Annonce
Randers Onsdag

I Fabulas må det ikke blive, som det plejer

Gunnar Fur Øhrberg, Brian Eriksen og Benedicte Andersen udgør trefjerdedele af kernen der var med til at skabe Teaterforeningen Fabulas. Foto: Frank Pedersen
Den fælles kærlighed til at lave teater førte i 2011 til, at tre mænd og en kvinde fødte det fælles barn, de kaldte Teaterforeningen Fabulas, som nu på 10. år beriger Randers med forestillinger, der har kant.

Randers: I 10 år har den lokale Teaterforeningen Fabulas præsenteret et bredt spekter af forestillinger for det randrusianske publikum.

I alle 10 år har kernen i Fabulas bestået af firkløveret Brian Eriksen, Benedicte Andersen, Gunnar Fur Øhrberg samt Chris Wilfing Blak Pedersen.

Længe før Fabulas blev til Fabulas var de fire amatørskuespillere i 2005 fundet sammen i en gruppe de kaldte ’For en kort bemærkning’, da det var meningen, at de kun skulle lave én forestilling.

Annonce

- Selv om vi var meget unge dengang, havde vi et ønske om, at lave forestillingen helt fra bunden. Og sådan har det været gennem alle årene, hvor gruppen har haft en række navne før, vi landede på Fabulas, fortæller Brian Eriksen, der i dag er 38 år og er blevet gift med Benedicte Andersen, der nu er fyldt 30 år.

Sammen med den nu 41-årige Gunnar Fur Øhrberg har de to ægtefolk taget plads på scenegulvet i Randers Teater, hvor Fabulas siden 2015 har lånt lokaler, når der skal spilles forestillinger.

De tre fortæller, at fjerdemanden, Chris Wilfing Blak Pedersen, ikke har mulighed for at deltage, da han – vist nok – er på arbejde som poder.

Brian Eriksen fortsætter med at fortælle, at efter forestillingen under navnet ’For en kort bemærkning’, var alle fire enige om, at det de havde opbygget var for godt til bare at lukke ned.

- Så vi er fortsat med at lave og spille forestillinger med os fire som kernen, suppleret med forskellige gæstespillere og hjælpere til det praktiske fra gang til gang, siger Gunnar Fur Øhrberg.

Vil snyde publikum på nye måder

Det var først i forbindelse med, at der blev lavet en lokalelåne-aftale med Randers Teater i 2015, at Fabulas for alvor blev etableret og fandt i sin nuværende form og arbejdsmetode. En form som de tre pointerer dog ikke er mere fast end, at den kan variere efter den enkelte forestillings behov og de, der er med i den.

I 2005 dannede en gruppe unge randrusianske teaterinteresserede gruppen 'For en kort bemærkning', der planmæssigt kun spillede én forestilling - 'Et juleeventyr' - som dette foto stammer fra. Selv om navnet er skiftet flere gange i årenes løb, består gruppens kerne af de samme mennesker, som i 2011 etablerede sig som Teaterforeningen Fabulas. Privatfoto

- Selv om vi er etableret, kan man ikke sige, at Fabulas er færdig udviklet. Og bliver det nok aldrig, for vi er meget opmærksomme på, at vores forestillinger ikke må blive som det plejer eller bare det samme som sidst, siger Brian Eriksen.

- Når vi skal i gang med noget nyt, ser vi på hinanden og siger: Hvad skal vi gøre for, at det bliver endnu bedre og hvordan kan vi snyde publikum på en ny måde i den næste forestilling, fortsætter han.

Annonce

Låner lokaler og erfaring af Randers Teater

Benedicte Andersen peger på, at det for en teatergruppe i Randers som Fabulas er svært at finde egne lokaler. I de første mange år var Fabulas derfor en nomadeforening, der blev taget under vingerne hos andre teatergrupper som eksempelvis ’Pramdragerne’ og ’Vestenvinden’, men i takt med, at disse foreninger lukkede ned, måtte Fabulas atter ud og finde nye steder at spille forestillinger.


Vi kan ikke lade være med at spille teater, for vi elsker det og vores mantra er, at vi skal have det sjovt

Gunnar Fur Øhrberg


- Det var først, da Randers Teater kom med tilbuddet om – når de altså har plads - at lukke dørene op for glade amatører som os, at vi har kunnet etablerer noget, der er fast og det er vi megataknemmelige for, sige hun.

Det er ikke kun i forhold til lån af lokaler, at Fabulas får stor støtte af Randers Teater.

- Vi er blevet mødt med en meget stor åbenhed blandt teatrets professionelle, som har været i faget i mange år. De hjælper os gerne med sparring omkring forskellige elementer i forbindelse med at skabe en forestilling, siger Gunnar Fur Øhrberg.

- Det kan også være meget konkrete elementer som eksempelvis, da vi for et par år siden havde en forestilling, der sluttede med, at der var en masse, der skulle hænge sig. Vi var i tvivl om, hvordan vi bedst lavede det på scenen og der fik vi mange gode råd idéer fra folkene her på Randers Teater, supplerer Brian Eriksen.

Annonce

Et netværk der udvider sig

Selv om kernen af Fabulas er fast, udvikles teaterforeningen i takt med, at netværket har udvidet sig fra forestilling til forestilling siden 2005. Et netværk der har stor betydning for teaterforeningens muligheder for overhovedet at kunne spille forestillinger.

- I Randers har det altid været et problem at samle en større flok af skuespillere. Særligt på mandesiden har det generelt været ekstremt svært at finde nogen der vil på scenen, siger Gunnar Fur Øhrberg.

- Derfor har det stor betydning for os, at vi har haft mange forskellige folk og gæstespillere inde over i de forestillinger, vi har lavet i årenes løb. Det betyder, at vi som regel altid kender nogen, vi ved vil passe til rollerne, når vi går i gang med en forestilling, fortsætter han.

Annonce

Amatørteatret har svære kår i Randers

Med ’Pramdragerne’, Vestenvinden’ og ’Støvringgaard Festspil’ som eksempler på amatørteaterforeninger i Randers, der er blomstret op og visnet bort, fremfører de tre, at selv om der i tidens løb har været rigeligt med foreninger og et ønske blandt randrusianere om at lave teater, så har amatørteatret i Randers haft svære kår i forhold til at blive etableret og overleve.

At Fabulas i modsætning til så mange andre foreninger er lykkedes med på 16. år – når man tager det hele med - stadig at være spillevende, skyldes ifølge Gunnar Fur Øhberg særligt ét forhold:

- Vi kan ikke lade være med at spille teater, for vi elsker det og vores mantra er, at vi skal have det sjovt.

- For os er økonomien en sekundær ting. Vi laver ikke en forestilling medmindre, at vi kan se, det økonomisk hænger sammen, men vi behøver ikke have et overskud, det skal bare gå i nul, fortsætter han.

Annonce

Man er ikke kun skuespiller

I Fabulas er det en grundregel, at det er samtlige medvirkende i en given forestilling, der udover at være på scenen også er dem der klarer alt det praktiske som eksempelvis at lave kulisser, bygge scenen eller sy kostumer.

- Det betyder, at når man er med i en Fabulas-forestilling, er man ikke kun skuespiller. Man er også med i en af de praktiske arbejdsgrupperne. Det er med til at styrke følelsen af at have været med til at skabe en forestilling fra bunden, siger Brian Eriksen.

Han tilføjer hurtigt, at hvis man har lyst til at lave noget af det praktiske, er der ikke et lignende krav om, at man også skal være med på scenen.

Annonce

Kan ikke lade være

Chris, Brian, Gunnar og Benedicte har spillet teater sammen i halvdelen – elle mere – af deres liv og de tre sidste er overbeviste om, at Fabulas vil fortsætte med at eksistere mange år frem.

- Som sagt gør vi det her, fordi vi ikke kan lade være og det tror jeg ikke vil ændre sig. Vi snakker ofte om, at Fabulas er vores hjertebarn. Vi er tre mænd og en kvinde, der har født et barn sammen – det lyder meget kompliceret og lidt forkert, siger Brian Eriksen og griner ligesom de to andre.

- Men jeg tror, vi alle bare håber, at det bliver ved i en eller anden form, fortsætter han og de andre nikker.

Annonce

Randers vil savne en satirisk kant uden Fabulas

På spørgsmålet om hvad Randers ville savne, hvis Teaterforeningen Fabulas ikke var i byen, peger Gunnar Fur Øhrberg på, at teaterforeningen i de seneste fem år har været meget skarpe på, at der i forestillingerne skal være en kant og en kommentar til et eller andet. Og meget gerne en satirisk kant, der rammer noget, der har været aktuelt indenfor det seneste års tid.

Teaterforeningen Fabulas præsenterer forestillinger med kant. Foto: Kurt Helge

- Vi kan godt lide, at vi med vores forestillinger får sat en dialog i gang og gerne får skubbet til nogle grænser, siger han.

Brian Eriksen tilføjer, at folk i Randers også vil savne at have et sted, hvor man som voksen kan få sin lyst styret med hensyn til at lave teater.

- Det er min fornemmelse, at der ikke er så mange andre steder i Randers centrum, hvor det kan lade sig gøre, siger han.

Brian Eriksen opremser, at Randers Teater har en talentlinje for unge og yngre mennesker, der er Kastali’a for børn og Olivias Venner for pensionisterne.

- Men det er som om, at Fabulas er det eneste tilbud til voksne, der ikke er interesseret i musical, men gerne vil lave taleteater, siger han.

Annonce

Størst er fællesskabet

Vendes spørgsmålet om til, hvad de tre kernemedlemmerne af Fabulas vil savne, hvis de ikke kunne lave teater, lyder svaret som med én mund: Fælleskabet.

