Annonce
Randers Onsdag

Iværksættere håber på mjød-eventyr

Jesper Ohlrich og Søren Møller Nielsen har sammen "konstrueret" Nordic Mjød og har fået den sat i produktion. Foto: Annelene Petersen

Efter utallige forsøg føler tre unge iværksættere, at de har ramt den helt rigtige mjød-smag. Så nu har de fået produceret 3000 liter mjød på et professionelt mjødbryggeri.

Annonce

Randers: Tre unge iværksættere - Jesper Ohlrich og Søren Møller Nielsen fra Randers samt Henrik Renvaktar fra København - er vilde med mjød. Det er de i så høj grad, at de nu har produceret deres egen slags. Efter flere års udviklingsarbejde ved køkkenbordet føler de, at de har ramt det helt rigtige produkt, og nu har de fået brygget de første 3000 liter mjød på et professionelt bryggeri, Dansk Mjød i Billund.

- Det er simpelthen Nordens portvin, vi har fremstillet, siger Jesper Ohlrich.

De tre har i fællesskab grundlagt virksomheden Nordic Mjød som iværksætterselskab og tilsammen investeret en kvart million kroner i deres idé. Samtidig har de sikret sig retten til firmanavnet.

Og nu handler det om at få den ud over rampen, ud til forbrugerne.

- Vi har smagt mjød på vikingemarkeder rundt omkring i landet, men den var aldrig, som vi gerne ville have den, fortæller Søren Møller Nielsen.

Både han og Jesper Ohlrich var i forvejen dybt interesserede i vikingetiden, og de gav sig sammen til at nørde i mjød. For Ohlrichs vedkommende indbefattede det bl. a. at læse gamle nordiske sagaer, mens Søren Møller Nielsen mere studerede tegneserier som Valhalla.

Mjød i cocktails

Initiativtagerne bag Nordic Mjød har hygget sig med at konstruere et sæt opskrifter på drinks, hvori Thors kvædemjød indgår. Et par eksempler:Romertogt

6 cl Thors kvædemjød

2 cl Safari

2 cl Pisang Ambon

6 cl Ginger Ale

Isterninger

Nordsøtogt

9 cl Thors kvædemjød

12 cl Ginger Ale

5 ml Angostura

Isterninger

Sommertogt

3 cl Thors kvædemjød

6 cl Summersby Apple Cider

Grenadine

Søren Møller Nielsen har "opfundet" Nordic Mjød. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Mjød-historie

De hæfter sig ved, at mjød i vikingetiden og i den tidlige middelalder var en kostbar drik, forbeholdt konger, stormænd - og naturligvis de gamle nordiske guder. Mjød var - og er - brygget på honning, og netop honning var vanskelig at skaffe, dengang den skulle hentes hos vilde bier i naturen. Da man begyndte at holde bier med henblik på honningproduktion, blev varen mere tilgængelig.

Ingen ved jo, hvordan mjød smagte for 800 år siden.

- Vi har læst gamle opskrifter og alt, hvad vi har kunnet finde om mjød. Og så har vi kombineret det bedste, vi har fundet, beretter Jesper Ohlrich.

Annonce

I gang ved køkkenbordet

I årevis har de eksperimenteret hjemme ved deres respektive køkkenborde.

Selve brygge-processen fik de forholdsvis hurtigt styr på. Mjød-produktion er slet ikke så kompliceret.

Så i årevis har iværksætterne brygget i lille skala for at finde den helt rigtige kombination af vand, gær, honning og krydderier og for at finde frem til det helt rigtige blandingsforhold.

Og det gik ikke lige godt hver gang. Men nu er den der.

Hvad krydderierne og smagen angår, føler Jesper Ohlrich og Søren Møller Nielsen, at det ramte det helt rigtige med kombinationen af kamille og kvæde. Alkoholindholdet er 14,8 procent - helt perfekt, erklærer de.

- Så prøvede vi at brygge en større portion. Det gik fint. Og en endnu større portion, og det lykkedes også, fortæller Søren Møller Nielsen.

Derefter tog de kontakt til Dansk Mjød i Billund.

- Og de var klar. De har brygget 3000 liter til os, siger Ohlrich.

Mjøden er tappet på klare glasflasker á 70 cl, udstyret med en dekoration, der er lavet af Søren Møller Nielsens søster, Maj-Britt.

Annonce

Det kan blive stort

De har ikke nogen professionel baggrund indenfor fødevarebranchen. Jesper Ohlrich er kørelærer, mens Søren Møller Nielsen arbejder med dobbeltklæbende tape.

De tror på deres idé.

- Det kan blive rigtigt stort, erklærer Søren Møller Nielsen, der sammen med Jesper Ohlrich også har ideer klar til nye smags-kombinationer.

Men stort er det ikke endnu. Det er ikke lykkedes at komme ud over rampen til forbrugerne. Den første bryg fra Billund var klar 14. december, og det var et dårligt tidspunkt at løbe butikkerne på dørene for at få optaget mjøden i sortimentet.

- Men vi er da kommet ud et par steder. Hos "Min købmand" i Nordbyen og på OK-tanken på Mariagervej. Og så på Cetini i Provstegade, fortæller Jesper Ohlrich.

Desuden forhandles "Thors kvædemjød" et sted i Aabenraa - og så står der en flaske i et galleri på Frederiksberg.

Butiksprisen ligger i niveauet 200-250 kroner pr. flaske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce