Annonce
Randers Onsdag

Guide: Sådan skaber du mere biodiversitet i haven

Her ses et eksempel på at være vild med vilje. Foto: Kristian Isaksen
Har du et ønske om at prøve kræfter med vild med vilje-tankegangen og mangler du idéer til, hvordan du kan komme i gang, så har vi her listet en række gode forslag op, som med fordel kan tages i brug for at øge biodiversiteten i din have.

Råd nummer et til en bedre biodiversitet i haven er: Lad din have gro.

Lader du din have gro, er du med til at skabe levesteder til dyr og planter, hvor mennesker bor og arbejder. På den måde øges biodiversiteten lokalt. Mange haver består af friserede græsplæner og krukker, og det skaber ifølge eksperterne ikke en høj biodiversitet i haven. Hvis du gerne vil forbedre biodiversiteten i din have, er der således en række forskellige muligheder for at skabe levesteder for planter og dyr. Her får du nogle af de gode råd:

1 Undlad at sprøjte

Ved at undlade at sprøjte med sprøjtegifte i haven, er der mulighed for, at flere forskellige planter kan etablere sig, hvorved biodiversiteten øges både i forhold til planter og insekter. Mange sprøjtemidler kan desuden være skadelige for insekter.

2 Undlad at gøde

Lad være at gøde græsplænen, så får du flere blomstrende urter i haven. Hvis græsset ikke gødes, vil jorden blive mere næringsfattig. Herved vil forskellige blomstrende urter have mulighed for at etablere sig.

3 Slå ikke græsset for tit

Slå ikke græsset for tit. Derved giver du blomstrende urter mulighed for at etablere sig. Når de flotte blomster er begyndt at komme, skal græsset ikke slås mere end to gange om året. Første gang i slutningen af foråret og anden gang senere i september, hvor blomsterne har smidt sine frø, som kan spire til næste forår.

4 Store sten i haven

Bunker af sten og stenbede øger biodiversiteten. En stensætning rummer mange hulninger, hvor blandt andet biller, sommerfugle, vilde bier og edderkopper lever. Hulrummene kan også bruges af mange dyr til at overvintre i. Derudover bruger sommerfugle og firben stenene til at varme sig på, når solen skinner.

5 Lad grene og blade ligge

Kvasbunker er med alle sine hulrum gode levesteder for blandt andet insekter, svampe, fugle, salamandere og vilde bier. En kvasbunke er også et dejligt sted at gå i vinterhi for et pindsvin. Jo større kvasbunke des bedre.

6 Store gamle træer i haven

Store gamle træer er på grund af dets mikrohabitater et levested for mange dyr, planter og svampe, som kun kan leve her. Her kan være tale om blandt andet spætter, flagermus, forskellige laver samt insekter, som trives under træernes løstsiddende bark og i andre hulheder, som findes på gamle træer.

7 Vand i haven

Der er masser af liv både i vand og over det. Tudser, frøer og salamandere har brug for vand for at kunne holde sig våde. Fugle, bier, pindsvin og sommerfugle kan bruge vandet til at drikke af. En havedam kan laves i mange forskellige former og størrelser. Det er dog en god idé, at den bliver placeret i fuld sol. På den måde kan vandet blive varmet hurtigt op, hvilket dyrene, der lever deri, godt kan lide.

Vær opmærksom på at indrette vandhullet, så dyr ikke kan drukne deri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Sprog-diplom til Paderup-elev

Randers Onsdag

Jesper Nielsen er frivillig ved Børns Vilkårs landsindsamling: Det er vigtigt at hjælpe børn og unge, der er kommet i klemme

Annonce