Annonce
Randers Onsdag

En hjerneblødning satte skub i drømmen om eget galleri

For ti år siden åbnede Jens Christiansen Galleri Aadalen i den nederste etage af privatboligen i Langå. Foto: Frank Pedersen
For ti år siden åbnede Jens Christiansen Galleri Aadalen i den nederste etage af privatboligen i Langå.

Langå: I foråret kunne Jens Christiansen fejre, at det var ti år siden, han åbnede Galleri Aadalen i privatboligen på adressen Lohmannsgade 12 i Langå.

Det var meningen, at han ville have markeret den runde fødselsdag i forbindelse med den årlige påskeudstilling, men det satte coronanedlukningen en stopper for. I stedet for bliver ti-året nu fejret og markeret med en særudstilling, der har fernisering 12. september mellem klokken 10 og 17.

- Men det bliver ikke noget med mange store taler. Og jeg respekterer naturligvis alle coronarestrektioner og sikkerhedsforanstaltninger, siger Jens Christiansen.

Annonce

Kunst i en fornuftig prisklasse

Galleri Aadalen begyndte som to udstillingslokaler, men har i årenes løb bredt sig til nu at fylde alle fire rum i den nederste etage med værker af skiftende kunstnere.


Fra mappen udvalgte jeg de tre største ting: Jeg tog på en ferietur til New York. Jeg tog motorcykelkørekort og købte en motorcykel. Og jeg besluttede mig for at åbne mit galleri.

Jens Christiansen, indehaver af Galleri Aadalen


I løbet af et år er der fem-seks ferniseringer i Galleri Aadalen, hvor Jens Christiansen præsenterer en blanding af dels nye kunstnere og kunstnere, der har været i galleriet før.

Jens Christiansen beskriver Galleri Aadalen som et professionelt drevet galleri, der præsenterer og sælger primært billedkunst fra professionelt anerkendte kunstner fra hele landet.

- Og så er det et galleri der er drevet ud fra et ønske om at gøre kunst til alles eje, da værkerne fra de kunstnere, jeg finder og præsenterer, ligger i en fornuftig prisklasse, siger Jens Christiansen.

- Derudover gør mangfoldigheden blandt kunstnerne, at der er noget at vælge i mellem for dem, der besøger galleriet, fortsætter han.

Selv om langt de fleste af værkerne i Galleri Aadalen er malerier, er der også værker i bronze, porcelæn og keramik i de fire galleri-rum.

- Det har jeg prioriteret fra begyndelsen, for det betyder meget for dem, der kommer ind og kigger, at der er et mix at forholde sig til, siger han.

Annonce

På bagsiden af tre servietter

Det er som nævnt ti år siden, at Jens Christiansen åbnede Galleri Aadalen, men idéen er endnu ældre. Jens Christiansen fortæller, at de første tanker opstod for 35 år siden efter, han havde delt en flaske rosévin med sin hustru på en restaurant under en ferie i Sydfrankrig.

Tankerne blev hastigt nedfældet på bagsiden af tre servietter, der blev gemt i en plastiklomme og sat ind i en mappe blandt mange andre idéer til det, han skulle gøre en gang, når han blev gammel.

For 13 år siden blev Jens Christiansen ramt af en hjerneblødning, som han ikke bare overlevede men kom sig fuldstændig over.

Det fik Jens Christiansen til at tænke, at hvis han ville nå at opleve nogle af de drømme og idéer, han ellers havde hensat i ”Når jeg bliver gammel”-mappen, mens han stadig var i live, så var det nu.

- Fra mappen udvalgte jeg de tre største ting: Jeg tog på en ferietur til New York. Jeg tog motorcykelkørekort og købte en motorcykel. Og jeg besluttede mig for at åbne mit galleri, fortæller Jens Christiansen.

Jens Christiansen siger, at det med at have sit eget galleri og sælge kunst er en lyst, han altid har haft, men at det først var, da han besluttede sig for at føre lysten ud i livet, at han fik øjnene op for at det kunne lade sig gøre i privatboligens nederste etage.

- Her er en fornuftig rumhøjde og masser af vægplads, så jeg tænkte: Hvorfor ikke her og hvis ikke du prøver det, vil du fortryde det senere, fortæller han.

Annonce

Kunst er ikke et impulskøb

At udviklingen i Galleri Aadalen er forløbet stille og roligt over de ti år, det har eksisteret, skyldes blandt andet, at Jens Christiansen gennem alle årene har haft det, han kalder et deltidsjob på 50 timer om ugen som team supervisor ved Aarsleff.

De seneste syv år har han dog koncentreret sig mere og mere om galleriet i takt med, at ombygningen af lokalerne er blevet færdige, så han nu har mere tid til indsatsen i selve galleriet.

- Nu er galleriet der, hvor det skal være. Det skal ikke blive større, og det skal ikke flytte til et andet sted, siger Jens Christiansen, der ikke tror, at der vil komme flere besøgende, hvis galleriet var placeret midt i Randers.

- Der er faktisk mange, der kommer forbi, selv om det ligger i Langå, siger han.

Til sammenligning fortæller Jens Christiansen, at Danmarks største galleri, Galleri Habsø, ligger ude midt i et industrikvarter i Bryrup. Et andet galleri der sælger rigtig godt, Galleri Hjerm, ligger i en nedlagt landbrugsejendom mellem Holstebro og Struer.

- Så hvorfor skulle Galleri Aadalen ikke kunne ligge i Langå og stadig tiltrække mange ny besøgende, spørger Jens Christiansen retorisk.

- De, der køber kunst på gallerier, gør det sjældent som et impulskøb, fortsætter han.

Annonce

Udvider på indhold

Selv om galleriets rammer således har været på plads i flere år, sker der en fortsat udvikling, men det er på den indholdsmæssige del.

- Galleriet bliver mere og mere kendt. Derfor kan jeg nu tiltrække kunstnere, som jeg ikke kunne i starten, siger Jens Christiansen, der fortæller, at det kan være meget svært at tiltrække kunstnere som et nystartet galleri.

- Du skal bevise noget som galleriejer, fortsætter han og tilføjer, at der gennem årene er der kommet flere og flere besøgende og kunder i Galleri Aadalen. De seneste tre år har der således været mellem 1200 og 1300 besøgende bare i de fem påskedage, der er en af årets højtider blandt gallerier.

Annonce

Inspireres på lokale gallerier

I kraft af sit arbejde som team supervisor ved Aarsleff har Jens Christiansen meget rejseaktivitet, da det ligger i jobbet, at han tager rundt i hele landet for at holde oplæg.

- Jeg kommer derfor rundt til mange byer i hele Danmark. Og når jeg nu er der, kan jeg ikke lade være med at opsøge de lokale gallerier. Det er blandt andet der, jeg får inspiration til nye kunstnere til mit eget galleri, siger han med et smil.

Jens Christiansen siger, at tanken om at gøre Galleri Aadalen til sit fuldtidsjob har luret i de ti år, der er gået, men at det er urealistisk.

- Det tager omkring to år at gøre et galleri til et fuldtidsjob, der kan bære sig selv økonomisk. Det overlap der vil være i en sådan periode mellem mit primære job og galleriet ville knække mig arbejdsmæssigt, siger han.

- Men nu nærmer jeg mig den alder, hvor jeg kan gå på pension, så det kan sagtens være, jeg gør det til den tid, tilføjer Jens Christiansen, der fylder 65 år senere i september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Tegn på at du kan have rotter

Annonce