Annonce
Randers Onsdag

Formand: Vi drømmer om at få vores egen svømmehal eller i det mindste vores eget klublokale

"I dag er vi en klub i fremdrift. Og en svømmeklub med store ambitioner. Vi vil være randrusianernes foretrukne udbyder af vandaktiviteter, både når det gælder bredden og eliten. Herunder har vi en ambition om at nå højt elitemæssigt i Danmark, siger Kim Hornbæk, formand for Swim Team Neptun. Foto: Frank Pedersen
Svømmeklubben Swim Team Neptuns 600 medlemmers træning er spredt ud på fire svømmehaller i Randers. - Vi er lidt rodløse, da vi ikke har et fast sted, hvor vi kan sige: Det her er Neptuns sted, siger klubbens formand, Kim Hornbæk.
Annonce

Randers: Historisk har svømmeklubben Neptun været det randrusianske flagskib indenfor elite- og konkurrencesvømning. Klubben havde således en solid tradition for at blande sig, når de danske mesterskaber skulle afgøres og medaljerne fordeles i bassinet.

Men i efteråret 2013 var det slut. Randers Gymnastiske Forening (RgF) - som Neptun var en del af - besluttede sig for at satse på gymnastikken og nedlagde derfor svømmeklubbens konkurrenceaktiviteter, og pludselig stod omkring 50 konkurrencesvømmere på det tørre land uden en klub.


Vi er lidt rodløse, da vores aktiviteter er spredt ud på fire haller. Det betyder, at vi ikke har et fast sted, hvor vi kan sige: Det her er Neptuns sted.

Kim Hornbæk, formand for Swim Team Neptun


En række af klubbens medlemmer samt forældre til svømmere mente dog, at Neptun var for god en klub til sådan bare at smide ud med badevandet. De besluttede derfor at føre de stolte traditioner videre og skabe en ny - og nu selvstændig - svømmeklub, der under navnet Swim Team Neptun så dagens lys 1. november 2013.

- I dag er vi en klub i fremdrift. Og en svømmeklub med store ambitioner. Vi vil være randrusianernes foretrukne udbyder af vandaktiviteter, både når det gælder bredden og eliten. Herunder har vi en ambition om at nå højt elitemæssigt i Danmark, lyder Kim Hornbæks beskrivelse af Swim Team Neptun, som han har vært formand for siden 2015.

Han tilføjer, at selv om det snart er syv år siden, Swim Team Neptun blev dannet, vil han stadig betegne klubben som ny, da det tager sin tid at skabe en svømmeklub, selv om den bygger på en klub, der har været.

Foreninger i Randers

Når to danskere mødes, giver de hinanden hånden. Når tre danskere mødes, danner de en forening, hedder det i en gammel talemåde. Der er formentlig noget om snakken.

Alene Randers Kommune har registreret flere hundrede foreninger, eksempelvis idrætsforeninger, spejdere, politiske foreninger, foreninger med sociale formål - og mange andre. Oftest drives foreningerne af frivillige ildsjæle.

I Randers Onsdag kan du i den kommende tid møde nogle af foreningerne og nogle af de folk, der står bag.

Kim Hornbæk fortæller, at Swim Team Neptun i årenes løb er vokset stille og roligt til nu på årsbasis og at klubben nu på årsbasis har godt 600 medlemmer.

- Det er vores klare ambition, at vi skal fortsætte med at vokse, for sammenlignet med andre svømmeklubber i Danmark, er vi stadig en lille klub. Vi skal op og ramme 1500-2000 medlemmer før det begynder at ligne noget på landsplan, siger han.

Annonce

Flere er i den danske top ti

Konkurrence- og eliteafdelingen udgør knap ti procent af det samlede medlemstal i Swim Team Neptun hvilket svarer til 50 svømmere. Det samme antal, som da klubben blev genstartet i 2013.

- Vores mål er, at vi gerne skal op på 100 svømmere, som deltager i konkurrencer rundt om i landet, før Swim Team Neptun igen er værd at snakke om på konkurrenceplan, siger Kim Hornbæk.

- Men vi har ingen intention om at tage kæmpe ryk, så vi pludselig står med 800 medlemmer på kort tid. Vi lægger meget vægt på, at vi skal kunne følge med i udviklingen, så vi ikke går på kompromis med kvaliteten af den svømmeundervisning, vi leverer, samt den haltid, vi kan tilbyde vores medlemmer, fortsætter han.

Selv om Swim Team Neptun endnu ikke har det antal konkurrencesvømmere, som formanden og bestyrelsen ønsker, tilføjer Kim Hornbæk, at ved konkurrencer rundt om i landet klarer klubbens svømmere sig nu allerede så godt, at den har flere med i den danske top ti på ungdomssiden i det, der kaldes årgangssvømmere.

- De andre klubber og Dansk Svømmeunion ved godt, at vi er på vej frem igen, at Neptun er godt på vej til igen at være synonym med svømning i Randers, siger Kim Hornbæk.

Annonce

Flytter til Aarhus eller Aalborg

Springet til også at markere sig på seniorniveau er ifølge formanden dog ikke så let.

- Selv om vi forsøger at gøre os så attraktive som muligt, sker der ofte det, at når de unge svømmere er færdige med deres ungdomsuddannelse, søger de mod de større byer som eksempelvis Aalborg og Aarhus, så hvis de fortsætter med at svømme på eliteplan, er det i klubber, der ligger i de byer, siger Kim Hornbæk.

Som eksempel på hvordan Swim Team Neptun forsøger at være attraktiv, fortæller Kim Hornbæk, at klubben i år har ansat en cheftræner på fuld tid til udelukkende at træne og bygge konkurrenceafdelingen op. Derudover har Swim Team Neptun bygget et godt koncept op om styrketræning - det der på svømmesprog kaldes dry land træning.

- Selv om det i sig selv ikke kan fastholde de unge i Randers og i Swim Team Neptun, har det været medvirkende til, at unge svømmetalenter fra Auning, Hammel og andre byer i periferien af Randers nu ser vores vej i stedet for med det samme at søge mod Aarhus for at blive gode til at svømme, fortæller Kim Hornbæk.

Annonce

En rodløs klub

Swim Team Neptuns 600 medlemmer er til træning fordelt ud på fire svømmehaller i Randers: Water & Wellness, Søndermarkskolen, Tirsdalens Skole samt Rismølleskolen.

I udgangspunktet mener formand Kim Hornbæk, at Swim Team Neptun som svømmeklub i Randers Kommune har adgang til nogle fine svømmehaller, selv om nogle af dem er slidte, og at der - på nær Water & Wellness - er tale om gamle haller.

- Men vi har en udfordring i, at vi ikke kan udnytte den kapacitet, der er i svømmehallerne, siger han med henvisning til, at byrådet i Randers Kommune for nogle år siden besluttede at spare på rengøringen i svømmehallerne, hvilket stadig betyder, at der er dage i ugen, hvor svømmehallerne ikke er åbne.

- Derfor kan vi ikke få al den haltid, vi godt kunne tænke os og har svømmere til, siger Kim Hornbæk.

Han tilføjer, at Swim Team Neptun på sigt godt kunne tænke sig at have sin egen hal. Eller i det mindste et klublokale i en af de svømmehaller, klubben bruger.

- Vi er lidt rodløse, da vores aktiviteter er spredt ud på fire haller. Det betyder, at vi ikke har et fast sted, hvor vi kan sige: Det her er Neptuns sted, siger Kim Hornbæk.

Han tilføjer, at selv om Swim Team Neptun har de fleste af klubbens aktiviteter i Water & Wellness samt på Søndermarkskolen, er der ingen af stederne plads til, at klubben kan have deres eget lokale.

- I forhold til det sociale i klubben kunne det være superfedt, hvis vi havde et sted, hvor medlemmerne kunne sidde og hygge sig sammen efter træning eller få noget at spise. Et klublokale kunne også bruges som et sted, hvor der kunne laves lektier før træning, Kim Hornbæk.

Selv om han gerne stiller sig tilfreds med et klublokale, lægger Kim Hornbæk ikke skjul på, at et decideret svømmestadion i Randers står øverst på formandens ønskeseddel. Men han er godt klar over, at hvis det ønske skulle blive opfyldt, ligger det et godt stykke ude i fremtiden.

- Det kunne komme på tale, hvis man på et tidspunktet synes, at de gamle svømmehaller er så nedslidte, at der i stedet for renovering skal bygges en ny hal, som kunne blive Swim Team Neptuns hjemmebane, siger han drømmende.

Annonce

Skal skabe resultater før der sker noget

Når det gælder Randers Kommunes opbakning til Swim Team Neptun og svømning generelt i Randers, er det Kim Hornbæks vurdering, at det er nemmere at få kommunens opbakning, hvis man er en fodbold- eller håndboldklub.

- Jeg kan i hvert fald godt nogle gange få indtryk af, at det er fodbold og håndbold, der er mest fokus på i byen, siger han.

Som eksempel fortæller Kim Hornbæk, at det for nogle år siden stod klart, at nogle af de slidte svømmehaller ikke levede op til lovens krav i forhold til blandt andet rengøring. Det betød, at rengøringsbudgettet stod for at skulle stige meget, hvis man ville opretholde hallernes åbningstider.

- I stedet for skar man ned på det antal timer, vi som klubber kunne søge på i hallerne. Konsekvensen blev, at svømmeklubber i Randers pludselig blev stillet markant dårligere i forhold til andre klubber i landet, fordi vi fik væsentlig færre timer, hvor vi kunne bruge hallerne, siger Kim Hornbæk.

- Det, der virker underligt, er, at man har nogle haller, der i princippet kører, da vandet stadig skal skiftes ud, men de står bare ubenytteede hen. Hvad der er formålet med det, forstår vi ikke.

- Så selv om det da kører nu, kunne vi godt tænke os at kunne bruge hallerne 100 procent, lyder det fra formanden for Swim Team Neptun.

Kim Hornbæk siger, at han ikke tror, det er en situation, der vil ændre sig, før Swim Tem Neptun begynder at vinde danske mesterskaber.

- Så kan det være, at politikerne får øjnene op for, at Randers igen er begyndt at have noget svømning, der markerer sig. Så vi er nødt til at skabe resultater, før der sker noget, siger han.

Kim Hornbæk afviser muligheden af, at Swim Team Neptun selv kan stille økonomi til rådighed for mere rengøring i svømmehallerne og dermed skabe en åbning for at få flere timer i vandet.

- Det har vi ikke penge til, da vi har en meget stram økonomi i klubben. I modsætning til andre idrætsforeninger, der har frivillige som trænere, så er vores trænere aflønnede, hvilket betyder, at vi i budgettet har en stor post, der hedder løn, fortæller han.

En måde at skaffe penge i til klubkassen kunne være at skaffe sponsorater fra erhvervslivet. Kim Hornbæk fortæller, at Swim Team Neptun har nogle sponsorer, men ikke mange.

- De sponsorer, vi har, er typisk medlemmers forældre, der har en lille håndværkervirksomhed, som har puttet nogle penge i klubben, siger han.

Ifølge formanden skyldes det primært mangel på frivillige hænder, at der ikke er nogen, der har taget opgaven med at skaffe sponsorer på sig.

- Men det er noget af det, vi i bestyrelsen har fokus på, for vi vil gerne have sponsorer, da det vil kunne gøre det sjovere for vores svømmere, hvis de eksempelvis kunne komme på træningslejre i udlandet, siger Kim Hornbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce