Annonce
Randers Onsdag

Cykelsport inspireret af motocross

Træningsaften i Randers BMX på Langvang. Kørerne kommer flyvende over banens "bakketoppe". Foto: Niels Bo Mandrup
Bmx-kørsel appellerer til alle aldersgrupper.
Annonce

Randers:  Bmx startede i de tidlige 1970'ere i USA, hvor børn begyndte at konkurrere på deres cykler på jordbaner for at imitere deres motocross-idoler - heraf kommer navnet ”Bicycle MotoCross” eller bmx. I dag er bmx en international sport, der siden 2008 har været en del af det olympiske program.


Hvis de ikke "flyver", men kører med begge hjul på banen, er de bagud i forhold til konkurrenterne.

Mai Myrhøj Tolstrup, formand for Randers BMX


Bmx er en af cykelsportens mest intense sprintdiscipliner, hvor teknik, overblik og styrke skal gå op i en højere enhed. Bmx-race køres på en kort bane med en række hop og sving, hvor de hurtigste ryttere kan nå op på 40-50 kilometer i timen og gennemfører et heat på 35-40 sekunder.

Man kan begynde at køre bmx, så snart man kan cykle uden støttehjul - og der er ingen øvre aldersgrænse.

Når der køres officielle bmx-løb, sker det på lukkede og afgrænsede baneanlæg. Her kører otte ryttere ad  gangen over en sprint-distance, så hvert heat er gennemført på under et minut. Banen er karakteriseret ved at være opbygget med stejle hop og bump, og ofte vil man se bmx-kørerne komme flyvende på cyklen hen over banens "bakketoppe".

- Hvis de ikke "flyver", men kører med begge hjul på banen, er de bagud i forhold til konkurrenterne, konstaterer Mai Myrhøj Tolstrup, formand for Randers BMX.

Den nye bmx-bane på Langvang er udstyret med lysmaster, så der kan køres og trænes på den året rundt. Tidligere har kørerne i vinterhalvåret i Romalt stort set kun kunnet træne i weekender.

Annonce

Nybegyndere

I Randers BMX kan nye kørere snuse lidt til sporten, idet de tilbydes at deltage i prøvetræning tre gange, inden de bestemmer sig til, om bmx er noget for dem. Klubben stiller da cykler, hjelme og andet udstyr til rådighed under prøvetræningen.

-  Bmx-cykler koster fra 2500 kroner og op til 25.000, bemærker Mai Myrhøj Tolstrup.

Randers BMX lader sine medlemmer træne flere gange om ugen på den nye bane, der også i et vist omfang er åben for bmx-kørere fra andre klubber. Eksempelvis har kørere fra Aalborg flere gange brugt banen til træning.

Endnu er den nye bmx-bane ikke indviet officielt - den skal lige være helt færdig først. Men når det er sket, håber klubben at blive vært for stævner i forbindelse både jyske og danske mesterskaber.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce