Annonce
Randers Onsdag

Heidi rykkede hellere selv en tand ud end hun ville tage til tandlæge

Nu har Heidi Pedersen vænnet sig til at smile på fotos så tænderne kan se. Det ville være utænkeligt for et år siden, hvor tandlægeskrækken havde et solidt tag i hende. Foto: Frank Pedersen
I 10 år var Heidi Pedersens skræk for at gå til tandlæge større end kraftige tand-smerter fra flere knækkede tænder.

Randers: De fleste oplever at have et eller flere vendepunkter i sit liv. For 49-årige Heidi Pedersen er et af vendepunkterne, da hun i marts i år overvandt sig selv og bestilte tid i tandlægeklinikken Godt Smil, Østergrave 4. En tidsbestilling som ikke alene førte til en omfattende behandling, men også førte til, at hun nu kan håndtere sin tandlægeskræk.

Barndom og ungdom med bøjler

Vi skal tilbage til Heidi Pedersens barndom, for at find kimen til det, der flere år senere udviklede sig til tandlægeskræk. Som barn blev hun ramt af engelsk syge, hvilket bevirkede, at hendes kæbe blev ved med at vokse, så hun fik underbid og hendes tænder kom ud på må og få.

For at rette op på dette var Heidi Pedersen gennem et langt forløb med forskellige typer af bøjlebehandling heriblandt ganebøjle, nakketræk samt togskinner frem til hun fyldte 19 år, hvor hun fik foretaget en kæbeoperation, hvor kæben blev rykket det der svarer en hel kindtand tilbage.

Selv om Heidi Pedersen stadig har lidt uro i maven inden, hun sætter sig i tandlægestolen hos Siw Nielsen, er det ikke noget at regne i forhold til dengang, hun selv rykkede en knækket tand ud, fordi hun var bange for at gå til tandlæge. Foto: Frank Pedersen

- Alt det med bøjlerne var medårsag til, at jeg fik mange skader på mine tænder, så sideløbende har jeg været meget til tandlæge og hvor jeg fik plastfyldninger på samtlige tænder, fortæller Heidi Pedersen.

Annonce

Glemte sig selv

I 1994-95 blev Heidi Pedersen ramt af en depression, der krævede psykiatrisk indlæggelse i ni uger. Den medicin hun fik i forbindelse med depressionen, havde som bivirkning at den gjorde yderligere skade på hendes tænder.

- Da jeg kom ud, stod jeg alene med to små børn. Disse omstændigheder gjorde, at jeg glemte mig selv, hvor blandt andet det at komme afsted til tandlæge blev nedprioriteret. Selv om der var noget i mig, der sagde ”Kom nu afsted og få lavet dine tandrensninger”, så gik tiden bare med at bygge mig selv op igen, at få styr på mig selv og mine børn, fortæller Heidi Pedersen.

Hun tilføjer, at når det af og til lykkedes hende at komme afsted til tandlæge, havde hun bare dårlige oplevelser med det.

- Allerede når jeg bestilte tid, syntes jeg, de var meget ubehagelige overfor mig. Jeg følte ikke, at der var forståelse for, hvorfor jeg ikke – som man skal, når man får meget medicin – havde været til kontrol hver tredje måned. Jeg havde en følelse af, at der blev talt lidt ned til mig, fortæller Heidi Pedersen.

Annonce

Bange for diagnosen

Resultatet var, at Heidi Pedersen skiftede fra den ene til den anden og den tredje tandlæge. Fordi hun ved hver ny tandlæge fik forskellige ting at vide, blev hun usikker på sig selv og bare det at træde indenfor i en tandlægeklinik blev sværere og sværere, indtil hun fik regulær tandlægeskræk.

Gennem indledende samtaler med tandlæge Siw Nielsen (tv.) i Godt Smil, fik Hedi Pedersen den nødvendige tryghed, der var med til at nedbryde 10 års tandlægeskræk. Foto: Frank Pedersen

- Når jeg havde tandpine, vidste jeg jo godt, at der var noget med mine tænder, der skulle laves, men jeg var simpelthen så bange for at få stillet diagnosen, at jeg kunne ignorere tandpinen. Min tandlægeskræk fyldte mere end smerterne, siger Heidi Pedersen

Hun har endda præsteret at sidde hjemme i dagligstuen og rykke en løs tand ud for at undgå at gå til tandlægen. Og når tandsmerterne blev for kraftige, ringede hun til sin læge og fortalte, at hun eksempelvis havde fået en infektion i kæben.

