Annonce
Randers Onsdag

Det sværeste er at arbejde om natten

"Hos Vennelyst Bageri lærer du faget helt fra bunden - her er ikke noget med bake off", siger bagerlærling Matias Moestrup Nielsen . Foto: Annelene Petersen
Matias Moestrup Nielsen er glad for sin læreplads som bager hos Vennelyst Bageri, men er ikke begejstret for arbejdstiderne.
Annonce

Randers: - Det, der var den største overraskelse, da jeg startede som bagerlærling her hos Vennelyst Bageri, var, hvor hårdt arbejde, det egentlig er at være bager. Når du kigger på en almindelig kage, springer det jo ikke i øjnene, at melet kommer fra tunge 25 kilos sække - og at en stor del af arbejdet foregår, mens andre mennesker sover.

Ordene kommer fra Matias Moestrup Nielsen, der det seneste tre og et halvt år har været i lære som bager hos Vennelyst Bageri. Og i samme åndedrag understreger han, at han på ingen måde er utilfreds med sin læreplads.

- Hos Vennelyst Bageri lærer du det rigtige håndværk. Vi laver det hele, som det skal laves - her er ikke noget med bake off. Og jeg får et fag, som jeg altid vil have med mig - uanset hvor jeg vælger at arbejde.

Når han om et års tid er færdiguddannet som bager, er hans plan da også at rejse ud i verden med sit håndværk.

- Jeg vil gerne prøve at arbejde i udlandet. Både for at lære andre ting, andre skikke - og for at vise, hvad en dansk bager kan. En mulighed for en lidt usædvanlig oplevelse kunne være, at arbejde på et krydstogtskib. Gæsterne på sådan et skib skal spise godt - så der er god brug for frisk bagværk.

På længere sigt drømmer Matias Moestrup Nielsen om at eje sit eget bageri. I Danmark eller i udlandet.

- Engang. Jeg kan ikke nu sige noget om, hvornår det kan blive virkelighed.

Jeg vil gerne prøve at arbejde i udlandet. Både for at lære andre ting, andre skikke - og for at vise, hvad en dansk bager kan. En mulighed for en lidt usædvanlig oplevelse kunne være, at arbejde på et krydstogtskib. Gæsterne på sådan et skib skal spise godt - så der er god brug for frisk bagværk

Matias Moestrup Nielsen bagerlærling hos Vennelyst Bageri

Annonce

Natteroderi

Som ejer af sit eget bageri er en del af hans drøm at kunne slippe for i hvert fald en del af natteroderiet.

- Hos Vennelyst Bageri møder jeg på et tidspunkt mellem klokken 01 og 04 om natten. Det betyder helt naturligt, at jeg går glip af aktiviteter med mine kammerater. Når de kan gå til den, skal jeg ligge og sove. Og når jeg på et tidspunkt får min egen familie, bliver det ikke lettere at få så tossede arbejdstider til at gå op med familielivet.

Lige her-og-nu har Matias Moestrup Nielsen dog mere eller mindre vænnet sig til at arbejde om natten.

- Men jeg har mødt mange bagere, der helt har opgivet at arbejde indenfor deres fag. I en periode var der rigtig meget bake off, hvilket jeg egentlig ikke er så begejstret for. Men det betød, at mange bagere fik mere almindelige arbejdstider. Den tendens er dog ved at vende igen, så natarbejdet slipper jeg nok ikke for, siger han.

Annonce

Droppede gymnasiet

Inden han startede i lære hos Vennelyst Bageri var Matias Moestrup Nielsen begyndt på Paderup Gymnasium.

- Som musiker havde jeg selvfølgelig valg musiklinjen, men gymnasiet var alligevel for fagligt og for stillesidende for mig, så allerede efter et par måneder droppede jeg ud, fortæller han.

Hans forældre bakkede op om hans beslutning: De kunne godt se, at han ikke trivedes med bøgerne. Men det var da ikke helt let at skulle sige farvel til sine gymnasie-venner, husker han.

Han havde i nogle år arbejdet som fejedreng i bageriet, og da bagermester Kent Johansen ringede og foreslog ham en læreplads, slog han til.

- Og faktisk er det ikke helt let at få en læreplads her. Du skal helst kende nogen, der allerede har foden indenfor i bageriet. For det er en god læreplads.

Faktisk var det lidt af en tilfældighed, at Matias Moestrup Nielsen endte som bagerlærling.

- Hvis ikke Kent Johansen lige havde ringet på det tidspunkt, kunne jeg måske have valgt at blive gartner - jeg har altid godt kunnet lide at arbejde med planter. Eller det kunne være blevet til noget helt tredje.

Matias Moestrup Nielsen har nærmest vænnet sig til natarbejdet i bageriet. "Men når jeg engang får familie, bliver det ikke lettere med de tossede arbejdstider," erkender han. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Helst lærlinge, som vil faget

Vennelyst Bageri har løbende mellem to og fire lærlinge i arbejde.

- Alt efter hvor meget arbejde, vi har, fortæller Kent Johansen.

- Det er spændende at uddanne lærlinge og sikre, at de bliver så dygtige, som de kan. Og når en af vores lærlinge henter en medalje hjem, er der da jubel i bageriet.

Økonomisk er der dog ikke den store gevinst at hente ved at tage unge mennesker i lære, vurderer han.

- De er selvfølgelig billigere arbejdskraft end en udlært bager - men der kan gå lang tid, før de selv kan varetage de forskellige opgaver i bageriet.

Kent Johansen lægger ikke skjul på, at han gerne vil kende de unge mennesker, han tager som lærlinge, i forvejen.

- Selvfølgelig er det en fordel at være sikker på, at det er folk, som gerne vil faget. Jeg vil tro, at omkring halvdelen af de lærlige, der kommer ind hos Vennelyst Bageri, er nogen, jeg kender i forvejen, siger han.

Med bagerhåndværket i fingerene kan Matias Moestrup Nielsen arbejde over hele verden. "En spændende oplevelse kunne væer et job på et krydstogtskib," siger han. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Annette hjælper dyr i nød

Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce