de er fascinerende, og så er der bare noget cuteness over dem, fortsætter Christina Sloth Jensen.

I den anden ende af spektret er der ét dyr, Christina Sloth Jensen ikke har det så godt med.

- Jeg hader regnorme, siger hun med afsky i stemmen.

- Jeg kan ikke forklare det og ved ikke, hvor det stammer fra, men de er bare klamme og sådan har jeg altid haft det. Jeg har dog arbejdet med det, siden jeg begyndte her i Randers Regnskov, så nu kan jeg godt fodre med regnorme, hvis jeg har handsker på og må bruge en tang, siger Christina Sloth Jensen med et smil.

Annonce

Har det fint med at aflive dyr

Det, der kræves for at blive en god dyrepasser i en zoologisk have, er i følge Christina Sloth Jensen, at man skal være selvtænkende, kunne tage ansvar og at man kan lide den formidlingsopgave, der er i forhold til gæsterne.

- Derudover er det vigtig, at man har empati overfor dyrene, for man bliver meget påvirket, hvis der sker noget med de dyr, man har med at gøre. Særligt hvis man ved et uheld kommer til at skade et dyr, så det må aflives - det har jeg prøvet og det var hårdt, siger Christina Sloth Jensen og tilføjer, at hun generelt har det fint med at aflive dyr, der eksempelvis er blevet syge eller de kaniner, der bliver afleveret levende til Randers Regnskov for at blive brugt som mad for regnskovens dyr.

- Og så skal man som dyrepasser have en stor grad af tålmodighed, for det at arbejde med dyr foregår på deres præmisser, fuldender Christina Sloth Jensen sin liste over dyrepasser-kvalifikationer.

Christina Sloth Jensen er dyrepasserelev i Randers Regnskov og vil meget gerne blive, når hun er færdiguddannet til sommer i 2021. "Det falder sammen med, at regnskovens kæmpestore udvidelse skal være færdig, så jeg håber, at der også bliver plads til mig", siger hun. Foto: Frank Pedersen
Annonce

En udfordring at flytte til Randers

Oprindelig havde Christina Sloth Jensen et ønske om at blive dyrlæge, men udsigten til at skulle tage en ni-årig uddannelse i København - som er det eneste sted, hvor man kan læse til dyrlæge - satte en stopper for den drøm.

- Det var ikke noget for mig, jeg gad ikke på nogen måde at skulle flytte til København og være der i ni år. Derfor blev det til dyrepasser, som er en beslægtet uddannelse, siger Christina Sloth Jensen, der kommer fra Thy - nærmere betegnet Stenbjerg ved Vorupør.

Og netop det at skulle hive teltpælene op fra hjemstavnen og flytte til Randers angiver Christina Sloth Jensen som den indtil videre største udfordring i forbindelse med sin uddannelse.

- Det har jo nærmest været som at flytte til et fremmed land, siger hun med et smil og fortsætter:

- Jeg kendte ikke en sjæl i Randers, men alle i "regnskovsfamilien" har været rigtig flinke til at tage sig af mig og tage mig lidt under deres vinger og nu har jeg fundet mig til rette her i byen.

Udover at tjekke om dyrene har det godt, består en stor del af dyrepasserens arbejde i at tilberede dyrenes foder. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Møder fordomme

Før Christina Sloth Jensen begyndte på sin uddannelse til dyrepasser, tog hun en studentereksamen, og hun har i den forbindelse flere gange oplevet at blive mødt med fordomme, ligesom hun har kunnet fornemme, at andre har tænkt ”Nå var det det, du kunne blive til”, når hun har fortalt, at hun nu er i gang med en erhvervsuddannelse.

- Der er nogen, der mener, at det er at gå ned i niveau, efter at man har taget en studentereksamen med gode karakterer, men for mig er der ingen skam i at tage en erhvervsuddannelse, hvis det er det, man – som jeg - gerne vil, siger Christina Sloth Jensen, der allerede inden hun begyndte i gymnasiet vidste, at hun bagefter ville tage uddannelsen til dyrepasser i stedet for at læse videre på et universitet.

- Det var hverken, fordi jeg var skoletræt, havde svært ved at sidde stille eller var et utilpasset ungt menneske, som mange ellers tror er grunden til, at man tager en erhvervsuddannelse, siger hun og tilføjer, at det kræver det en del at tage uddannelsen til dyrepasser.

- Mange tror at, vi bare passer dyr og sidder og petter dem, men der er meget mere i det. Et dyr kan ikke fortælle dig, hvordan det har det, det skal du selv regne ud, siger Christina Sloth Jensen og tilføjer, at en dyrepasserelev derfor skal lære, hvordan anatomien er i de mange forskellige dyr.

- De er jo ikke bygget på samme måde som os mennesker. Organerne og deres placering samt måden dyr trækker vejret er forskellig fra os mennesker, så der er meget læring og læsning om anatomi, fysiologi og hvilket foder, der passer til hvilket dyr forbundet med det at blive dyrepasser, siger hun.

Annonce

Sabbatår i udenlandske zoologiske haver

Randers Regnskov er ikke den første zoologiske have, Christina Sloth Jensen har arbejdet i. Da studentereksamen var i hus, tog hun et sabbatår, hvor hun rejste rundt i verden og undervejs arbejdede som frivillig i zoologiske haver i Australien, Afrika og England.

- En af de største forskelle på zoologiske haver i udlandet og dem, vi har i Danmark, er, hvad vi må vise gæsterne i forbindelse med foderet, siger Christina Sloth Jensen og fortæller, at i flere lande bliver rovdyr kun fodret med kød, der er hakket til fars, for at gæsterne ikke skal kunne se, at det er et dødt dyr, der bliver brugt som mad.

- Her i Danmark - i hvert fald i Randers Regnskov - hænger vi gerne et hestehoved op til dyrene på steder, hvor gæsterne kan se det og følge med i vores dyrs naturlige spisevaner.

Annonce

Høj standard for dyr i Danmark

Christina Sloth Jensen fortæller, at selv om det har været rigtig gode zoologiske haver, hun har arbejdet i i både Australien og England, så er der en højere standard i danske zoologiske haver.

Men kan man, ud fra hvad vi mennesker synes, overhovedet vurdere, om de forhold, dyr bor i i zoologiske haver - også her i Danmark - er kedelige eller om det er okay? Til det svarer Christina Sloth Jensen:

- Hvis man ikke har forståelse for, hvilket dyr man har med at gøre - ikke er klar over, hvilke forhold de har det bedst i - så er det jo, hvad øjet ser. Hvis ikke man ved bedre, kan det jo sagtens virke som kummerlige forhold, selv om det sagtens kan opfylde det pågældende dyrs behov, hvis de heller ikke i naturen ville have behov for mere, siger hun.

I den forbindelse fortæller Christina Sloth Jensen, at hun nogle gange hører Randers Regnskovs gæster sige, at det område jaguarerne går i i regnskovens Sydamerika-kuppel, da er alt for småt.

- Folk tror, at jaguarerne kun har det lille rum, der er i udstillingen indefra. Hvis det var sådan, ja så ville det være kummerligt, for der er ikke plads nok til to store katte.

- Men jaguarerne har et anlæg indenfor, som gæsterne ikke kan se, derudover har jaguarerne to kæmpestore anlæg udendørs, som de kan færdes i. Der er således fire steder, hvor vores jaguarerne frit kan vælge at være i.

- Så disse gæster forklarer vi, at hvis de går udenfor, kan de se det mest fantastiske anlæg og den mængder af plads jaguarerne har, og at jaguarerne kun er der, hvor de selv gerne vil være, siger Christina Sloth Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce