Annonce
Randers Onsdag

Indehaver af Roeds Planteskole, Henning Roed: Ønsket om mere biodiversitet i haven er i stærk vækst

"Alt det med det nære, som coronaen har ført med sig, betyder, at der er mange, der nu gerne vil have, at haven skal være et hyggeligt sted med eksempelvis frugttræer og frugtbuske", siger Henning Roed, indehaver af Roeds Planteskole, Hobrovej 308. Foto: Annelene Petersen
Ønsker man optimal biodiversitet i sin have, bør man i følge indehaver af Roeds Planteskole, Henning Roed, ikke fjerne noget fra haven. - Selv om det måske ikke er realistisk for så mange, drejer biodiversitet sig om at have en accept af, at alt ikke behøver at være så friseret i haven… I det mindste ikke i hele haven, siger han.

Randers: Indehaver Henning Roed kan godt mærke, at der er sket noget blandt kunderne i Roeds Planteskole, Hobrovej 308, nu hvor det i følge kalenderen og vejrmæssigt er blevet forår.

- Der sker meget netop i disse dage. Det har nok noget at gøre med, at solen er begyndt at skinne efter flere dage med gråvejr. Vores kunder har virkelig fået vinterfrakken af, siger han med et smil.

Henning Roed fortæller, at det der mest populært blandt planteskolens private kunder skifter alt efter hvilken trend, der er førende i det øvrige samfund. Coronapandeminen og dens restriktioner har derfor også sat sit præg på, hvordan vi i disse år indretter vores haver og hvad vi vil med dem.

- Alt det med det nære, som coronaen har ført med sig, betyder, at der er mange, der nu gerne vil have, at haven skal være et hyggeligt sted med eksempelvis frugttræer og frugtbuske, siger Henning Roed og fortsætter:

- Der er mange, der er gået fra at opfatte havearbejde som noget, der bare skal overstås, så man kan komme ud og lave alt muligt andet til, at man har fundet ud af, at det rent faktisk er ret hyggeligt at gå derhjemme med familien og være fælles om opgaverne i haven, så den bliver et rart sted at være.

Henning Roed tilføjer, at det sandsynligvis hænger sammen med, at der efterhånden blandt danskerne er en fælles forståelse for, at det er dejligt at være i Danmark fremfor absolut at skulle flyve og fare rundt til alle mulige steder.

- Jeg tror, at danskerne generelt kommer til bruge og være mere i deres haver end de har gjort inden coronapandemien startede, siger han.

Annonce

Rådgiver om biodiversitet

Samlet i et ord er biodiversitet det, som ifølge Henning Roed er i størst vækst blandt det, der er populært hos de danske haveejere.


Der er mange, der er gået fra at opfatte havearbejde som noget, der bare skal overstås, så man kan komme ud og lave alt muligt andet til, at man har fundet ud af, at det rent faktisk er ret hyggeligt at gå derhjemme med familien og være fælles om opgaverne i haven, så den bliver et rart sted at være.

Henning Roed, indehaver af Roeds Planteskole


- Det er en biodiversitet, der handler meget om insekterne. Derfor er blomsterblandinger og andet, der giver blomster til insekterne meget efterspurgt, siger Henning Roed.

Han tilføjer, at Roed Planteskole står klar med rådgivning til de kunder, der ønsker øget biodiversitet i deres have, for selv om mange og blandende blomster en god idé, er det ikke nok.

- Man også skal huske ydersæsonerne for eksempelvis bierne, der kommer frem ret tidligt på året. De skal have noget at leve af i det tidlige forår og i efteråret, så det er ikke nok, at der er blomster i sommerferien, hvor vi mennesker kan nyde dem, siger Henning Roed.

- Biodiversitet betyder jo mangfoldighed og det er vigtigt med mangfoldighed, for har man det i sin have, er der flere spise- og levesteder til insekterne samt mindre pattedyr og fugle, tilføjer han.

Henning Roed fortæller, at ideelt set burde man slet ikke fjerne noget fra sin have, hvis man ønsker en have med optimal biodiversitet.

- Selv om det måske ikke er realistisk for så mange, drejer biodiversitet sig om at have en accept af, at alt ikke behøver at være så friseret i haven… I det mindste ikke i hele haven.

- Det kan godt ske, at man gerne vil have det sådan i forhaven og foran terrassen, men så kan man lade det bagerste af haven udvikle sig mere naturligt og give plads til plante– og dyrelivet, lyder opfordringen fra Henning Roed.

Annonce

Skuf, hak og forspir

Selv om denne vinter har budt på både sne og frost, har det ikke været i en sådan grad, at det ikke er muligt at komme i jorden her i begyndelsen af marts.

Stillet overfor opgaven at give et godt råd til, hvad man lige nu kan gå i gang med af havearbejde, peger Henning Roed på noget, man vil få glæde af resten af sæsonen

- En rigtig god investering i haven lige nu er simpelthen at skuffe og hakke sin jord igennem, for så tager man rigtig meget af det ukrudt, der netop nu er på vej til at spire.

- Hvis man gør det nu og igen om en måned, kommer det én til gode resten af sæsonen, for så starter man ud med en rigtig ren have, lyder rådet fra Henning Roed.

Han tilføjer, at det også er nu, at man med fordel kan sætte ting til forspiring som eksempelvis læggekartofler og krydderurter.

Når det gælder altankasser og krukker, foreslår Henning Roed, at man skifter julens grankviste ud med stedmoderblomster.

- Stedmoderblomster er de første virkelig hårdføre forårsbebudere. De tåler noget frost, som vi jo stadig kan risikere, særlig nattefrost. Skulle det ske, lægger de sig ned, men rejser sig igen, når solen skinner, siger han.

- Efter stedmoderblomsterne kommer sommerblomsterne, men dem skal man vente med til, der ikke længere er fare for frost som de ikke tåler, fortsætter Henning Roed.

Nu er det på tide at plante stedmoderblomster i krukker. "Stedmoderblomster er de første virkelig hårdføre forårsbebudere. De tåler noget frost, som vi jo stadig kan risikere, særlig nattefrost. Skulle det ske, lægger de sig ned, men rejser sig igen, når solen skinner", siger Henning Roed, indehaver af Roeds Planteskole. Foto: Annelene Petersen
Mulighederne er mange hos Roeds Planteskole, der appellerer til både private og professionelle kunder. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce