Annonce
Randers Onsdag

Efter flere pop up butikker har Louise fået fast adresse: Butik med kunst og smykker i midtbyen

Louise Janting Christensen har åbnet 'ByJanting kunst og Smykker' i Houmeden 8, hvor hun sælger sine egne malerier og smykker. Foto: Frank Pedersen
Louise Janting Christensen skulle bruge to forsøg med et års mellemrum før, hun turde underskrive lejekontrakten og åbne sin butik ’ByJanting kunst og smykker’ i Houmeden 8.

Randers: Ved årsskiftet lukkede Erik Sørensen sin butik, ’Houmedens guld, sølv og ure’, i Houmeden 8 for at gå på pension, blive gift og flytte til Thailand sammen med sin thailandske kone.

Der gik dog ikke længe før, der atter var liv i butikslokalet på Danmarks ældste gågade i det centrale Randers, hvor Louise Janting Christensen nu har etableret sig med butikken ’ByJanting kunst og smykker’.

Det er tredje gang, Louise Janting Christensen byder velkommen indenfor i en butik med hendes egen kunst i Randers midtby. De to første gange var det i form af midlertidige pop up butikker, senest i Brødregade i perioden fra december 2020 til april 2021.

Annonce

Turde ikke skrive under

Hun fortæller, at hun ved pop up erfaringerne blev så glad for midtbyen, at hun begyndte at kigge efter et lokale, hvor hun kunne åbne en blivende butik.

- Det blev ved med at trække i mig, og jeg var lige ved at dø, da jeg i 2021 skulle sige farvel til lokalet i Brødregade, siger hun og ler.

Særligt Houmeden havde fanget Louise Janting Christensens interesse.

- Der er dels det historiske med Helligåndshuset og dels er Houmeden blevet et rigtig fedt sted med en anden kunstbutik og caféer. Houmeden er blevet hjertet i Randers midtby, siger hun.

Louise Janting Christensen var i julen 2020 derfor tæt på at leje det lokale i Houmeden, der nu er blevet hendes nabo – og nu huser Karneval - men hun turde alligevel ikke, da hun skulle sætte underskriften på lejekontrakten.

- På det tidspunkt havde jeg ikke rigtig fået gang i det med smykker, det var meget nyt, og jeg troede ikke malerierne kunne bære en butik alene, så jeg sprang fra, fortæller hun.

Annonce

Der måtte være en mening med, at lokalet stod tomt

Et år senere - i julen 2021 - var Louise Janting Christensen igen i Houmeden, hvor hun lagde mærke til, at der stod flyttekasser i guldsmedbutikkens vinduer.

- Først tænkte jeg åh nej, nu begynder det hele forfra med fristelsen og tvivlen om, hvorvidt jeg tør leje et lokale, siger hun og tilføjer, at hendes tanker dog hurtigt blev drejet i retning af, at der måtte være en mening med at dette lokale nu stod tomt.

- På det tidspunkt havde jeg testet mine smykker og fundet ud af, at de godt kan noget i forhold til at sælge, så jeg sagde til mig selv: Louise nu gør du det, fortæller Louise Janting Christensen.

- Selv om det endte med, at jeg skrev under på lejekontrakten, nåede jeg da at få kolde fødder en kort periode – man er jo jyde, fortsætter hun og smiler.

Annonce

Tog længere tid end forventet

Selv om ’ ByJanting kunst og smykker’ åbnede 12. januar, er det først nu, Louise Janting Christensen føler, at hun for alvor er landet i sin butik.

- Der har virkelig mange ting, jeg har skullet tage stilling til og det har været en periode, hvor jeg har været rimelig træt, når jeg kom hjem, siger hun.

Sammen med sin mand har Louise Janting Christensen selv stået for indretningen af butikken. Et arbejde hun indrømmer, har taget længere tid end forventet.

- Jeg troede, vi kunne fikse butikken og gøre den klar i løbet af fem dage. Det er godt at være optimist, men det tog godt nok noget længere tid. Vi har blandt andet været hen over alle væggene flere gange, siger hun.

Annonce

Sælger kun egne ting

Ligesom malerierne laver Louise Janting Christensen selv de smykker, hun sælger i butikken. Smykker som er af en helt anden karakter end dem, man kunne finde i guldsmedebutikken.

Louise Janting Christensen designer og laver selv de smykker, hun sælger i 'ByJanting kunst og smykker'. Foto: Frank Pedersen

- Der er ikke noget, der er hentet ind færdiglavet. Jeg laver alle smykker fra bunden, understreger hun, der har valgt udelukkende at lave sine smykker i sølv eller forgyldt sølv med forskellige former for halv-ædelstene og perler.

Det er et valg, der bunder i de erfaringer, Louise Janting Christensen gjorde sig, da hun i en periode var ansat i en anden smykkebutik.

- Jeg fik allergi af nogle af smykkerne, så jeg ved, det skal være i orden det, man putter i sine øre, siger hun og tilføjer, at hun også har også fundet ud af glasperler ikke bare er glasperler.

- Der er virkelig forskel. Det er vigtigt at bruge den bedste kvalitet med gennemfarvede perler. I Kina maler man bare på perlerne, hvilket resulterer i, at når man har haft dem på et stykke tid, har man en blå arm og farveløse perler, siger hun.

Annonce

Kunder er med til at bestemme

Louise Janting Christensen designer selv de smykker, hun har til salg i sin butik. Kunder har dog også mulighed for at være med til at bestemme farver og hvilke sten eller perler, der skal indgå og på den måde få lavet et unikt smykke.

Til en vis grad gør det samme sig gældende i forhold til hendes malerier.

- Mine malerier er mere en kreativ proces. Så man er velkommen til at have ønsker i forhold til farver, men om det bliver præcis sådan, kan jeg ikke garantere. Et maleri er dynamisk og har sit eget liv. Det er ikke til at styre på samme måde som eksempelvis et armbånd, siger hun.

Der er åbent i Byjanting onsdag til fredag klokken 10-17.30 og lørdag klokken 10-13.

- Mandag og tirsdag maler jeg, så der har jeg i udgangspunktet lukket, siger hun.

Annonce
Randers Onsdag

Byggeri skrider planmæssigt frem: Klar med åbningstidspunkt for ny butik i midtbyen

Annonce
Randers Onsdag

Hanne Falk har aldrig drømt om at kunne leve af sin kunst: – Jeg er afhængig af at være en del af et større fællesskab

Annonce
Randers Onsdag

Randrusiansk kunstner er ikke i fare for at løbe tør for kontanter: Jeg laver selv mine penge

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Jonathan blev træt af altid at gå på kompromis i bands: - Jeg er gået solo for at spille den musik, jeg brænder for

Randers Onsdag

1. maj vajer de røde faner frit igen efter corona

Randers Onsdag

Her kommer kommune og butikker med kost og spand

Randers Onsdag

John fører an: Kom og gå med

Randers Onsdag

Gågruppen er meget mere end motion

Randers Onsdag

Randers-klinik sætter priserne ned: Romina har truffet stor beslutning

Annonce