Annonce
Randers Onsdag

Formand for Randers Motorbådsklub: Her er alle velkomne, bare man opfører sig ordentligt

Formand Tage Pedersen fortæller, at Randers Motorbådsklub med over 200 medlemmer og næsten alle 78 bådpladser ved Gudenå udlejet er inde i en god udvikling. Foto: Frank Pedersen
Det er ikke nødvendigt at have en båd for at være medlem af Randers Motorbådsklub. - Vi mener, at det sociale i klubben bliver bredere, når der er plads til alle, siger klubbens formand gennem fem år, Tage Pedersen.
Annonce

Randers: Som perler på en snor ligger motorbådene fortøjet langs Randers Motorbådsklubs kajanlæg i Gudenå umiddelbart før, vandet passerer under Randersbro og bliver til Randers Fjord.

Randers Motorbådsklub blev etableret i 1933 og er dermed en af de ældste af sin slags med tilknytning til Gudenå og Randers Fjord.

Tage Pedersen har været formand for Randers Motorbådsklub i godt fem år, og han fortæller, at med over 200 medlemmer og 74 både i vandet ved klubbens i alt 78 bådpladser er klubben inde i en god udvikling.

Han fortæller, at ingen af bådene i Randers Motorbådsklub har en længde på over 27 fod (hvilket svarer til lidt over otte meter, red.) og at den begrænsning er dikteret af Randersbro.

- En båd på 27 fod stikker omkring 90 centimeter. Bliver båden længere, vil den også stikke dybere, og så kan den ikke gå under broen, forklarer Tage Pedersen.

Som formand er han dog ikke ked af, at broen således sætter begrænsningen for bådenes størrelse.

- Vi ønsker faktisk ikke at have de store både hos os. For det betyder, at det publikum og de mennesker, der er omkring klubben, er meget lig gennemsnittet af befolkningen i Randers, siger Tage Pedersen, der tilføjer, at alderen på det typiske medlem af Randers Motorbådsklub ligger på et sted mellem 50 og 55 år.

- Vi har nogle gamle hunde hernede, men der er gudskelov også kommet nogle helt unge hertil, siger han og fortsætter:

- Og det til trods for, at den type både, vi har her, normalt ikke appellerer til unge mennesker, da de ikke sejler hurtigere end fem til otte knob (9-15 kilometer i timen, red.) så det er jo ikke ligefrem racerbåde, vi har liggende.

Tage Pedersen siger, at bådenes størrelse og motorkraft mest af alt inspirerer til hygge. Som eksempel fortæller han, at når kursen er sat mod Udbyhøj, er det en sejltur på tre timer, og at en tur til fristedet på Kanaløen - hvor der er et godt grillsted - tager halvanden.

- Det tager den tid, det tager, når vi sejler. Her bliver vi ikke stressede, siger han med et smil.

Foreninger i Randers

Når to danskere mødes, giver de hinanden hånden. Når tre danskere mødes, danner de en forening, hedder det i en gammel talemåde.

Der er formentlig noget om snakken. Alene Randers Kommune har registreret flere hundrede foreninger, eksempelvis idrætsforeninger, spejdere, politiske foreninger, foreninger med sociale formål - og mange andre.

Oftest drives foreningerne af frivillige ildsjæle. I Randers Onsdag kan du i den kommende tid møde nogle af foreningerne og nogle af de folk, der står bag.

Annonce

En god udvikling

Som nævnt er motorbådsklubben i følge formand inde i en god udvikling. Han fortæller, at for blot fem år siden lå der kun 50 både i Randers Motorbådsklub.

- Dengang krævede det en del arbejde at få fyldt bådpladserne op, men i dag kommer det af sig selv. Så nu, hvor solen er begyndt at skinne, er jeg sikker på, at de sidste fire bådpladser nok skal blive lejet ud, så vi når det maksimale antal på 78, siger Tage Pedersen.

Når det kommer til de over 200 medlemmer, fortæller Tage Pedersen, at der er en god del støttemedlemmer iblandt.

- Det koster kun 200 kroner om året at være medlem, så der er en del, der melder sig ind, så de kan finde ud af, om det er noget for dem i forhold den kultur, der er i klubben, og om det med at have en båd passer til dem, siger han.

- Den tilgang til tingene betyder, at mange af de både, der er her bliver i klubben, fordi de sælges internt mellem medlemmerne, fortsætter Tage Pedersen, der selv købte sin første båd i klubben for 30 år siden og den han har nu, købte han også af et andet klubmedlem.

Annonce

Udfordret af højvande og tilgroning

Når det kommer til udfordringer i forhold til den geografiske placering af Randers Motorbådsklub, er Randersbro det første, Tage Pedersen nævner.