- På den måde kunne jeg få noget pencil, så jeg kunne undgå at gå til tandlægen, siger Heidi Pedersen.

Annonce

Den næste tandlæge i rækken gjorde udslaget

Heidi Pedersens opgør med sin tandlægeskræk begyndte i februar i år, da hun skiftede job efter et længere stressforløb. Med det nye job begyndte hun at få styr på sit liv og sig selv, hvilket ledte til en erkendelse af, at hun blev nødt til også at få styr på sine tænder, der var begyndt at vandre rundt i munden.

I marts opsøgte hun derfor Godt Smil, Østergrave 4. Et det blev den tandlæge, var dog ikke et bevidst tilvalg.

- Godt Smil var bare den næste tandlæge i rækken, men det blev mit held, at det var dem, jeg kontaktede og at Siw Nielsen blev min tandlæge, siger Heidi Pedersen med et smil.

- Jeg blev taget rigtig godt imod allerede, da jeg ringede for at bestille tid. Og da jeg mødes med Siw tog hun også rigtig godt imod mig. Hun lyttede uden at sige så meget. Ikke før hun kom med diagnosen og hendes råd om en behandling, hvor der ikke var noget, der var pakket ind og det kan jeg godt lide, fortsætter Heidi Pedersen.

Annonce

Blev lyttet til

Diagnosen lød på, at der var fem tænder i undermunden, der på grund af infektion og paradentose ikke kunne reddes, så de skulle trækkes ud. Det samme skulle de fleste af tænderne i overmunden, hvor det kun var to fortænder, to hjørnetænder og en kindtand der kunne reddes, resten skulle erstattes af en delprotese.

I stedet for delprotesen i overmunden valgte Heidi Pedersen selv at få rykket alle tænderne ud.

- Jeg vidste, at det alligevel ville være på lånt tid at beholde de fem sidste tænder og det havde jeg ikke lyst til. Desuden ville det være penge ud ad vinduet med en delprotese, hvis de sidste fem alligevel skulle ud om et halvt år, siger Heidi Pedersen.

Hun tilføjer, at selv om Siw Nielsen ikke var enig i den beslutning, er hun glad for, at der blev lyttet til hende og at hun fik sin vilje.

- Jeg følte at Siw kunne mærke på mig, at det var det, jeg havde brug for, siger Heidi Pedersen, der er overbevist om, at hun ville gået igen uden at have fået lavet noget, hvis det ikke var var blevet, som hun ønskede det.

- Så ville det jo bare have været endnu en tandlæge, der ikke lyttede nok til mig, men det gjorde Siw heldigvis, siger hun og smiler igen.

Annonce

Nu smiler Heidi på billeder

I takt med at Heidi Pedersen er kommet længere og længere i behandlingsforløbet hos Godt Smil, har tandlægeskrækken sluppet noget af sit tag i hende, men ikke helt endnu.

- Jeg kan stadig mærke en uro i maven og skal ud og tisse flere gange, når jeg skal til tandlæge. Jeg får også stadig koldsved inden jeg sætter mig i tandlægestolen, siger hun.

- Men jeg har sagt til mig selv, at det ikke nytter noget. At jeg nu er nødt til at prioritere mig selv. Tænderne er en del af ens ydre og noget af det første, man lægger mærke til, når man mødes, så fordi jeg nu ved, at de ser ordentlige ud – selv om jeg godt ved, de er kunstige – har jeg fået et bedre selvværd og er efterhånden begyndt at smile, når der bliver taget et billede af mig, det gjorde jeg aldrig før, siger Heidi Pedersen.

Annonce

Rammer fysisk og psykisk

Heidi Pedersen beskriver sin tandlægeskræk som en tilstand, hvor hun havde ondt og uro i maven, desuden skulle hun på toilettet mange gange, før hun fik sat sig i tandlægestolen og i nætter op til et tandlægebesøg havde hun flere gange haft forfærdelige drømme, hvor hendes tænder knækkede. Dertil kom hedeture og et generelt fysisk ubehag.

- Tandlægeskrækken fyldte hele min krop, det var ikke kun noget, der foregik i mit hoved. Og når jeg samtidig ikke stolede på tandlægen havde jeg allerede inden undersøgelses start besluttet mig for, at her ville jeg ikke komme igen, siger hun.

Heidi Pedersen tilføjer, at der dog var ét lyspunkt i hendes tandlægeskræk: Hun er ikke bange for smerter og har aldrig haft problemer med at blive stukket med bedøvelsessprøjten.

