Annonce
Randers Onsdag

Få en bivenlig have

Udskyd klipningen af ligusterhækken indtil, den er afblomstret. Bierne kan nemlig finde meget føde i ligusterhækken. Pr-foto
Danmarks Biavlerforening opfordrer til, at man hjælper bierne og samtidig får mere ud af sin have.

Bierne og blomsterne har udviklet et fint samspil og en gensidig afhængighed, hvor blomsterne bruger pollen og nektar til at lokke bierne til. Til gengæld bestøver bierne blomsterne i iveren efter at samle nektar og pollen. Derved sikrer de, at blomsterne udvikler sig til dejlige frugter, bær og frø.

Søledes skriver Danmarks Biavlerforening i en pressemeddelelse, der fortsætter:

I løbet af sæsonen er der perioder, hvor der decideret mangler blomster i landskabet. Haveejeren kan derfor gøre bierne en stor tjeneste ved at sikre flest mulige bivenlige blomster i haven. Desuden kan der i en have skabes redepladser til mange af de vilde bier.

Annonce

Når haveejeren planter for bierne og skaber gode levesteder, gør han/hun samtidig sig selv en stor tjeneste, nemlig at sikre gode betingelser for, at der næste år kan høstes frugt og bær i haven. Derudover får man en mere levende have med gode muligheder for fantastiske naturoplevelser.

Det er ret nemt at se, om blomsterne på for eksempel et æbletræ eller en jordbærplante er blevet bestøvet ordentligt. Man skal blot kaste et blik på æblet eller jordbærret – er æblet eller jordbærret skævt, så er det tegn på, at blomsterne i sin tid ikke er blevet bestøvet tilstrækkeligt. Forsøg har vist, at bi-bestøvede jordbærblomster giver større og symmetriske jordbær, ligesom de har en længere holdbarhed.

Bivenlige planter

Når man skal udvælge planter i et havecenter, anbefaler Danmarks Biavlerforening, at man bogstaveligt ser sig for. Foretag dit indkøb på en lun og tør dag, hvor bierne er aktive. Du kan kontrollere dette ved, at bier og andre insekter arbejder aktivt i blomsterne. De planter der får flest besøg i et havecenter, vil også være de mest attraktive hjemme i haven.

Som eksempler på bivenlige planter, du kan så og plante i haven, nævner foreningen følgende:

Løg og knolde:Krokus, vintergæk, skilla, hyacinter samt perlehyacint.

Træer og buske:Pil, ribs, solbær, mirabel, kirsebær, blommer, kræge, buksbom, æbler, pærer dværgmispel, hindbær, solbær, rønnebær, hvidtjørn, liguster, evodia, roser (uden mange kronblade), klatrehortensia, snebær, lyng (Erica og Calluna) samt vedbend.

Krydderurter: Purløg, salvie, oregano, timian samt citronmelisse.

Stauder: Julerose, kodriver, ærteblomst, blåklokke, slangehoved, kortlæbe, læbeløs, kæmpe jernurt, kornblomst, vortemælk, perikon, asters, stenurt, Skt. hansurt, lavendel, solsikke, stokrose, solbrud, torskemund, løvemund samt kattehale.

Danmarks Biavlerforening har tre anbefalinger til, hvordan du kan gøre din have mere bivenlig:

1. Så og plant bivenligt

Danmark er blandt verdens største producenter af hvidkløverfrø. Men uden biernes bestøvningsarbejde ville denne produktion ikke være mulig. Foto Benny Gade.

Kløver i græsplænen: Vælg en plæneblanding med kløver, eller udså minikløver i din græsplæne. Det giver blomster, som bierne kan besøge hele sommeren, og samtidig er kløver med til at tilføre næring til din græsplæne.

Vælg de enkle blomster: Mange forædlede planter har flotte fyldte blomster med et væld af kronblade. Desværre giver disse planter sjældent pollen til bierne, da deres støvdragere i forædlingsprocessen ofte er fortrængt til fordel for flere kronblade.

2. Klip bivenligt

Udskyd hækklipningen til efter afblomstring: Først på sommeren har vi ofte travlt med at få klippet hækken. Men når vi klipper hækken inden den når at blomstre, så betyder det at bierne ikke får gavn af de tusindvis af blomster, der kunne have været i hækken. Nyd i stedet hækkens blomster og klip bagefter, så når eventuelle fugleunger også at flyve fra reden.

Lad græsplænen blomstre: Ofte vil der i græsplænen være bellis, bruneller, mælkebøtter og kløver. Disse planter kan give føde til bier, og det er derfor en fordel at klippe græsplænen lidt sjældnere. Ofte kan man sagtens nå at klippe mælkebøtterne efter at de er afblomstret, uden at de når at sætte frø.

Undlad at klippe, hvor det ikke er nødvendigt: Med motoriserede klippere er det nemt at trimme alt omkring sin have. Men med klipning fjerner man også føde og redepladser for en lang række bier. Undgå derfor overdreven klipning i og omkring din have, og nyd i stedet det ekstra liv det giver i haven.

3. Lav bivenligt plads

Bunker af sten og kvas: Mange bier yngler i visne stængler og sprækker mellem sten. Efterlad derfor dine visne planter og stængler i haven, og lav stenbunker og flotte stensætninger til at bryde haven. Placer dine bunker så de er tørre, aldrig i direkte sol, men gerne et sted med halvskygge, hvor de er beskyttet mod vind og vejr.

Den bare jord: Lav områder med bar jord, hvor de jordboende bier kan lave reder og overvintre. Det må meget gerne være sandet jord, der bliver placeret i små forhøjninger.

Lav et bihotel: På www.bivenlig.dk kan du finde eksempler på, hvordan du kan lave et bihotel.

Undgå sprøjtemidler: Selvom antallet af tilgængelige sprøjtemidler i havecentre er stærkt reduceret, så kan man stadig købe en del. Bemærk at rigtig mange midler er skadelige for bier. Dette gælder ikke kun insektmidler, men også ukrudts- og svampemidler kan skade bierne.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Majken Strand forkæler kunderne i Maak med intimmøde med Instagram-stjerne

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Josefine viser vejen til et bedre liv ved at dele sit eget på Instagram

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Lej en hytte ved årets julemarked på Østervold

Randers Onsdag

Fra januar 2022 kan du tage cyklen med i bybusserne i Randers

Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Randers Onsdag

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Randers Onsdag

Overrasket direktør skal igen på jagt efter købmand til Øster Bjerregrav: Ny ejer af isbod har ikke tid til at lægge 80 timer i landsbyen

Randers Onsdag

Tag børnene med på kunstrute i Randers midtby

Randers Onsdag

79 nye lejligheder bliver fyldt med mennesker på en måned: Men man skal ikke længere stå på venteliste i årevis

Randers Onsdag

Meld Paderupmanden til politiet: Uinviterede besøg, dørhåndtagsafprøvning, vindueskiggeri, hvad som helst, vi vil vide alt

Randers Onsdag

Er julen kommet ekstra tidligt i år? Torben undrer sig over, at julelyset er tændt i Kirkegades træer

Randers Onsdag

Tag en mundfuld af naturens spisekammer

Randers Onsdag

”The Boss”-hits på Underværket

Randers Onsdag

Kø ud i rundkørslen begyndte klokken 11.00: Parkeringsplads presset af respons på jubilæumstilbud

Randers Onsdag

Bageren bruger selv Too Good To Go

Randers Onsdag

Nu er Føtex med i populær madspilds-app

Randers Onsdag

Poser med brunch er populære hos Macale

Randers Onsdag

Randers har succes med at spise sig fra madspild

Randers Onsdag

Delikatessehuset har åbnet butik i Kristrup

Randers Onsdag

Vild-med-dans-dommers danseskole i nye lokaler - og de bliver ikke svære at finde

Randers Onsdag

Lørdag står i øllets tegn, når Randers City fejrer ’Øllets Dag’

Randers Onsdag

Street Food serverer ikke længere Danmarks bedste burger - men fat mod: Den flytter over i den gamle grillbar

Randers Onsdag

Bede ved rundkørsel i Langå skal redde insekter

Annonce