Annonce
Randers Onsdag

Efter flere måneders dvale: Frivillig sammenslutning sender tusindvis af værnemidler til hårdt ramt Ukraine

Visirholderne fra DK Makers Mod Corona er blevet kraftigt udviklet på, så det er 13. eller 14. generation af produktet, der nu bliver sendt i kasser og atter kasser til Ukraine. Foto: DK Makers Mod Corona
Der er ikke længere et nationalt behov for de 3D-printede værnemidler, som sammenslutningen af frivillige visirprintere DK Makers Mod Corona sidste forår sendte ud til det danske sundhedspersonale. Derfor sendes hele restlageret nu til Ukraine, hvor antallet af døde med Covid-19 har rundet 20.000.

Langå: Efter at have ligget i depot i Jylland og på Sjælland i op mod syv måneder er 25.000 hjemmeprintede visirholdere og 100.000 visirer nu blevet transporteret ud af landet for at gøre gavn andetsteds, nemlig til Ukraine.

Det fortæller Langå-borgeren Majken Vestergaard som siden sidste forår har været ansvarlig for kommunikationen hos den sammenslutning af frivillige visir-printere, som kalder sig DK Makers Mod Corona.

- Vores kontakter fortæller os, at man er kommet lidt på bagkant i forhold til coronaen i Ukraine. Det har blandt andet betydet, at landet i begyndelsen af januar havde 22.802 indlagte med Covid-19, mens 75,4 procent af deres sengekapacitet med ilt var opbrugt. Så de har været meget interesserede i at få vores lager, siger Majken Vestergaard.

Annonce

Hjælp til selvhjælp

Det er planen, at de mange værnemidler skal sendes til tre forskellige områder i Ukraine, hvor de skal komme sundhedsvæsnet til gode. Derudover er det DK Makers’ forhåbning, at også en lille del af værnemidlerne kan ende i hænderne på lokale 3D-operatører i Ukraine.

- Hvis vi på den her måde kan yde hjælp til selvhjælp, så vil det jo være langt det bedste, siger Majken Vestergaard.

Annonce

Afrika-plan blev stoppet

Grunden til, at de tusindvis af værnemidler nu ryger til Ukraine, er ifølge styregruppen i DK Makers, at der ganske enkelt ikke længere er brug for dem herhjemme.

Frivillige har pakket en masse remedier, som kan komme Ukraine til gode i kampen mod coronaen. Heriblandt 25.000 visirholdere og 100.000 visirer fra DK Makers Mod Corona. Foto: DK Makers Mod Corona

- Det nationale behov for vores visirer og visirholdere stoppede, da en række virksomheder herhjemme fik omlagt deres produktion. Derfor har vi sådan set ligget i dvale siden sommerferien. Vi har forsøgt at afsætte dem til Afrika, men det satte en masse bureaukrati en stopper for, så nu er vi bare glade for, at de kommer til at gøre gavn et andet sted, hvor der er brug for det, siger Majken Vestergaard.

De mange værnemidler forlod Danmark i løbet af weekenden, så de allerede i begyndelsen af denne uge kan komme til gavn blandt ukrainerne.

Annonce

En kæmpeindsats

Fra marts til juni 2020 printede sammenslutningen af frivillige visir-printere fra nord, syd øst og vest tusindvis af visirpandestykker, som blev sendt til samlestationer rundt om i Danmark. Her blev de ved hjælp af doneret bukseelastik og overheadark til færdige visirer, som efterfølgende kom til gavn i det danske sundhedsvæsen.

Alene fra 27. marts til 7. april leverede sammenslutningen knap 25.000 visirer til et presset, dansk sundhedsvæsen. Herunder blandt andet sygehuspersonale, ambulancepersonale samt medarbejdere i ældreplejen og tandplejen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Metalsangkor mangler sangere

Randers Onsdag

Coronaramt sangkor fylder 70

Randers Onsdag

Nu vil Gitte nørde endnu mere

Annonce