Annonce
Randers Onsdag

En glædens dag i dobbelt forstand i Enghøj Kirke i Randers

Sognepræst ved Enghøj Kirke, Alice Annette Pedersen, holder Kristi himmelfartsdag den første gudstjeneste i kirken efter genåbningen. "Egentlig burde dagen hedde Kristi nærværsdag, for selv om Kristus er faret til himlen, er han nærværende på en ny måde i sin ånd, i sit ord og i nadverbrødet, der hvor kærligheden sker. Og der er linket til, at vi i disse måneder har mærket, hvad nærværet gør, fordi det har været fraværende. Det digitale og det telefoniske nærvær kan gøre noget, men det er og bliver en erstatning for det fysiske nærvær", siger hun. Foto: Anne Myrup Pedersen
Sognepræst Alice Annette Pedersen glæder sig til atter at holde gudstjeneste sammen med menigheden i Enghøj Kirke. - Noget af det vi er blevet mindet om under coronaepidemien er glæden ved at være sammen og det fysiske nærvær, siger hun
Annonce

Randers: Torsdag 21. maj er i dobbelt forstand en glædens dag i Enghøj Kirke, Enghøj Alle 10. Dels er det Kristi himmelfartsdag og dels er det første gang, kirken inviterer menigheden indenfor til gudstjeneste efter at have været coronanedlukket siden 12. marts.

Det var sognepræst Alice Annette Pedersen, der 8. marts stod for den sidste gudstjeneste inden kirken lukkede ned og det er også hende, der Kristi himmelfartsdag står for den første gudstjeneste, efter at kirken er genåbnet.

- Jeg glæder mig helt vildt til igen at holde gudstjeneste sammen med menigheden, siger hun og fortsætter:

- Noget af det, vi er blevet mindet om under coronaepidemien, er glæden ved at være sammen og det fysiske nærvær. Jeg har fra flere i menigheden hørt, at det har været fint nok at få en hilsen fra præsten via telefonen eller på en mail, men det er kun en erstatning.

- Selve kirken er savnet, for kirkerummet i sig selv gør noget, det maner til stilhed. Og så er der orglet og ham på bænken foran, som man nikker til. Ikke nødvendigvis fordi man kender ham, men fordi man har noget sammen ved det at være en menighed.

Annonce

Ser menigheden i øjnene

Det Alice Annette Pedersen som præst især ser frem til at få igen, er det tilbagespil, hun får fra menigheden samt det at synge sammen.

- I Enghøj Kirke har vi ikke en højt hævet prædikestol, så når jeg står og prædiker, kan jeg se menigheden i øjnene, se deres smil eller hvis de har en bekymring, siger hun.

- Det nærvær er i sig selv en kraft, der ikke kan skabes i en mail og det glæder jeg mig til at få igen, siger Alice Annette Pedersen.

Annonce

Kristi Nærværsdag

For at markere genåbningen af kirken har Alice Annette Pedersen foreslået at begynde gudstjenesten med trompeter for at tilsætte den et ekstra brus, men om det bliver til noget, ved hun ikke endnu.

Men når det kommer til hvilke salmer, der skal synges ved gudstjenesten, fortæller Alice Annette Pedersen, at hun allerede har besluttede sig for to af dem.

Den første er ”Vaj nu, Dannebrog på voven” af N. F. S. Grundtvig.

- Det er en salme til Kristi himmelfart og melodimæssigt er det en jubelsalme, så den passer godt til en genåbning, siger Alice Annette Pedersen med et smil.

Den anden salme hun har besluttet sig for, er Svein Ellingsens ”Din Himmel-krone ser vi stråle”.

- Det er en fantastisk salme, der rammer, hvad Kristi himmelfart er, fortsætter hun.

Når det kommer til selve prædikenen, er Alice Annete Pedersen bundet til det sted i Biblen, der handler om himmelfarten. Hun ser dog, at der i år er en tydelig kobling til den aktuelle situation med nærværet som en særlig kraft.

- Egentlig burde dagen hedde Kristi nærværsdag, for selv om Kristus er faret til himlen, er han nærværende på en ny måde i sin ånd, i sit ord og i nadverbrødet, der hvor kærligheden sker. Og der er linket til, at vi i disse måneder har mærket, hvad nærværet gør, fordi det har været fraværende, siger hun og fortsætter:

- Det digitale og det telefoniske nærvær kan gøre noget, men det er og bliver en erstatning for det fysiske nærvær.

Annonce

Maksimalt 40 til gudstjeneste

Helt som før corona bliver gudstjenesten ikke lige med det første, da der stadig er en række restriktioner, der skal overholdes. Restriktioner der er blevet bestemt af landets biskopper i samarbejde med Kirkeministeriet.

En af restriktionerne er, at der er et loft for, hvor mange kirkegængere der må deltage i gudstjenesterne. Indtil videre må der således maksimalt være én deltager per fire kvadratmeter gulvareal i kirkerummet målt fra væg til væg. Præsten samt det øvrige personale, der medvirker ved gudstjenesten skal dog ikke tælles med.

Derudover skal det være muligt for deltagerne at holde en afstand på to meter mellem hinanden, såfremt der vil blive sunget under gudstjenesten, ellers er afstandskravet kun en meter.

- Men selvfølgelig synger vi sammen ved gudstjenesten, så vi holder en afstand på to meter, siger Alice Annette Pedersen og tilføjer, at der allerede er trykt sangark til gudstjenesten.

Alice Annette Pedersen siger, at retningslinjerne for genåbningen af kirken betyder, at der maksimalt vil kunne deltage 40 kirkegængere ved en gudstjeneste i Enghøj Kirke. Om der vil være plads til alle, der ønsker at deltage i gudstjenesten, har Alice Annette Pedersen svært ved at vurdere på nuværende tidspunkt.

- Når der er en grænse, er vi nødt til at tælle folk, for det skal vi jo. Men det er ikke rart, for det vil jo betyde, at vi skal sende nogen hjem, hvis vi når grænsen på de 40, siger hun.

- For at undgå at stå i den situation, overvejer vi, om vi skal lave tilmelding eller om der skal laves flere kortere gudstjenester samme dag for at få plads til flere, fortsætter Alice Annette Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce