Annonce
Randers Onsdag

Ny præst i Kristrup kunne ikke holde sig fra teologien

Andreas Bojsen-Møller er ny kirkebogsførende sognepræst i Kristrup, hvor han bliver kollega med to kvindelige sognepræster. Foto: Annelene Petersen
Andreas Bojsen-Møller kalder sig etnisk grundtvigianer med en snert af Tidehverv.
Annonce

Da cand. theol. Andreas Bojsen-Møller, 42 år, i søndags blev indsat i sit nye embede som kirkebogsførende sognepræst ved Kristrup Kirke, er det kun hans andet embede. Det første har han gennem præcis elleve og et halvt år bestridt på Sydfyn, nemlig i Ollerup og Kirkeby Sogne.

Andreas Bojsen-Møller er vokset op i et præstehjem i Veng nord for Skanderborg, dobbelt, så at sige. Både hans mor, Anna Bojsen-Møller, og hans far, Hans Rubech Christensen, er nemlig teologer. Forældrene blev skilt, da sønnen var 12-13 år, og temmelig usædvanligt bestemte et enigt menighedsråd, at man ønskede Anna Bojsen-Møller som fremtidig sognepræst.

Og sådan blev det. Andreas Bojsen-Møllers far blev i stedet højskolelærer, først på Rødding Højskole, derefter på Testrup Højskole.


Så jeg har holdt julegudstjenester på alverdens sprog.

Andreas Bojsen-Møller, ny sognepræst i Kristrup


Selv viste Andreas Bojsen-Møller interesse for at blive journalist og var i praktik på Århus Stiftstidendes redaktion i Skanderborg. Men efter en matematisk studentereksamen fra Marselisborg Gymnasium - han boede dengang hos sin far i Testrup - og en tid med rejser, blandt andet til arbejde på en kaffefarm i Gutemala, og et ophold på Ryslinge Højskole - tog den unge mand fat på at studere historie ved Københavns Universitet.

Men efter et år skiftede han til teologi.

- Jeg kunne åbenbart ikke lade være, konstaterer Andreas Bojsen-Møller, som inklusive Pastoralseminariet var færdiguddannet i 2008, og den 1. januar 2009 tiltrådte embedet på Sydfyn.

Annonce

Formandspost

I Ollerup ligger jo den kendte Gymnastik - og Idrætshøjskole med elever fra stort set hele verden.

- Så jeg har holdt julegudstjenester på alverdens sprog, fortæller Andreas Bojsen-Møller, som også med glæde tænke tilbage på årlige adventsmøder i samarbejde med skolen og med op mod 500 deltagere.

I årene på Fyn var Andreas Bojsen-Møller tillidsrepræsentant for sine kolleger i Svendborg Provsti og dermed formand for stiftsudvalget af præster. Det samme var hans forgænger i Kristrup, Lisbeth Damgren Højen, blot for præsterne i Aarhus Stift, så de mødtes et par gange om året til gensidigt udbytte.

Adspurgt om kirkelig retning siger Andreas Bojsen-Møller, at han jo egentlig et etnisk grundtvigianer.

- Men med en snert af Tidehverv, tilføjer han.

Annonce

Far til fire

Andreas Bojsen-Møller er gift med den dramaturguddannede Pernille Bojsen-Møller, der også har gennemført en  uddannelse i bifag som litteraturvidenskab og dansk. Hun har hidtil undervist på VUC i Svendborg.

Der er fire børn i ægteskabet. Ældst er Otto, 14 år. Han vil gerne gøre sin 9. klasse færdig på Sydfyn og bor derfor hos sin farfar. Jakob på 12 og tvillingerne Ellen og Joakim på 9 år er tilmeldt Randers Lilleskole.

I den nyistandsatte præstebolig lige ved kirken befinder sig også en hund. Den er af racen japansk spids, så børnene har givet den det japanske navn Taru. Til husstanden hører faktisk også en hest - den er opstaldet i Over Fussing og tilhører Pernille Bojsen-Møller.

- Pernille fik af sin far lovning på en hest, da hun var 12-13 år - det løfte blev indfriet for et år siden, fortæller Andreas Bojsen-Møller med et smil.

Andreas Bojsen-Møller blev indsat af provst Birgith Nørlund Jensen ved en gudstjeneste i søndags.

Efternavnet Bojsen-Møller forekommert sikkert mange bekendt. Andreas Bojsen-Møller er da ogå tilopldebarn af Jutta Bojsen møller, der var formand for Dansk Kindesamfund fra 1894 til 1910 og derefter æresformand. Hun var også med i det berømte Kvindetog den 5. juni 1915, da danske kvinder takkede for den nyerhvervede valgret.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Kom godt i gang med at vandre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Fru Lund vil styrke naturen

Randers Onsdag

Ny synshal åbnet i Randers

Annonce