Annonce
Randers Onsdag

Her er der nærmest garanti for beskæftigelse

Axel Lundorff er i sit sidste år som lærling og skal aflægge svendeprøve til efteråret. Foto: Annelene Petersen
Smedefaget er blandt de fag i Danmark, der har god beskæftigelse.
Annonce

Randers: På smedeuddannelsen får man viden om metal som materiale og forarbejdning af metal.

Man kan tage uddannelsen med flere specialer som bearbejdningssmed, svejser, klejnsmed, rustfast smed, maritim smed eller energitekniker, hvor du får forskellige kompetencer alt efter speciale.

Som bearbejdningssmed lærer du at udføre bearbejdningsopgaver som fx skæring, bukning og klipning, samt enkle svejseopgaver.

Som svejser laver du specielle svejsninger, tilskærer og sammenføjer alle former for metaldele. Svejsere tager under uddannelsen et svejsecertifikat.

Som klejnsmed lærer du at lave alt i metalplader fra brandtrapper, stiger og porte til vindmølletårne og broer. Som klejnsmed arbejder du med computerstyrede systemer (CNC-udstyr).

Som rustfast smed lærer du at svejse, bukke og klippe, bore, skære og efterbehandle rustfri materialer. Du lærer at fremstille fx rustfri beholdere og rørsystemer.

Som maritim smed arbejder du med konstruktion, reparation og vedligeholdelse af skibe. Du udfører traditionelle smedeopgaver som svejsning, bukning, klipning, boring og skæring.

Som energitekniker arbejder du med alle former for rør og anlæg, fx til drikkevand, central- og fjernvarme og solfangere. Du laver rørsystemer, bukker rør og skærer gevind.

Annonce

Fire år

Uddannelsesen varer fire år, hvor der veksles mellem skoleophold og praktik i en virksomhed.

Som klejnsmed ligesom Axel Lundorff kan man enten arbejde som "almindelig" klejnsmed eller som aluminium/rustfast klejnsmed.

Klejnsmede fremstiller ting i jern og stål. Aluminium/rustfaste klejnsmede arbejder i særlige materialer som rustfast (rustfrit) stål, kobber og aluminium. Du arbejder ikke udelukkende med store konstruktioner, men har også mulighed for at arbejde med dekorationer i smedejern som fx kirkespir, havelåger og vejrhaner.

Begge typer klejnsmede arbejder efter tegninger, der viser, hvordan de færdige konstruktioner skal se ud. Som hovedregel begynder klejnsmeden sit arbejde med det rå materiale og gennemfører alle arbejdsprocesser, indtil konstruktionen er færdig. Faget er stadig i høj grad et håndværk, hvor man skal tage stilling til, hvordan hver enkelt del bedst kan udføres, men man bruger i stigende grad computerstyrede maskiner.

Som klejnsmed laver du også en del reparationsarbejde. Det kan fx være på kostbare produktionsanlæg, som helst ikke må ligge stille. Så skal du rykke ud og foretage reparationerne på stedet. Nogle gange må man arbejde i meget ubekvemme arbejdsstillinger.

I Randers er det mest oplagt af søge ind på Tradium, hvis man gerne vil være smed. Man skal have bestået 9. eller 10. klasses afgangsprøve og havre opnået mindst 02 i dansk og matematik.

Smedefaget er blandt de fag i Danmark, der har god beskæftigelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Fond redder midtbyens sjæl

Randers Onsdag

Ny donation til HIKC

Annonce