Annonce
Randers Onsdag

Dronningborg Hovedgaard indretter gårdbutik

Dronningborg Hovedgaard åbner gårdbutik. Jakob Stilling. Foto: Niels Bo Mandrup
Jakob og Ejnar Stilling sælger nu egne produkter direkte til forbrugerne.
Annonce

Randers: Hvor  Dronningborg Hovedgaard i gamle dage var en stor arbejdsplads med folk ansat både ude og inde, er virkeligheden i dag en helt anden. I dag drives gården af dens to ejere, den 42-årige Jakob Stilling og hans 76-årige far, Ejnar Stilling, der er henholdsvis fjerde og tredje generation af familien Stilling på Dronningborg. De er fælles om at drive de cirka 100 hektar landbrugsjord, der hører til stedet, ligesom de i fællesskab passer de 50-60 malkekøer, der er  er på gården.

Nu skal bedriften have endnu et "ben" at stå og gå på: En gårdbutik.

- Vi vil gerne i nærkontakt med lokalområdet, erklærer Jakob Stilling, der har fået fødevaremyndighedernes godkendelse af at åbne gårdbutikken, der er indrettet i gårdens tidligere hestestald.

Fra den har familien Stilling i en periode solgt æg og honning. Nu er sortimentet udvidet, så det omfatter oksekød fra egne dyr samt mælk fra egne køer.

Annonce

Stalddørssalg

Mælken giver sig selv: Den malkes ud af køerne på Dronningborg Hovedgaard morgen og aften og opbevares i en køletank, indtil den afhentes af en mælketankvogn fra Arla. Men nu er der også mulighed for stalddørssalg af mælk. Så hvis man ønsker ikke-pasteuriseret og ubehandlet mælk, kan det købes på Dronningborg Hovedgaard, hvis bare man medbringer en dunk eller andet at transportere mælken i.

Nyt i gårdbutikken er også salget af kød fra egne dyr.

- Vi kan levere op til 10.000 kg kød på årsbasis, fortæller Jakob Stilling, som dog lægger ud i mindre målestok, når det drejer sig om salget fra gårdbutikken.

Dyrene sendes til slagtning hos Djurs Slagtehus i Allingåbro, og herfra kommer kødet retur til Dronningborg Hovedgaard udskåret og pakket i portioner til detailsalg fra dybfryseren i gårdbutikken.

Annonce

Den gode historie

På gården er kødet ikke billigere, end man kan finde det i butikkerne.

- Det, folk får ved at købe kødet her, er den gode historie om, hvor kødet kommer fra, forklarer Jakob Stilling og peger på, at folk på gården kan se dyrene græsse på markerne.

Jakob Stilling har også haft kontakt til restauranter i håb om at afsætte sit kød her, dog endnu uden positivt resultat.


Vi vil gerne i nærkontakt med lokalområdet.

Jakob Stilling, medejer af Dronningborg Hovedgaard


- Men på restauranter er der jo også en historie at fortælle om Dronningorg, synes han.

Hans store drøm er, at Dronningborg får sit eget mejeri, hvor mælken forarbejdes direkte til forbrugerne. Der kan købes et nøglefærdigt mejeri, indrettet i en container og klart til brug, men investeringen er større, end Stilling kan bære lige nu.  Og før den kan komme på tale, skal Jakob Stilling også have sikkerhed for afsætningen.

Æggene er lagt af gårdens egne høns. Lidt svingende i antal.

- En søndag for nogle uger siden tog ræven 11,  fortæller Jakob Stilling, som nu skal have suppleret fjerkræbesætningen.

Dronningborg Hovedgaard har udlejet jagten til et lokalt jagtkonsortium, og Jakob Stilling håber da også, at jægerne kan få ram på ræven.

Annonce

Bier i skovbrynet

I gårdbutikken er der også honning, der er produceret på stedet.  Her er produktionen lagt i hænderne på en biavler, Sergii Nekh, der oprindeligt er fra Ukraine, men som nu bor i Randers. Han har placeret 16 bifamilier i skovbrynet op mod de 25 hektar skov, der hører til Dronningborg Hovedgaard.

Jakob Stilling med en af gårdens høns. Dronningborg Hovedgaard mistede for nogle uger siden ikke færre end 11 høns, da ræven kom på besøg. Foto: Niels Bo Mandrup
Dronningborg Hovedgaard åbner gårdbutik. Sergii Nekh (t. v.)  er biavler og producerer den honning, som Jakob Stilling sælter fra gårdbutikken. Foto: Niels Bo Mandrup
Dronningborg Hovedgaard åbner gårdbutik. Jakob Stilling. Foto: Niels Bo Mandrup

Den gode historie kan blandt andet opleves på væggene i den af gårdens udbygninger, der rummer gårdbutikken. Her er ophængt flere forstørrede fotografier fra gamle dage på Dronningborg Hovedgaard, og Jakob Stilling kan historien om, hvad billederne viser.

Dermed ikke sagt, at man kun kan handle i butikken, når Jakob Stilling selv er til stede. Der er lagt op til høflig selvbetjening i gårdbutikken, hvor alt er prismærket, og hvor der er mulighed for både at betale med kontanter og med mobile pay.

Jakob Stilling er egentlig ikke uddannet landmand, men er kontoruddannet og har blandt andet arbejdet på kontoret hos Danish Crown. Men han har landbrugsskole-ophold bag sig og har i kraft af sin opvækst på Dronningborg Hovedgaard  stor veneration for stedet. I denne tid arbejdes der blandt med at at få restaureret, kittet og malet alle hovedbygningens småsprossede vinduer. De er fra 1907, da bygningen blev moderniseret, og med års mellemrum skal de have en ordentlig overhaling. Men, understreger Jakob Stilling, der er ikke økonomi til at lade en håndværker udføre arbejdet. Derfor må ejerne gøre det selv, og det  samme gælder en lang række andre vedligeholdelsesarbejder.

Jakob Stilling bor selv inde i Randers, mens seniorgenerationen bebor hovedbygningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Kim Larsen fejres i Pakhuset

Randers Onsdag

Nu kommer Wolt til byen

Annonce