Annonce
Randers Onsdag

Det summer af liv over Underværket

Det summer af liv på taget af Underværket. Foto: Frank Pedersen
Det begyndte som en bemærkning, Martin Borg sagde for sjov. Men hans leder tog ham på ordet og nu har Martin Borg ansvaret for de 25.000 bier og en dronning, der 1. maj flyttede ind i det nye bistade på Underværkets tag.

Randers: I normale ikke-coronatider er der en summen af liv, initiativ og virkelyst i Underværkets gade, spisesteder samt ved diverse former for markeder og arrangementer.

Som så mange andre steder, har der dog under nedlukningen været pandemistille i lokalerne og boderne i det centrale Randers. Men 1. maj begyndte det atter at summe. Ikke i, men over Underværket.

På handels- og kulturhusets tag er der nemlig blevet etableret et bistade, der fungerer som hjem og arbejdsplads for de godt 25.000 bevingede beboere og deres dronning.

Annonce

Sagt for sjov

Idéen opstod spontant under en snak mellem daglig leder Annemarie Winther og rengøringsmedhjælper Martin Borg i Underværkets krydderurtegård, Frk. Jensens Gård. Temaet for snakken var, hvordan der kunne komme flere farver og mere liv i Underværket, som på det tidspunkt stadig var underlagt nedlukningen.

Det var her, blandt krydderurterne i Underværkets Frk. Jensens Gård, at Martin Borg en dag under coronanedlukningen for sjov foreslog, at Underværket skulle have bier. Underværkets daglige leder, Annemarie Winther, greb dog hurtigt idéen og 1. maj flyttede en bifamilien ind på taget. "Martins idé er blevet til et fantastisk samarbejde mellem Underværket og biekspert Sandor Hestbæk Marjus, Gaia Akademie, biolog Helle-Marie Taastrøm fra Naturcenter Randers samt Randers Kommune", siger hun. Foto: Frank Pedersen

- Pludselig siger Martin: Vi skal da have bier på taget, fortæller Annemarie Winther.

- Jeg ved ikke, hvor det kom fra, for jeg kendte slet intet til at have bier. Det var bare noget, jeg sagde - sådan lidt for sjov, indrømmer Martin Borg.

Annemarie Winther dog hurtigt idéen.

- Under coronanen var alt liv sivet ud af Underværket. Der var ingen aktiviteter, da det nærmest var umuligt at se ud i fremtiden i forhold til, hvad der kunne sættes i gang. Men det her med bier, det var faktisk muligt, fortæller hun.

Sammen med Martin Borg begyndte hun derfor at undersøge, hvad der skulle til og om det overhovedet var realistisk at have bier på Underværket. Martin Borg har blandt andet detaget i biavlerkurser hos biekspert Sandor Hestbæk Markus, som Underværket har købt sin bifamilie af.

- Og nu er vi så her med bier på taget. Selv om det blev sagt i spøg, er jeg egentlig meget glad ved, at vi er gået hele vejen med det, siger Martin Borg med et smil.

Annonce

Voksede til bredt samarbejde

Annemarie Winther kalder bierne på Underværkets tag for et megasympatisk projekt for den selvejende institution, der netop er sat i verden som et almennyttigt formål, der skal skabe en udvikling, der understøtter de tre ben, det står på: Handel og integration, kunst og kultur samt byudvikling.

- Men når man får en god idé i en tid med corona, hvor det ikke er muligt at genere bare det mindste overskud, der kan puttes over i projektet, hvad gør man så, spørger Annemarie Winther, der tilføjer, at svaret blev et samarbejde mellem en række instanser, der på hvert sit felt har budt ind med viden og hjælp.

For et par måneder siden fik Martin Borg idéen til at Underværket skulle have et bistade på taget. Nu har han ansvaret for stadets 25.000 bier og deres dronning. Selv om de flyver tæt, når han ser til dem, er han kun blevet stukket én gang. "Det var en dag, jeg havde shorts på og det er måske lige kækt nok, når man arbejder med bier", erkender han. Foto: Frank Pedersen

Martin Borgs forslag voksede således hurtigt fra en for-sjov-bemærkning til at være et projekt med samarbejder mellem Underværket, biekspert Sandor Hestbæk Marjus samt Gaia Akademie, hvis elever producerer frøbombe-poser, der senere vil blive uddelt til alle, der er interesseret i at så bivenlige planter og blomster. Indholdet af frøposerne er blandet efter anbefalinger fra biolog Helle-Marie Taastrøm, Randers Naturcenter.

- Desuden sørger Randers Kommune for at rydde 218 kvadratmeter græs i byparker, der målt fra Underværket ligger indenfor den to kilometers radius, som bier flyver, når de henter pollen. I stedet for græs skal der gøre plads til lækre spisesteder til vores bier og andre pollenelskere, siger Annemarie Winther.

Selv om byparkernes flora-forvandling endnu ikke er ført ud i livet, betyder det ikke, at Underværkets bier sulter.

- Der er et område med vild eng på Jens Otto Kraghs Plads lige her ved siden af. Desuden er der flere kolonihaver indenfor to kilometer, så vi har fået at vide, at der er rigelig med mad for vores bier, siger Martin Borg.

- Desuden er der Rådhushaven, hvor Randers City Forening og kommunens eventsekretariat i år har besluttet, at der skal være vild natur under temaet biodiversitet, så der vil vores bier også kunne spise, supplerer Annemarie Winther.

Annonce

Kaffebrygning er forbudt

Det er planen, at den honning der bliver produceret i Underværkets bistade, skal slynges i den første uge af august. Også her vil biekspert Sandor Hestbæk Marjus assisterer med sin store erfaring.

Ved indgangen til bistadet er der et mylder af liv med bier, der letter og lander. Foto: frank Pedersen

- Det er nemlig ikke så lige til. Jeg har blandt andet fået at vide, at det skal foregå meget sterilt i forhold til lugte. Hvis man for eksempel brygger kaffe i nærheden, tager honningen smag af det, fortæller Martin Borg.

Hvad der skal ske med de gyldne dråber fra toppen af Underværket, er endnu ikke besluttet.

- Når vi i Underværket udlejer vi vores sale, er det ofte med forplejning og det kunne være oplagt at tilbyde vores egen honning sammen med de økologiske morgenboller. Om vi må eller kan sælge honning i glas, skal vi først i gang med at undersøge nu, siger Annemarie Winther.

Hvor mange kilo honning, det første års høst bliver på, er svært at sige, men Martin Borg anslår, at der på nuværende tidspunkt er mellem 30 og 40 kilo i stadet.

- Det er i hvert fald sådan, det føles, når jeg løfter på tavlerne, siger han.

Annonce

Var ræd for bier

Når Martin Borg ser tilbage på effekten af det, han for blot nogle måneder siden foreslog uden at have tænkt nærmere over det, småler han, mens han konstaterer, at det er gået lidt stærkt.

- På det personlige plan er det en helt ny verden, der har åbnet sig for mig. Det er jo en hel videnskab og virkelig spændende at have med bier at gøre, siger Martin Borg, der kraftigt overvejer at få sit eget bistade.

Blandt de ting der har overrasket Martin Borg mest, nævner han kønsfordelingen i forhold til, hvem der gør hvad i et bisamfund.

- Det er kun hunner - det vil sige underudviklede dronninger - der er arbejdsbier. Det er dem, der bygger boet og flyver ud efter nektar. Hannerne derimod forlader ikke boet. De ikke laver andet end at spise og parre dronningen. Det er kun, hvis der er fare på færde, at hannerne flyver ud, fortæller han.

Når Martin Borg skal karakterisere bierne i stadet på Underværkets tag, bruger han ord som: søde og rare.

Ord som han ikke ville have brugt om de vingede honningproducenter for blot nogle få måneder siden.

- Jeg var ræd for dem. Jeg var en af dem, der vifter vildt med armene og løber afsted, hvis der var en bi i nærheden. Sådan har jeg det slet ikke mere. Nu tager jeg det helt roligt, selv om bierne sværmer tæt omkring mig, når jeg ser til dem, siger han og fortsætter:

- Da jeg fik min egen familie, som jeg skulle passe, skete der noget. Jeg fik et hurtigt et forhold til dem og nu tænker jeg bare, at de skal have det godt, mens jeg plejer og nusser dem.

Martin Borg fortæller, at han kun er blevet stukket én gang siden, han begyndte at arbejde med bier.

- Det var en dag, jeg havde shorts på og det er måske lige kækt nok, når man arbejder med bier, erkender han.

Annonce

En stor gave

Annemarie Winther fortæller, at selv om hun kun observere bierne fra sidelinjen, så smitter Martin Borgs voksende viden og måde at tage vare på bierne af på hende. Hun har allerede besluttet sig for, at hvis hun skal have et bistade, bliver det på betingelse af, at Martin Borg passer det for hende.

- Jeg synes, han er megasej og jeg er så fascineret af det, han formidler til mig og andre, at jeg har fået et helt nyt blik på biers og insekters fantastiske univers, siger hun og fortsætter:

- Dertil kommer, at man rent faktisk får et produkt ved at have bier, man kan høste noget, der er sundt gavnligt og oveni købet sødt. Så jeg ser det simpelthen som en stor gave, at Martin den dag sagde til mig: Skal vi ikke have bier på Underværket.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Teresa knokler 12 timer om dagen for at få ny delikatesseforretning klar til efterårsferien: - Vi skal have sol og varme til Randers

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Majken Strand forkæler kunderne i Maak med intimmøde med Instagram-stjerne

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Josefine viser vejen til et bedre liv ved at dele sit eget på Instagram

Randers Onsdag

Lej en hytte ved årets julemarked på Østervold

Randers Onsdag

Fra januar 2022 kan du tage cyklen med i bybusserne i Randers

Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Randers Onsdag

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Randers Onsdag

Overrasket direktør skal igen på jagt efter købmand til Øster Bjerregrav: Ny ejer af isbod har ikke tid til at lægge 80 timer i landsbyen

Randers Onsdag

Tag børnene med på kunstrute i Randers midtby

Randers Onsdag

79 nye lejligheder bliver fyldt med mennesker på en måned: Men man skal ikke længere stå på venteliste i årevis

Randers Onsdag

Meld Paderupmanden til politiet: Uinviterede besøg, dørhåndtagsafprøvning, vindueskiggeri, hvad som helst, vi vil vide alt

Randers Onsdag

Er julen kommet ekstra tidligt i år? Torben undrer sig over, at julelyset er tændt i Kirkegades træer

Randers Onsdag

Tag en mundfuld af naturens spisekammer

Randers Onsdag

”The Boss”-hits på Underværket

Randers Onsdag

Kø ud i rundkørslen begyndte klokken 11.00: Parkeringsplads presset af respons på jubilæumstilbud

Randers Onsdag

Bageren bruger selv Too Good To Go

Randers Onsdag

Nu er Føtex med i populær madspilds-app

Randers Onsdag

Poser med brunch er populære hos Macale

Randers Onsdag

Randers har succes med at spise sig fra madspild

Randers Onsdag

Delikatessehuset har åbnet butik i Kristrup

Randers Onsdag

Vild-med-dans-dommers danseskole i nye lokaler - og de bliver ikke svære at finde

Randers Onsdag

Lørdag står i øllets tegn, når Randers City fejrer ’Øllets Dag’

Randers Onsdag

Street Food serverer ikke længere Danmarks bedste burger - men fat mod: Den flytter over i den gamle grillbar

Annonce