Annonce
Randers Onsdag

Det lokale arbejde er drivkraften

Det frivillige arbejde er bærende i Røde Kors, og for formand Else Madsen er det især glæden over at kunne gennemføre aktiviteter til fordel for lokalsamfundet, der er drivende i arbejdet.  Foto: Annelene Petersen
Selv om Røde Kors i Randers er en del af en kæmpemæssig international organisation, er det især det lokale arbejde, der er vigtigt for de frivillige.

Randers: - Mange af os gør det her, fordi vi må bruge en tredjedel af overskuddet til at støtte Røde Kors-aktiviteter i Randers. Det er det, der er drivkraften.

Det fortæller Røde Kors’ butiksansvarlige, Mogens Borup, om baggrunden for, at han lægger mange timers indsats hver uge i Røde Kors-regi.

- Den ene side er at støtte. Den anden side er, at hvis vi konstaterer, at der er et behov, så bestemmer vi selv, om vi vil realisere en idé, forklarer Røde Kors-formand Else Madsen.

Som eksempel nævner Mogens Borup, at afdelingen eksempelvis har støttet hjemløse med varmt tøj op til jul.

- Når de henvender sig og spørger, kan vi med det samme træffe beslutningen, understreger han.


Så det er jo vildt spændende at få lov at lave sådan et sted, der både skal være en forretning, og som skal bruges til andre ting også.

Else Madsen, formand for Røde Kors i Randers


På samme måde kan Røde Kors hjælpe, når kvinder flytter ud fra krisecentret.

- Så kan vi hjælpe med tøj, møbler, bestik og hvad de ellers har brug for. Det kan være voldsramte kvinder, der er blevet smidt ud. Tit har de ikke en seng at sove i, påpeger Mogens Borup.

Røde Kors

Omkring 13 millioner frivillige i 192 lande udgør kernen i Røde Kors. I Danmark er der næsten 35.000 frivillige.

Røde Kors har gennem mere end 150 år bygget på den samme idé, nemlig at hjælpe mennesker i nød uden at skele til nationalitet, etnicitet eller religion.

Røde Kors er en neutral organisation, der er uafhængig af partipolitik, men som har holdninger og taler de sårbares sag.

I Danmark er der flere end 200 lokale Røde Kors-afdelinger, der blandt andet udfører socialt arbejde, g omsorg for ensomme, arbejder med genbrug og førstehjælp og meget mere.

Ude i verden kæmper Røde Kors blandt andet mod konsekvenserne af såvel menneskeskabte som naturskabte katastrofer som jordskælv, orkaner, sult og væbnede konflikter. Samtidig arbejder Røde Kors for langsigtet udvikling i verdens fattigste lande.

Et andet eksempel på en lokal beslutning er, at afdelingen har hjulpet en efterskole med børnetøj, som skulle medbringes på en rejse ud i verden. I et andet tilfælde fik en efterskole en ordentlig stak gamle tallerkener, fordi der skulle arrangeres ”det muntre køkken”.

Annonce

Nye tiltag undervejs

Et nyt tiltag, som Else Madsen kunne forestille sig sat i søen i den nye butik på Kirketorvet, er et økonomikursus for unge i alderen måske 17-20 år, unge som står foran at skulle flytte hjemmefra og selv stå for egen økonomi.

- For at styrke deres kompetencer i at få økonomien til at køre rundt. En slags socialt program. Men det er alt sammen i støbeskeen, og vi går og ser os om efter folk, som vil medvirke og som vil sige, at ”det vil jeg gerne stå for”, forklarer hun.

En anden idé går på at holde en ”herre-morgen”, hvor en flok mænd, der måske trænger til at komme ud og se andre, kan mødes over kaffe og rundstykker til en snak.

- Så det er jo vildt spændende at få lov at lave sådan et sted, der både skal være en forretning, og som skal bruges til andre ting også, synes Else Madsen.

Annonce

Frivilligt og ulønnet arbejde

Hun understreger også, at arbejdet i Røde Kors-afdelingen er rigtigt sjovt for de involverede.

- Ellers ville vi jo heller ikke blive ved, siger hun.

I Røde Kors-arbejdet i Randers, der udover genbrugsbutikkerne også omfatter blandt andet besøgstjeneste, hospitalsguider, støtte til krisecenter-beboere, deltagelse i landsindsamling, nørklearbejde og meget mere, deltager 80-85 personer, der alle arbejder ulønnet og på frivillig basis.

- Men der er plads til flere, blandt andet til at drive den nye butik, understreger Else Madsen, der også peger på, at Røde Kors-afdelingen prioriterer medarbejderpleje højt.

- Så de frivillige også oplever, at det er vigtigt for os, at de gider at stille op, tilføjer Else Madsen.

Folk, der har lyst til at være med i arbejdet, kan via mailadressen randers.fmd@rodekors.dk henvende sig til Else Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Metalsangkor mangler sangere

Randers Onsdag

Coronaramt sangkor fylder 70

Randers Onsdag

Nu vil Gitte nørde endnu mere

Annonce