- For mig er der ingen tvivl om, at det fællesskab der opstår under forløbet med en forestilling er det bedste ved at lave amatørteater, siger Gunnar Fur Øhrberg og tilføjer, at det har været sådan siden, han for godt 30 år siden for førte gang deltog i børne- og ungdomsrevyen i Allingåbro, hvor han stammer fra.

Udover et helt særligt fællesskab, får Gunnar Fur Øhrberg i Fabulas også mulighed for at give los på scenen og spille en anden end den, han er privat.

- Jeg tror, at jeg ville blive frygtelig irriterende at bo sammen med, hvis jeg ikke via teatret kunne udforske og udfordre mig selv, fortsætter han.

Bennedicte Andersen nikker og tilføjer:

- Når man laver teater, bringer man rigtig meget af sig selv og det man kan ind i det. Eksempelvis er jeg et meget kreativt menneske og det behov får jeg afløb for ved at lave teater.

Med årene har Benedicte Andersen fået mere og mere interesse for det organiseringsarbejde, som en vigtig del af det at lave teater. Et arbejde der blandt andet går ud på at få et team af mennesker, der har meget forskellige baggrunde til at samarbejde ved at bringe folks bedste sider frem og i spil.

- Et ”biprodukt” ved at arbejde med teater er, at man udvikler empati for andre mennesker, fordi man som skuespiller skal sætte sig ind i forskellige roller og menneskelige karaktertræk. Jeg vil sige at teater er den mest personlige form for holdsport, siger Benedicte Andersen.

For Brian Eriksen er der ingen tvivl om, at for ham er teatret blevet en meget vigtig ventil, han kan bruge til at komme af med alt det, der ligger indeni.

- Under coronaen kunne jeg mærke, hvordan jeg blev mere og mere kreativ frustreret, fordi jeg ikke kunne lave teater. Jeg kunne ikke komme ud med de kreative idéer og alt det andet, jeg gerne ville. Så udover det fantastiske fællesskab er ventilfunktionen det, jeg ville savne allermest, hvis jeg pludselig ikke kunne lave teater mere, siger han.

- Derudover ville jeg savne teatermennesker, for der er et eller andet vanvittigt fantastisk ved mennesker, der laver teater. De er så inspirerende at være sammen med, så sprudlende og fulde af gåpåmod, tilføjer Brian Eriksen.

’Kongen længe leve’

Set i bakspejlet har Fabulas opført både eksisterende forestillinger og forestillinger som en eller flere af de fire kernemedlemmer har skrevet selv.

Fabulas’ næste forestilling, ’Kongen længe leve’, hører til den sidste kategori, da det er skrevet af Benedicte Andersen. ’Kongen længe leve’ er planlagt til at få premiere i det senere forår 2022 og vil som fabulas’ øvrige forestillinger blive opført på Randers Teater.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Overrasket direktør skal igen på jagt efter købmand til Øster Bjerregrav: Ny ejer af isbod har ikke tid til at lægge 80 timer i landsbyen

Randers Onsdag

Tag børnene med på kunstrute i Randers midtby

Randers Onsdag

79 nye lejligheder bliver fyldt med mennesker på en måned: Men man skal ikke længere stå på venteliste i årevis

Randers Onsdag

Meld Paderupmanden til politiet: Uinviterede besøg, dørhåndtagsafprøvning, vindueskiggeri, hvad som helst, vi vil vide alt

Randers Onsdag

Er julen kommet ekstra tidligt i år? Torben undrer sig over, at julelyset er tændt i Kirkegades træer

Randers Onsdag

Tag en mundfuld af naturens spisekammer

Randers Onsdag

”The Boss”-hits på Underværket

Randers Onsdag

Kø ud i rundkørslen begyndte klokken 11.00: Parkeringsplads presset af respons på jubilæumstilbud

Randers Onsdag

Bageren bruger selv Too Good To Go

Randers Onsdag

Nu er Føtex med i populær madspilds-app

Randers Onsdag

Poser med brunch er populære hos Macale

Randers Onsdag

Randers har succes med at spise sig fra madspild

Randers Onsdag

Delikatessehuset har åbnet butik i Kristrup

Randers Onsdag

Vild-med-dans-dommers danseskole i nye lokaler - og de bliver ikke svære at finde

Randers Onsdag

Lørdag står i øllets tegn, når Randers City fejrer ’Øllets Dag’

Randers Onsdag

Street Food serverer ikke længere Danmarks bedste burger - men fat mod: Den flytter over i den gamle grillbar

Randers Onsdag

Bede ved rundkørsel i Langå skal redde insekter

Randers Onsdag

Frøbomber blev smidt i Vestparken

Randers Onsdag

Elektrikerjobbet er skrottet for at være fuldtids hypnoterapeut: Ole satser det hele for at kunne hjælpe andre videre

Randers Onsdag

Vil bruge ’Målet er sundhed’ som løftestang

Randers Onsdag

Randers FC Fonden hjælper skolebørn til bedre sundhed og ernæring

Annonce