Annonce
Randers Onsdag

Formand har ændret holdning: - Triatlon er meget mere end at kunne fuldføre en ironman, det er en livsstil med blandt andet masser af kage

Triatlon er en kombination af svømning, cykling og løb. Selv om man sagtens kan udfører de tre elkementer for sig selv, er der i følge Randers Freja Triathlon klubs formand, Jes Høgh, flere fordele ved at gøre det i en klub. "Når det eksempelvis gælder cykling, har vi trænere, der underviser i handling af cyklen, så man lærer at passe cyklen samt cykle optimalt, så man får det bedste ud af en triatloncykel, der er en ren fartmaskine i forhold til andre typer cykler", siger han. Foto: Frank Pedersen
Efter selv at have fuldført en ironman i 2011, ændrede formand for Randers Freja Triathlon klub, Jes Høgh, syn på, hvad der for han er det vigtigste ved at dyrke triatlon.

Randers: Da den første triatlonbølge ramte Danmark i 1980’erne var det samtidig startskuddet til at Randers Freja Triathlon klub blev etableret. I begyndelsen bestod klubben af ganske få triatleter.

- Jeg har hørt, at man kun var tre-fire stykker og nogle gange færre, siger Jes Høgh, der i august sidste år blev valgt til ny formand for klubben.

Han fortæller, at i begyndelsen var medlemmerne af Randers Freja Triathlon klub udelukkende konkurrence-atleter på et halvprofessionelt niveau, sådan er det ikke længere.

Annonce

- Vi har stadig rigtig gode atleter blandt vores medlemmer, men også mange, der er med for motionens skyld, siger Jes Høgh.

Han fortæller, at medlemstallet svingede mellem 20 og 50 frem til 2005, hvor der kom endnu en triatlonbølge og kombineret med, at klubben fik et øget fokus på, hvordan den skulle håndtere nye medlemmer, og de tilbud den kunne give dem, resulterede i et voldsomt opsving.

- I løbet af kort tid havde klubben pludselig omkring 200 aktive medlemmer, fortæller Jes Høgh.

Siden har medlemstallet stabiliseret sig på et mindre leje og har de seneste år ligget på omkring 100.

Uden at kunne tallene udenad, er det Jes Høghs klare fornemmelse, at selv om der i klubben er mange dygtige og seriøse kvindelige triatleter, så er der et flertal af herrer blandt medlemmerne.

- Det er ikke noget, vi taler om til daglig, for i modsætning til mange andre sportsgrene er triatlon vitterlig en sport for alle, både når det kommer til køn og alder, understreger Jes Høgh.

Vil ikke have for mange børn og unge

Han tilføjer dog, at selv om triatlon er for alle, så vil klubben helst ikke have for mange unge og børn som medlemmer.

- Det skyldes, at vi i øjeblikket ikke har trænerkapacitet til, at vi kan give den aldersgruppe et seriøst og specialdesignet træningstilbud, forklarer Jes Høgh.

Han tilføjer, at der tidligere har været flere dygtige unge triatleter i klubben, men at det er erfaringen, at man mister dem til typisk Aarhus - som, Jes Høgh vedgår, er en bedre triatlonklub end den randrusianske - når de unge flytter i forbindelse med, at de skal studere.

- Når vi nu ikke kan holde på dem, kan vi jo bryste os af, at vi leverer dygtige triatleter til Aarhus, siger Jes Høgh.

Med den erkendelse har Randers Freja Triathlon klub i stedet valgt at fokusere på at kunne tilbyde de voksne stabile triatleter så gode træningstilbud, at de bliver i klubben.

- Det er egentlig ikke fordi, vi har diskuteret det meget. Det er bare sådan, det er blevet, siger Jes Høgh.

På spørgsmålet om, hvorvidt der er et ønske om medlemsfremgang i Randers Freja Triathlon klub, så man igen kommer op på 200 eller flere, trækker Jes Høgh lidt på det.

- Jah… vi må i hvert fald ikke blive færre, siger han og begrunder det blandt andet med, at klubben lejer sig ind på et par af Water & Wellness’ baner ved de fire ugentlige træningssessioner.

- Det koster temmelig meget, men det er nødvendigt at have vores egne baner, så vi kan træne effektivt uden at blive ”forstyrret” af andre svømmere, siger han.

Netop det, at der bliver trænet i Water & Wellness’ almindelige åbningstid, er medvirkende til, at der er en fysisk grænse for, hvor mange medlemmer Randers Freja Tiathlon klub kan rumme, så alle kan træne optimalt med det samme gode svømmetilbud, klubben har i dag.

- Derfor er det min vurdering, at vi maksimalt kan have omkring 200 medlemmer, siger Jes Høgh.

Annonce

Gør sig lækker for randrusianerne med lokalt stævne

Selv om klubben ifølge formanden således helst ikke må blive for stor, pointerer han, at der stadig plads til nye medlemmer. For at skaffe dem fremhæver Jes Høgh særligt Randers Freja Triathlon klubs årlige stævne, Spar Kron, som dén enkeltstående begivenhed i sæsonen, hvor man forsøger at lokke nye medlemmer til.

Hvert år arrangerer Randers Freja Triathlon klub stævnet Spar Kron, der afvikles i det centrale Randers. Udover at give klubbens medlemmer mulighed for at deltage i en konkurrence på hjemmebane, er der stor fokus på, at det årlige stævne skal være tilskuervenligt med mange deltagere, som publikum kan opleve helt tæt på. "Det er en god mulighed for at vise, at vi kan tilbyde en fantastisk og varieret sport. Det er vores måde at gøre os lækre overfor randrusianerne", siger han. Foto: Frank Pedersen

Spar Kron er et kvart stævne, hvilket betyder, at længde på hver af de tre discipliner er det kvarte af en hel ironman således, at der svømmes 950 meter og cykles 45 kilometer inden der sluttes af med 10,5 kilometers løb mod målstregen. I år afvikles stævnet søndag 22. maj.

På grund af de seneste års coronanedlukning, har Jes Høgh svært at give et bud på, hvor mange der forventes at deltage i årets Spar Kron, men at feltet plejer at ligge på omkring 500 deltagere, der svømmer i Gudenå, cykler på en rute fra byen ud ad Tjærbyvej og tilbage igen ad Toldbodgade samt løber i det centrale Randers.

Jes Høgh siger, at udover at give klubbens medlemmer mulighed for at deltage i en konkurrence på hjemmebane, er der fokus på, at det årlige stævne skal være tilskuervenligt med mange deltagere, som publikum kan opleve helt tæt på.

- Det er en god mulighed for at vise, at vi kan tilbyde en fantastisk og varieret sport. Det er vores måde at gøre os lækre overfor randrusianerne, siger han.

Annonce

Får ekstra ud af at være med i en klub

Ret beset er der nemlig ikke nogen hindring for, at man kan både svømme, cykle og løbe uden at være i en klub.

Det Randers Freja Triathlon klub kan tilbyde som noget ekstra, er i følge Jes Høgh blandt andet, at der er en erfaring for, at atleter der dyrker sporten i klubregi bliver bedre og mere seriøse, fordi de kan finde nogen omkring deres eget niveau, som de kan træne sammen med.

- Det er medvirkende til at stabilisere både lysten og interessen for at træne, siger han og tilføjer, at der også indenfor hver af de tre discipliner er klare fordel ved at være med i en klub.

- Som klub har vi mulighed for at stille krav til Water & Wellness om, at vores medlemmer har egne baner. Når det gælder cykling, har vi trænere, der underviser i handling af cyklen, så man lærer at passe cyklen samt cykle optimalt, så man får det bedste ud af en triatloncykel, som er en ren fartmaskine i forhold til andre typer cykler, opremser Jes Høgh og tilføjer, at også indenfor løb, er der i klubben trænere, der underviser i løbeteknik og står for fælles løbetræning.

- Det er jo ikke altid, at lysten er der, hvis man er træt efter en lang uge. Men man skal jo ud og løbe alligevel og så er det rart at vide, at der står nogle halvtrætte klubkammerater og venter. Det er meget motiverende for, at man kommer afsted, fortsætter han.

Udover træningspas stiller Randers Freja Triathlon klub også kostvejledere til rådighed for klubbens medlemmer.

Annonce

Spiser meget kage

Endelig er Randers Freja Triathlon klub også et tilbud om blive en del af et socialt fællesskab med julefrokost samt grillfest om sommeren, ligesom de fælles cykelture om søndagen køres så roligt, at der kan snakkes sammen undervejs.

- Vi har stort fokus på det sociale, for det er det, der sætter smil på læben, når det er surt at træne. Hvis det kun var surt at dyrke triatlon, kunne man jo lige så godt blive hjemme, siger Jes Høgh med - ja - et stort smil.

Randers Freja Triathlon klub er ifølge Jes Høgh også en klub, hvor der bliver spist meget kage, særligt under den årlige kagetur hvor alt er tilladt indenfor kageindtag.

- Som triatlet spiser man meget kage, for det er en hurtig måde at få noget energi, lyder formandens forsøg på at retfærdiggøre indtagelsen af det ikke just sunde bagværk.

Annonce

En livsstil for hele livet

For Jes Høgh er der ingen tvivl om, at det er lækkert at træne sig op til at kunne fuldføre et stævne uanset længde. Men for ham er triatlon meget mere end det. Det er en livsstil. En livsstil som han har svoret at fortsætte med resten af livet.

- Der er mange, der mener, at det at kunne fuldføre en ironman må være det vigtigste indenfor triatlon, at det er det, man måles på. Sådan havde jeg det også selv fra 2007 til 2011, hvor jeg trænede til at fuldføre min første ironman. Bagefter fandt jeg ud af, at det ikke nødvendigvis er det vigtigste ved triatlon, siger Jes Høgh.

- Det vigtigste er at have en træning, der passer til det liv, man har i nuet. Og det er ikke sikkert, det er til at fuldføre en hel jernmand. Det er vigtigt for mig at vise, at hvis man træner i den rigtige dosis, kan man blive ved år efter år, fortsætter han.

Selv om Jes Høgh har planer om inden for de kommende par år at fuldføre endnu en ironman, er det derfor denne gang ikke hans primære fokus som triatlet.

- Nu dyrker jeg triatlon, fordi det giver mig velvære og fordi jeg kan spise, hvad jeg vil hen over sæsonen – inklusiv kage, siger han og småler.

- Desuden kan jeg bare godt lide at træne meget, fortsætter Jes Høgh, der i weekenden gerne cykler otte timer fordelt på lørdag og søndag, derudover kører han en tur midt i ugen.

Dertil kommer, at han løber en tur eller cykler mellem 20 minutter og en time på hjemmetræneren hver morgen inden, han tager på arbejdet i Syddjurs Kommune, hvor han er ansat som jurist.

- Der er noget ved at have den del af træningen overstået før, jeg tager på arbejde, som giver mig en ro, for det sker, at træningen af den ene eller anden grund smutter, når jeg kommer hjem, siger Jes Høgh, der helst træner to gange om dagen.

- Det gør jeg dels for at holde min form vedlige og dels fordi, jeg bare godt kan lide at træne, fortsætter han.

Annonce

Udfordret på trænere

Noget af det der kan lægge forhindringer i vejen for eftermiddagens træningsprogram, er møder i forbindelse med, at Jes Høgh i august sidste år sagde ja til at være klubbens nye formand.

I august sidste år blev Jes Høgh valgt som ny formand for Randers Freja Triathlon klub. Han lægger ikke skjul på, at den største udfordring klubben står med i øjeblikket er manglen på trænere. Foto: Frank Pedersen

- I bund og grund handlede det om, at der reelt ikke var andre, der ville bide til bolle på den opgave, da den tidligere formand ikke genopstillede til posten. Desuden elsker jeg triatlon og vores klub så meget, at jeg ville være ked af det, hvis den blev endnu mindre, fordi vi ikke i tide greb lavinen efter, vi gennem coronaen havde mistet mange medlemmer, fortæller han.

Jes Høgh tilføjer, at det var tydeligt hvilken vej det bar, da en del af de bærende kræfter forsvandt fra klubben. Han og et par andre af klubbens erfarne kræfter stak derfor hovederne sammen og gav hinanden håndslag på at give den en skalle.

- Heldigvis, for jeg ville ikke have kunnet gøre det alene. Som formand er man jo bare den, der samler trådene, der er mange andre i klubben, der bærer de rigtig tunge opgaver, siger han.

Jes Høgh lægger ikke skjul på, at den største udfordring, Randers Freja Triathlon klub står med i øjeblikket, er manglen på trænere.

- Vi trækker alt for store veksler på de trænere, vi har. Heldigvis har vi nu fået en god balance i tingene ved, at der er tilbud, der er blevet lukket ned, så vi har fokus på de vigtige ting og har fået fordelt trænere på de roller. Men trænermanglen er en udfordring og vil blive ved med at være det, siger han og tilføjer, at i ”gamle dage” var en del af det at være i en klub, at man også var træner.

Som eksempel fortæller Jes Høgh at han tidligere har dyrket karate i en klub, hvor man simpelthen ikke kunne få det sorte bælte, hvis man ikke var en del af klubbens trænerteam. Og når man havde opnået det sorte bælte, forpligtede man sig til at fortsætte som træner.

- Jeg har for sjov lavet sammenligningen ved at sige, at hvis du er blevet trænet op til en hel jernmand her i klubben, så har du en forpligtigelse til at træne andre. Men jeg ved godt, at man i dag ikke kan give folk sådan en forpligtigelse på bagkant – og derfor har vi nu den udfodring, at vi mangler trænere, siger formanden.

Annonce
Randers Onsdag

Byggeri skrider planmæssigt frem: Klar med åbningstidspunkt for ny butik i midtbyen

Annonce
Randers Onsdag

Hanne Falk har aldrig drømt om at kunne leve af sin kunst: – Jeg er afhængig af at være en del af et større fællesskab

Annonce
Randers Onsdag

Randrusiansk kunstner er ikke i fare for at løbe tør for kontanter: Jeg laver selv mine penge

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Jonathan blev træt af altid at gå på kompromis i bands: - Jeg er gået solo for at spille den musik, jeg brænder for

Randers Onsdag

1. maj vajer de røde faner frit igen efter corona

Randers Onsdag

Her kommer kommune og butikker med kost og spand

Randers Onsdag

John fører an: Kom og gå med

Randers Onsdag

Gågruppen er meget mere end motion

Randers Onsdag

Randers-klinik sætter priserne ned: Romina har truffet stor beslutning

Annonce