Annonce
Randers Onsdag

Fejring af befrielsen: Lys på fem bygninger og i vinduer

I anledningen af 75-året for Danmarks befrielse vil fem af byens bygninger blive belyst. Blandt andet Sparekassen Kronjylland og Verdos skorsten. Arkivftoto: Annelene Petersen
75-års jubilæet for Danmarks befrielse bliver fejret sammen - hver for sig. Med festligt lys på fem ikoniske bygninger, med levende lys i vinduer, med gåtur og fællessang på tv.
Annonce

Randers: Det er så meget, der ikke er, som vi er vant til, i disse coronatider. Det har fået Randers Kommune til at tænke alternativt, så 75-års jubilæet for Danmarks befrielse bliver fejret sammen - hver for sig.

Både 4. og 5. maj vil man kunne se det. Med festligt lys på bygninger, opfordring til at sætte lys i vinduerne eller gå en tur og til at deltage i fællessang via TV.

- Det, der skulle have været en lys 4. maj aften med alsang på Skovbakken i Randers og sideløbende perlerækker af arrangementer i de omkringliggende byer for at fejre 75-året for Danmarks befrielse, er nu ændret til en 4. maj med smukt lys på ikoniske bygninger i Randers og opfordring til at sætte lys i vinduerne. Og samtidig bliver kransenedlæggelser 5. maj nu foretaget af et lille følge uden adgang for flere, lyder det i en pressemeddelelse fra Randers Kommune.

Fem kendte bygninger i Randers får fra 4. maj om aftenen og frem til 5. maj om morgenen en smuk belysning i rød-hvid for Dannebrog og blå for Royal Air Force baretterne, der, som en del af de allierede styrker, befriede Danmark. De fem bygninger er Randers Regnskov, Sparekassen Kronjylland på Tronholmen, Verdos skorsten på Randers Havn, Hotel Randers og Memphis Mansion.

Kransenedlæggelser

Kransenedlæggelserne foregår på følgende steder:

Hobrovejens skole - en indsats i væg i skolegården med seks navne på tidligere elever, der faldt i kampen.

Randers Statsskole, mindetavle i indergården med seksten navne på elever plus en lærer, som alle mistede livet i modstandskampen.

Nordre Kirkegård, mindelunden som er var et særligt sted for begravelser af lokale ofre for modstandskampen.

Skovbakkens frihedsmonument, som blev afsløret 5. maj 1949 og er skænket af byen som mindesmærke for de faldne i frihedskampen.

Østre Kirkegård - to frihedskæmpergrave.

Havneområdet, mindeankeret, som blev afsløret på 25 års dagen for besættelsesmagtens overfald på det danske forsvar 29. august 1943.

Hvidsten, mindelunden, hvor medlemmerne af Hvidstengruppen er bisat.

Hjemmeværnskompagni Hvidsten deltager på de to kirkegårde og Skovbakken, og på de to skoler deltager repræsentanter fra ledelse/bestyrelse.

Annonce

Lys i vinduerne

Da danskerne 4. maj 1945 klokken 20.36 hørte frihedsbudskabet over radioen fra BBC i London, stormede folk ud i gaderne efter fem mørke år. Over hele landet tændte man levende lys og satte dem i vinduerne. En spontan reaktion, der siden har været en tradition, og den opfordres folk til at fortsætte med - med mindre de er ude at gå tur for at se at andre sætter lys.

1900 kronelys, der skulle have været en del af arrangementet på Skovbakken, bliver i stedet delt ud til forsamlingshuse, kulturhuse og kirker med flere.

Danmark blev officielt befriet 5. maj 1945 klokken 8. I løbet af besættelsen kæmpede modstandsbevægelsen stadig mere ihærdigt mod værnemagten.

- Også i Randers Kommune valgte mange at deltage i modstandsbevægelsen. I dyb taknemmelighed og i respekt for dem, der betalte med deres liv og i respekt for deres pårørende, lægger vi 5. maj kranse og mindes vores modstandsfolk. Vi siger tak endnu engang, fortæller borgmester Torben Hansen, Randers Kommune.

Normalt ville mindehøjtidelighederne være åbne for alle, men på grund af forsamlingsforbuddet er det desværre ikke muligt. Alle er i stedet velkomne til at gå forbi efter 5. maj.

Ved kransenedlæggelserne vil Torben Hansen på vegne af Randers Kommune lægge en krans med rød-hvidt-blåt bånd hvor der står 5. maj og "Randers Kommune". Herefter spiller trompetisten Thomas Ingemann og sanger Kasper Laursen synger ved hvert sted.

Randrusianerne opfordres til, hvis de er hjemme, at sætte levende lys i vinduerne, for at fejre 75-året for befrielsen. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Ritzau/Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce