Annonce
Randers Onsdag

Hjerte-transplanterede Stinne løb fem kilometer for at sætte fokus på organdonation: - Tag nu stilling!

Stinne Madsen krydsede fredag eftermiddag målstregen på Tronholmen efter sine første fem kilometer nogensinde. Det er kun omtrent et år siden, hun fik nyt hjerte. Foto: Annelene Petersen
For omtrent et år siden vågnede Stinne Madsen op fra narkose på Aarhus Universitetshospital. Den dengang 46-årige randrusianer havde fået et nyt hjerte. Fredag løb hun for første gang fem kilometer for at skabe opmærksomhed om vigtigheden af, at man tager stilling til spørgsmålet om organdonation.

Randers: Stinne Madsen er et levende, og nu løbende bevis på, at organdonation virker.

For cirka et år siden fik hun et nyt hjerte. To år inden da var hun dopet på morfin og bundet til sofaen.

- Det er tre års kamp, der kulminerer i dag. Lige siden jeg vågnede fra narkosen, vidste jeg, at jeg ville løbe Royal Run, fordi det var lige deromkring, jeg blev opereret. Det blev så aflyst, så nu har jeg lavet mit eget, griner hun, og fortsætter:

Annonce

- Lidt kongelig har man vel lov til at være.

Første løb nogensinde

Fredag løb hun for første gang fem kilometer. Eller faktisk 5,6 kilometer da der var gået koks i rutemålingen. Da hun løb over målstregen sammen med løbemakkerne fra Vi Løber i Randers, blev hun mødt med champagne, klapsalver, blomster og rosende ord.

- Det var hårdt, men også virkelig fedt. Jeg er så glad for, at det lykkedes.

Den 47-årige mor til to fik idéen til fundraiseren, fordi hun gerne ville gøre opmærksom på foreningen Organdonation Ja Tak, der havde støttet hende gennem hele forløbet.

Allerede inden Stinne Madsens løb fredag 16. april, havde fundraiseren nået målet på de 5000 kroner.

Men for hende handler det ikke kun om pengene. Tværtimod.

- Hvis der bare er en enkelt, der ser min fundraiser, og går ind og tager stilling, har det været en succes. Og så er jeg egentlig ligeglad med, om de trykker ja eller nej.

Annonce

Tag stilling!

I hendes øjne skylder man sine pårørende at tage stilling, så de ikke, hvis uheldet er ude, skal stå med den beslutning.

Det er de enige i hos Foreningen Organdonation Ja Tak, som Karen og Lasse Heidelbach står bag.

Organdonation - ja tak!

Organdonation - ja tak! er en patientforening med 420 medlemmer.

Foreningen kæmper for at forbedre vilkårene og tilværelsen for de 450 danskere, der står på venteliste til et nyt organ. Foreningen oplyser danskerne om vigtigheden af at tage stilling til organdonation.

Foreningen hjælper helt konkret med tiltag som Stjernestunder-legatet, Heroes & Stars-legatet, rådgivning, samtaleforløb, netværksgrupper, Ungeweekend og Familiecamp, som er to helt nye tiltag.

 'Organdonation - ja tak' er stiftet af Karen og Lasse Heidelbach i sommeren 2015, efter deres 2-årige datter Esther efter et kræftforløb blev sat på venteliste til en ny lever.

Man kan tage stilling til organdonation på hjemmesiden www.redliv.nu

- Løb som Stinnes er med til at sætte fokus på en virkelig vigtig sag, så vi håber, vi kan lave mange flere som dem i fremtiden, fortæller Karen Heidelbach.

I dagens anledning havde foreningen medbragt en oppustelig port, der fungerede som målstreg.

En af foreningens mærkesager er, at organdonation skal være et aktivt fravalg, og at Danmark dermed slutter sig til de 23 andre europæiske lande, der har indført, at borgerne automatisk bliver donorer fra de fylder 18 år.

- Jeg synes simpelthen, det er en oldnordisk model, vi har i dag. Organdonation redder liv, og derfor er det så vigtigt at flere tager stilling. Folk kan jo altid vælge det fra, forklarer hun.

Tre ud af fire danskere over 15 år havde i marts 2021 ikke taget stilling til organdonation, viser nye tal fra donorregisteret.

Stinne Madsen blev mødt med tiara og champagne, da hun løb over målstregen på Tronholmen. I aften skal det fejres med sushi. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Aarhus-firma rykker ind i midtbyen: - Randers er klar til en ny skønhedssalon

Randers Onsdag

Grøn Koncert trækker stikket

Randers Onsdag

Ny interiørbutik rammer plet: Kunderne strømmer til MioMio i Dytmærsken

Randers Onsdag

Håndsrækning til detailhandlen og spisesteder fra lokale erhverv: Få 100 kroner i rabat når du køber et Randers City gavekort

Annonce