- Derimod kan jeg ikke lide den særlige sterile lugt, der er i en tandlægeklinik. Bare tanken om den lugt har flere gange gjort, at jeg har ringet og meldt afbud med en eller anden dårlig forklaring, fortæller hun.

Psykisk har tandlægeskrækken har også gennem årene fyldt meget hos Heidi Pedersen. Som eksempel fortæller hun, at siden hun for fire og et halvt år siden knækkede en af sine tænder, har hun været nødt til at spise alt med kniv og gaffel af frygt for, at tanden ville falde ud, hvis der var noget hun bed rigtigt i.

- Selv rundstykker har jeg skåret ud i små hapser med kniv og gaffel. Samtidig har jeg konstant mindet mig selv om at tygge i højre side og ikke i den venstre med den knækkede tand, fortæller Heidi Pedersen.

Annonce

- Mit livs værste fejltagelse

Når Heidi Pedersen ser tilbage på årene med tandlægeskræk, synes hun, det er uhyggeligt, at hun har kunnet ignorere så meget smerte for at undgå at skulle til tandlæge.

- Jeg er lidt skræmt over at have kunnet gøre det, for jeg har haft ondt mange gange. På en skala fra et til 10 har jeg ignoreret smerter, der lå på 10 og alligevel gået på arbejde, understreger hun.

Nu hvor hun har trodset sin tandlægeskræk og fået lavet proteser, som de fleste ikke vil kunne se ikke er hendes egne tænder, er Heidi Pedersen bitter på sige selv over forløbet.

- Uanset hvor glad jeg er for dem her.., siger hun og smiler, mens hun peger på proteserne i henholdsvis over- og undermund.

- … Så ville jeg helst have haft mine egne tænder og det havde nok været muligt, hvis jeg var begyndt at gå til tandlæge for ti år siden. Det har været mit livs værste fejltagelse, siger Heidi Pedersen.

- Lige nu er jeg megastolt af mig selv i forhold til, at jeg har overstået forløbet i stedet for som så mange gange før bare er smuttet efter forundersøgelsen, fordi jeg har kunnet finde en undskyldning, der over for mig selv retfærdiggjorde det, i stedet for at indrømme, at jeg var pissebange, siger Heidi Pedersen.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Korte onsdags-koncerter

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Julen tager form på Mirabellevej

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Foreningen og udlejningsvirksomheden Festihuset.dk stiller op til din fest

Randers Onsdag

Tankestreger amok i Langå

Randers Onsdag

Kronjyllandskalenderen 2022 er klar

Randers Onsdag

Ny Randers-legeplads bygget af sygehusskrald inspirerer i udlandet: Den er også godkendt af Oskar - og hans mor

Randers Onsdag

Inspirationsaften for gigtramte

Randers Onsdag

Orgelkoncert i Langå Kirke

Randers Onsdag

Ny city-formand: Vi skal have en mere levende midtby

Randers Onsdag

Kæmpebygning i nordbyen solgt til udenlandsk investor for 110 millioner kroner: Køberen ejer i forvejen flere randrusianske ejendomme

Randers Onsdag

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Randers Onsdag

Randers midtby har kogt høst, efterår og halloween sammen i en cocktail - resultatet er temmelig (u)hyggeligt

Randers Onsdag

Rema 1000 med kæmpe p-plads kan stå klar til sommer - hvis byggetilladelsen altså når igennem kommunens travle afdeling

Randers Onsdag

Houmedens guldsmed går på pension som 80-årig: - Nu skal jeg giftes, og så flytter vi til Thailand

Randers Onsdag

Det går ad H til i Afghanistan - og det får randrusianerne i traveskoene og til at spytte i indsamlingsbøssen

Randers Onsdag

Heidi rykkede hellere selv en tand ud end hun ville tage til tandlæge

Randers Onsdag

Tandlæge Siw Nielsen bruger samtale og tryghed mod tandlægeskræk

Randers Onsdag

Ledige lokaler lige ned til Randers' nye instagram-venlige lokation: Café eller restaurant vil kræve særtilladelse

Randers Onsdag

Kirsten Marie fik fjernet uheldig skiltning på hundredårig bro i 2019: Nu er skiltene tilbage

Randers Onsdag

Plantorama satser stort i Randers: Vokser med 2200 kvadratmeter under tag

Randers

Mikkel var lærling, men blev én af dem, som Danish Crown-ledelsen ringede til: - Jeg fik en mail om, at jeg havde vundet

Randers Onsdag

Lisabet har forvandlet det tunge i sit liv til at hjælpe andre

Randers Onsdag

Kirstine er Årets frivilligleder i Randers

Annonce