Annonce
Randers Onsdag

Forening bringer musikalske oplevelser til byen

Bent Hedelund, formand for foreningen "Folkemusik i Randers", hentede sin guitar frem udelukkende for fotografens skyld. Han er kun udøvende musiker i selskab med sig selv. Foto: Annelene Petersen

Randers: Bent Hedelund tøver en anelse, når han bliver bedt om at definere, hvad folkemusik er.

Når vi har spurgt netop ham, skyldes det, at han er formand for foreningen Folkemusik i Randers og har været med i foreningen siden dens spæde start for snart 15 år siden.

- Mange definerer det som noget akustisk, og så får de et føl på tværs, når Oyster Band stiller op. For mig betyder de akustiske instrumenter rigtig meget, men det kan sådan set lige så godt være elektrisk. Det er måske mere med traditionen.

Annonce

- De fleste vil sige, at Runrig spillede folkemusik. Det var i hvert fald elektrisk, men de havde den der tone af folkemusik. Det er nok i virkeligheden mest det, det handler om, vurderer Bent Hedelund.

- Hvis vi nu boede i Sydtyskland, ville vi jo sige, at folkemusik var trut-trut og Hansi Hinterseer, og det er jo den folkelige musik dernede, men hvis vi stillede op med et tyrolerorkester her, var der nok nogen, der ville synes, at det var underligt, smiler Bent Hedelund.

Foreninger i Randers

Når to danskere mødes, giver de hinanden hånden. Når tre danskere mødes, danner de en forening, hedder det i en gammel talemåde. Der er formentlig noget om snakken.

Alene Randers Kommune har registreret flere hundrede foreninger, eksempelvis idrætsforeninger, spejdere, politiske foreninger, foreninger med sociale formål - og mange andre. Oftest drives foreningerne af frivillige ildsjæle.

I Randers Onsdag kan du i den kommende tid møde nogle af foreningerne og nogle af de folk, der står bag.

Han betoner, at foreningen gerne vil præsentere publikum for musik, der er ny eller anderledes.

- Men vi skal jo i sidste ende også have pengene til at række. Og derfor skal vi tilbyde kvalitet. Der er afsindigt mange små hyggebands. Vi havde i starten nogle amatørbands,  men folk kræver lidt mere i dag, er Bent Hedelunds erfaring.

Både Statens Kunstfond og Randers Kommune bakker op om Folkemusik i Randers med kontante tilskud. Fra Kunstfonden drejer det sig om honorarstøtte til rytmiske spillesteder, i år godt 42.000 kroner, idet foreningen er tildelt 40 "klip" á 1065 kroner.

- Altså 40 gange en halv tarif for en musiker. En tarif er omkring 2100 kroner for et arrangement. Rigtig mange får ikke mere i øjeblikket.  Og de resterende 40 halve tariffer får vi fra kommunen, forklarer Bent Hedelund. Ordningen har eksisteret nogle år.


Hvis vi nu boede i Sydtyskland, ville vi jo sige, at folkemusik var trut-trut og Hansi Hinterseer, og det er jo den folkelige musik dernede, men hvis vi stillede op med et tyrolerorkester her, var der nok nogen, der ville synes, at det var underligt.

Bent Hedelund


En gang om året melder foreningen tilbage til myndighederne, hvad de så at sige "har fået for pengene", der er ydet i tilskud.

- Vi skal dokumentere, hvad vi har brugt pengene til.  Og så kan de jo også se, at musikerne betaler skat af deres indkomst, tilføjer Bent Hedelund.

Selv om Randers Festuge blev corona-ramt og dermed aflyst i år, fik foreningen alligevel et tilskud fra kommunen, så der kunne gennemføres aktiviteter, så det blev til fire koncerter og et afslutningsarrangement med trubadurerne Jakobsen, Laursen og Walther.

Yderligere har foreningen en sponsor i form af virksomheden "Dit pulterkammer".

Fine forhold i Turbinen

Dertil kan foreningen glæde sig over at have virkeligt fine forhold i spillestedet Turbinen ved Værket, hvor en række af dens koncerter foregår.

- Vi bliver virkelig behandlet pænt i Turbinen, understreger Bent Hedelund.

- Musikken skal jo have minimum tariffen, og der kommer jo tit mange, når det er folkemusik. Så skal vi betale lydmand og rengøring i Turbinen, og alt i alt kan sådan et arrangement løbe op i 25.000 kroner. I øjeblikket kan vi sælge 70 billetter, og så er det godt, at vi har disse her "klip" at trække på, tilføjer han.

- Der er et fremragende lydanlæg. Det er Turbinens store styrke. Det er kendt blandt musikerne, fremhæver Bent Hedelund.

Desuden har Folkemusik i Randers arrangementer i samarbejde med Hotel Randers.

- Vi har et kanongodt samarbejde med dem, siger Bent Hedelund.

Annonce

Store oplevelser gennem 15 år

Når han bliver bedt om at pege på store musikalske oplevelser gennem de 15 år, svarer Bent Hedelund:

- Der er mange. Der er jo nogle kunstnere, der har besøgt os rigtig mange gange. Almost Irish (fire brødre fra Sønderjylland, red.) er jo kommet hos os, fra før de selv kunne køre bilen. Så er der Folkeklubben. Jonah Blacksmith, som vi har haft i samarbejde med Turbinen. Det har været rigtig mange forskellige. Så det er svært af nævne nogle uden at glemme nogle.

Bent Hedelund peger på, at det ikke nødvendigvis behøver at være store, kendte navne, for at det kan give store musikalske oplevelser. Eksempelvis er der kommet fremragende skotske navne via et lille nordjysk bookingbureau.

En stor oplevelse var også projektet "101 hjem", der tilbød kulturelle oplevelser i privat regi. Her medvirkede Folkemusik i Randers ved at sende en folkemusiker ud først til demensafdelingen på Kollektivhuset og derefter til to private, vidt forskellige hjem.

- Og det blev også en fantastisk oplevelse, betoner Bent Hedelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Tegn på at du kan have rotter

Annonce