Annonce
Randers Onsdag

Fra kok til vinhandler: God mad ledte til vinens verden

Kim Koch Carlsbæk og hans medarbejder, Anne Skøt, i butikken. Foto: Annelene Petersen
Kim Koch Carlsbæk forlod job som kok for at blive vinhandler.

Randers: - Mange gamle kunder er vendt tilbage i butikken. Folk, som jeg har arbejdet med i mange år. Gennem netværk er der også sket en del erhvervsmæssigt. Så butikken har bestemt fået et løft.

Sådan fortæller Kim Koch Carlsbæk (44), indehaver af Vinspecialisten i Dytmærsken 3, Randers, om sin butik, som han overtog 1. september 2016, og som han altså nu driver på femte år.

- Det har været fint. Det har været rigtig, rigtig fint. Når man har været væk fra branchen i nogle år, er det jo altid spændende at se, om kunderne vender tilbage. Det er der heldigvis en del, der har gjort, siger Kim Koch Carlsbæk.

Han kom ind i vinbranchen via restaurationsbranchen, idet han gennem en årrække arbejdede som kok. Efterhånden kom vinen til at fylde mere og mere, og i 2004 stoppede han som kok og begyndte i stedet at arbejde i Vinspecialisten i Aarhus. Vinspecialisten i Randers havde samme ejer, og derfor arbejdede Kim Koch Carlsbæk også en del i butikken i Randers.

- Så ville jeg gerne noget mere. Og ville gerne være mig selv, have mit eget. Så jeg overtog Randers Vinhus i 2006. Det måtte jeg så lukke i 2012 på grund af finanskrisen, fortæller Kim Koch Carlsbæk.

Så var han ude af vin-branchen i nogle år, idet han blev ansat i XL Byg i Vorup.

Annonce

Sår på sjælen

Men så blev han kontaktet af vinfirmaet H. J. Hansen i Odense, der foreslog Kim Koch Carlsbæk at overtage Vinspecialisten i Randers.

- Det blev først et blankt nej fra min side. Det havde givet lidt sår på sjælen. Det er ikke sjovt at skulle lukke en butik. Men jeg kunne overtag på gunstige vilkår. Butikken havde haft det svært i en del år med skiftende ejere og skiftende personale. Men så bestemte jeg mig alligevel for at give det en chance. Og det er dejligt at være tilbage. For det er jo det, jeg gerne vil. Vin og spiritus, fortsætter Kim Koch Carlsbæk.

Liv i midtbyen

Under overskriften "Liv i midtbyen" skildrer Randers Onsdag i en serie af artikler en række personer blandt de mange, der gør en indsats for at skabe og sikre netop liv i midtbyen.

Det drejer sig om folk fra butikslivet og restaurationsbranchen - folk, som selv færdes i midtbyen hver eneste dag, og som selv er en del af midtbyens puls.

I artiklerne præsenterer vi de pågældende personer såvel professionelt som privat, ligesom vi præsenterer den forretning, de driver.

Vi vil gerne høre, hvad de gør sig af tanker om midtbyen i Randers, hvilke ideer har de om at fremme midtbyen i forbrugernes, kundernes, bevidsthed.

Han glæder sig over høj grad af loyalitet fra kundernes side.

Vinmarkedet er nærmest helt uoverskueligt for den almindelige forbruger – der er masser af vinsorter, der vokser mange forskellige steder under vidt forskellige forhold, og som kan blandes på et utal af måder.

- Derfor skal man have tillid til sin vinmand, fremhæver Kim Koch Carlsbæk.

Han peger på, at der fra butikken i Dytmærsken sælges forholdsvis meget vin fra den dyrere ende af skalaen.

- Til folk der samler. Vi har et godt netværk af kunder, der gerne vil gemme vine, samler på dem. Og som også betaler. Den kan være en dyr hobby, erkender han.

Det er eksempelvis vine fra Bourgogne og Bordeaux eller Barolo-vine fra Italien.

- I håb om, at vinen udvikler sig til et godt produkt. Ikke nødvendigvis som investering, men til at skulle drikkes. Jeg sælger vinen som et produkt, der skal drikkes, smiler Kim Koch Carlsbæk.

Netop Bourgogne, Barolo og Barbaresco hører sammen med tyske hvidvine til vinhandlerens egne favoritter i et kæmpestort marked.

- Den første gode vin, jeg blev præsenteret for, var Bourgogne, og så har den hængt ved. Der er mange, der ikke forstår Bourgogne. Det er en meget feminin og elegant vin. Når man begynder at drikke vin, vil man måske gerne have noget med lidt mere alkohol og lidt mere kraft. Men det var Bourgogne-gryden, jeg faldt i som ung, og så er det hænger ved, fortæller vinhandleren.

Smagsmæssigt er der ikke så langt fra franske Bourgogne til det italienske område Piemonte, der producerer Barolo og Barbaresco.

- Det afhænger vel også af, hvad der i øvrigt er på bordet?

- Det går jeg ikke så højt op i. Det er vinen, der er det vigtigste, siger Kim Koch Carlsbæk med et smil.

Det er fortrinsvis europæiske vine, han forhandler i forretningen, men der er i butikken også vine fra oversøiske vinproducenter.

Som noget ret nyt har Vinspecialisten i Randers suppleret sit sortiment med forskellige delikatesser som for eksempel pølser fra slagter Munch i Skagen og oste fra Arla Unika, et initiativ, som kunderne har taget godt imod.

- En fin tilføjelse til butikken, siger Kim Koch Carlsbæk.

Ligeledes rummer forretningen et sortiment i specialøl.

Annonce

Spiritus

Spiritus udgør en stigende del af forretningens omsætning.

Her var det i en periode meget populært at drikke single malt whisky fra Skotland. Så blev det moderne med rom, og derefter fulgte gin.

- Men der er stadig interesse for whisky. Den sælger vi forholdsvis meget af, det blomstrer lidt op. Folk, der måske har drukket rom i nogle år, slår over på whisky, fortsætter Kim Koch Carlsbæk.

Både gin og rom er også stadig meget solgt. Men folk er også efterhånden mere nysgerrige efter at prøve noget andet.

- Jeg håber, calvados bliver det næste. Det smager fantastisk, synes Kim Koch Carlsbæk. Netop calvados er sammen med whisky hans foretrukne, når det handler om spiritus.

Han bekræfter, at hos mange forbrugere sidder pengene lidt mere løst i dag end for nogle år siden, når det drejer sig om luksusprodukter som vin og spiritus. Flere vil godt betale lidt mere.

- Pengene skal ikke alene bruges på obligationslån og renter. Der er lidt mere råderum. Og jeg tror da også, at gennemsnitsprisen på vin er stigende. Det er nok der, vi differentierer os fra supermarkederne. Det er jo der, de sælger den billige vin. Men udvalget i supermarkederne ændrer sig også. De får også dyrere vin ind i sortimentet. Men der skal vi så være klar med vejledning og gode råd. Og vi har også produkter, som man ikke kan finde i supermarkedet, fortsætter Kim Koch Carlsbæk.

Annonce

Portvin

Portvin er også blevet en meget populær artikel.

- Det er helt vildt, hvad der bliver solgt af portvin. Det var vores næstmest solgte produkt i december, fortæller vinhandleren.

Seneste vinsmagning, som forretningen arrangerede, fandt sted i Restaurant Østergade 2. Det var en menu, hvor der alene blev serveret portvin til maden.

- Vi havde lagt en teaser på Facebook om, at der blev en winemakers dinner med Grahams. I løbet af en time var der udsolgt, uden at folk havde set noget til programmet eller noget som helst, beretter Kim Koch Carlsbæk.

Annonce

Finder egne leverandører

Vinspecialisten er en kæde af selvstændige butikker, der har fælles indkøb og fælles kataloger, kampagner med videre, men også med mulighed for at optræde selvstændigt.

Eksempelvis er Vinspecialisten begyndt på sin egen import af vin fra en lille producent i Piemonte.

- Måske kommer der lidt mere. Det at finde noget selv er jo noget af det, der gør det spændende, mener Kim Koch Carlsbæk.

Leverandøren i Piemonte producerer 9500 flasker om året og eksporterer til fem lande. Så i Danmark kan man kun finde hans vin hos Vinspecialisten i Randers.

Butikkens placering i Dytmærsken skriver sig mange år tilbage, og Kim Koch Carlsbæk har ingen planer om at flytte.

- Vi kan måske savne parkeringsplads engang imellem, men det er jo lige midt i byen, tæt på busterminalen og p-huset, lige ved indgangen til gågaden. Det er jo kendt, at der ligger en vinhandel i Dytmærsken. Så det er en rigtig fin placering, siger Kim Koch Carlsbæk.

Butikken er medlem af Cityforeningen, men en aktiv indsats er der ikke plads til i kalenderen. Kim Koch Carlsbæk vurderer den ugentlige arbejdstid til omegnen af 60 timer, fordelt på de seks dage om ugen, hvor der er åbent. Udover ham selv har butikken en enkelt medarbejder, Anne Skøt. Og så kommer hans kone og hendes to børn og hjælper til, hvis det begynder at brænde på i travle perioder.

Ved siden af den fysiske butik har Vinspecialisten i Randers også en webshop, der blandt andet betjener kunder, der bor længere væk.

- Fordi vi har nogle ting, som man ikke kan finde andre steder, har vi kunder på eksempelvis Sjælland også, siger vinhandleren, der også kan glæde sig over stigende interesse for at handle den vej:

- Vi har haft 50 procent flere ordrer i webshoppen i 2020 i forhold til 2019, vurderer han og tilføjer:

- Men jeg vil nødig undvære den daglige, direkte kontakt med kunderne i butikken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Metalsangkor mangler sangere

Randers Onsdag

Coronaramt sangkor fylder 70

Randers Onsdag

Nu vil Gitte nørde endnu mere

Annonce