- Når det er højvande, kan vi været afskåret fra at sejle ud i fjorden, fordi vi ikke kan komme under broen. Derfor følger vi altid med i havnens højvandstabel, så vi kan se, hvornår vi kan sejle den vej, det er noget tidevandet bestemmer, siger Tage Pedersen.

Han tilføjer, at 2019 var et år med ekstremt højvande, hvilket for hans eget vedkommende betød, at fordi hans båd er blandt de største i klubben, var han det år ikke under broen en eneste gang.

- I stedet for sejlede jeg ture op ad Gudenå, for selv om der er ”spærret” under broen, er vi jo ikke spærret inde, siger Tage Pedersen.

En anden udfordring, der ligger Randers Motorbåds Klub og dens formand meget på sinde, er en udbygning af Gudenå.

- Der er brug for, at der bliver lavet en rende i åen som den, der var her i gamle dage, siger Tage Pedersen.

Han fortæller, at problemet er, at digerne er rykket ned hele vejen op ad Gudenå, så markerne bliver oversvømmet, og der derfor bliver skyllet en masse jord og nitrat ud i åen.

- Det gør dels, at åen gror til, dels at bundforholdene skifter hele tiden, så man aldrig helt kan regne med, hvor man kan komme igennem, siger Tage Pedersen.

Han tilføjer, at de gamle medlemmer af Randers Motorbådsklub nok godt kan lære at leve med forholdene.

- Men de nye og gæstesejlere, der gerne vil have en oplevelse af Gudenå, de har altså en stor udfordring, fortsætter han og siger, at han håber, at de ansvarlige kommer til fornuft på et eller anden tidspunkt og får gjort noget ved problemet.

- Men det har desværre nok lange udsigter, tilføjer han med et lille suk.

Tage Pedersen forklarer sukket med, at det er hans oplevelse, at hvis man spørger ti forskellige, der er kloge på den slags, så får man ti forskellige svar.

- Der er mange modstridende interesser i det her, siger han og fortsætter:

- Vores forslag til at få løst det her er, at der bliver lavet en dyb sejlrende, så vandet kan komme ud, og man undgår, at åen vokser til.

"Vi gør meget for at holde vores plads pæn. Når man melder sig ind, forpligter man sig til at give fem timer om året til klubben. Det betyder, at når vi holder arbejdsdag, er der altid mange til at give en hånd med", siger Tage Pedersen, formand for Randers Motorbådsklub. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Byens bedste plads

De nævnte udfordringer rokker dog ikke ved, at Tage Pedersen uden at tøve proklamerer, at Randers Motorbådsklub med en placering næsten i centrum har den bedste plads i byen.

- Det er kommunen, der står for at slå græsset, men ellers gør vi meget for at holde vores plads pæn. Når man melder sig ind, forpligter man sig til at give fem timer om året til klubben. Det betyder, at når vi holder arbejdsdag, er der altid mange til at give en hånd med i de projekter, der er på dagsordenen, fortæller han og tilføjer, at ordningen med de fem timer om året per medlem er med til at holde kontingentet på et leje, hvor alle kan være med.

Tage Pedersen siger, at motorbådsklubben altid har haft et godt samarbejde med Randers Kommune, hvilket blandt andet er kommet til udtryk ved, at klubben er en del af projektet Byen til vandet.

- Det betyder, at vi kan være her mange år endnu, foreløbig har vi en aftale med kommunen, der rækker de næste 20 år frem i tiden, så vi er ved godt mod og vel nærmest lykkelige, siger Tage Pedersen.

Annonce

Er en klub for alle

Randers Motorbåds Klub er ikke den eneste for bådejere i Randers. Der er også klubberne Randers Motorbådsklub 1943 og Fjorden. Dertil kommer en række klubber og foreninger op langs Gudenå.

Tage Pedersen fortæller, at klubberne i Randers har et tværgående samarbejde, hvor man en gang årligt mødes på havnekontoret, hvor hver klub fremlægger ønsker til fremtiden i forhold til eksempelvis vedligeholdelse af pæle.

Men selv om klubberne har punkter af fælles interesse, så er der forskelle. Tage Pedersen siger, at en af forskellene er, at Randers Motorbåds Klub er en åben klub forstået på den måde, at hvis man opfører sig ordentligt, er alle velkommen. I andre klubber er det krav, at man skal være bådejer før, man kan blive medlem.

- Vi har valgt at dele den oplevelse, vi har i byen med alle mulige andre end kun dem, der er bådejere, siger Tage Pedersen.

- Vi mener, at det sociale i klubben bliver bredere, når der er plads til alle, fortsætter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce