Annonce
Randers Onsdag

Jyllands bedste anlæg klar til bmx-kørerne

Mai Myrhøj Tolstrup, der er formand for Randers BMX, glæder sig over, at det er lykkedes at få det nye baneanlæg færdigt. Der mangler kun nogle små detaljer, før den officielle indvielse kan finde sted. Foto: Niels Bo Mandrup
Randers BMX henvender sig til både bredden og eliten.
Annonce

Randers:  Det har trukket ud. Også længere, end folkene i foreningen Randers BMX havde håbet. Men nu er byens nye bmx-cyklebane stort set klar til brug. Der mangler nærmest bare nogle opstregninger - og så den officielle indvielse.

- Så det er stort, at vi er nået hertil, siger Mai Myrhøj Tolstrup, der har været formand for Randers BMX, siden foreningen blev stiftet i 2017.

Hun betegner det nye bmx-anlæg på Langvang som Jyllands bedste.

Udover den fysiske træning på cyklen handler bmx-kørsel også i høj grad om teknik. Her får kørerne tip af træneren til at komme hurtigst gennem banen. Foto: Niels Bo Mandrup

Tidligere har bmx-kørerne anvendt banen i Romalt, men nu er træningen begyndt på den nye bane, der ligger som en del af Langvang Idrætscenter på Mariagervej 180, Randers. Her ligger det splinternye anlæg sammen med et par containere, der tjener som mødelokaler og kontor. Men snart vil Randers BMX have sit eget klubhus. Klubben overtager nemlig det tidligere spejderhus på nabogrunden, Mariagervej 150,  efter Det danske Spejderkorps,  der har måttet lukke gruppen.

- Så det er megafedt for os. Det giver os nogle helt andre muligheder, erklærer Mai Myrhøj Tolstrup.

Det tidligere spejderhus er nemlig blandt andet udrustet med både køkken, toiletter og bad.

- Så her skal vi have etableret et cykelværksted og et træningscenter. Der bliver jo også mulighed for at lave nogle overnatnings-arrangementer, siger Mai Myrhøj Tolstrup og fremhæver, at klubhuset giver bmx-klubben helt nye muligheder for mere klubliv.

Muligheden for at få skabt den nye bane opstod i en dialog med Randers Kommune, der har også har bmx med på listen over prioriterede sportsgrene. Der er skudt kommunale penge i banen, ligesom sponsorer har bidraget. Dertil kommer mange timers frivillig indsats.

Annonce

Både bredde og elite

Randers BMX blev oprettet som forening for mindre end fire år siden. En del kørere fra Randers-området var aktive i Bjerringbro, men ville hellere køre i hjemme i Randers, hvorfor de gik sammen om at skabe en formel forening.

I dag har foreningen cirka 50 medlemmer.

- Vi skal gerne nå op over 100, mener Mai Myrhøj Tolstrup.

Foreninger i Randers

Når to danskere mødes, giver de hinanden hånden. Når tre danskere mødes, danner de en forening, hedder det i en gammel talemåde. Der er formentlig noget om snakken.

Alene Randers Kommune har registreret flere hundrede foreninger, eksempelvis idrætsforeninger, spejdere, politiske foreninger, foreninger med sociale formål - og mange andre. Oftest drives foreningerne af frivillige ildsjæle.

I Randers Onsdag kan du i den kommende tid møde nogle af foreningerne og nogle af de folk, der står bag.

De seneste par år er en meget stor del at bestyrelsens energi bare blevet brugt på at få etableret det nye baneanlæg, og derfor har der ikke været kræfter til så meget andet ud over den daglige drift af foreningen.

Mai Myrhøj Tolstrup understreger, at foreningen henvender sig til alle.

- De ældste kørere er over 50 år. Det nyeste medlem, vi har fået, er lige fyldt fem, fortæller hun.

Bmx-sporten er åben for både piger og drenge.

- Og vi vil især gerne have flere piger med, fastslår klubformanden.

Malene Kejlstrup er et af Randers BMX' helt store håb. Foto: Niels Bo Mandrup

En stor del af bmx-kørerne tilhører, hvad man kan betragte som bredden. Men der er også kørere imellem, som gør sig gældende på de helt store bmx-arenaer. Det gælder for eksempel Simone Tetsche, der var med til OL i Rio for fire år siden, og som er kandidat til OL i Tokyo, samt Malene Kejlstrup, der også har OL-ambitioner, og som har gjort sig gældende som juniorkører både herhjemme og udenlands. Begge er iøvrigt i henholdsvis 2018 og 2019 hædret med titlen som årets sportsnavn i Randers.

Annonce

Sikkerhed

Det skal være så sikkert som muligt at køre bmx. Derfor stilles der krav om forskelligt sikkerhedsudstyr. Først og fremmest en fullface-hjelm, men også handsker og knæbeskyttere er påkrævet.

- Det er jo en actionsport, påpeger Mai Myrhøj Tolstrup.

Derfor er der heller ikke fri adgang til banen ved Langvang, og ingen må køre på banen, uden at der er andre til stede.

- Det kan ikke undgås, at nogen vælter. Som regel sker der ikke noget, men det giver af og til nogle knubs, erkender klubformanden.

Hendes erfaring er, at rytterne hurtigt får lært med et vink at markere, at der altså ikke er sket noget alvorligt.

Det er også et krav, at børn, der kører på banen, har en af sine forældre eller andre voksne med.

- Så der er nogen til at trøste, hvis de vælter og slår sig, forklarer Mai Myrhøj Tolstrup.

Annonce

Frivillighed

Klubben er baseret på frivillighed hele vejen igennem. Bestyrelsen består af frivillige, og trænerne er frivillige.

Træning på den nye bmx-bane på Langvang i det nordlige Randers. Foto: Niels Bo Mandrup

- Derfor forventer vi også, at forældre til børn, der kører i klubben, melder sig til at gøre en indsats. Det er ikke bare et sted, hvor man afleverer sine børn, når træningen begynder, og så henter dem igen, når den er forbi, erklærer klubbens formand.


De ældste kørere er over 50 år. Det nyeste medlem, vi har fået, er lige fyldt fem.

Mai Myrhøj Tolstrup, formand for Randers BMX


Hun lægger vægt på, at bmx er en meget social sport. På banen konkurrerer kørerne på livet løs, men når konkurrencen er slut, er deltagerne sammen på kryds og tværs.

- Det er hyggeligt, at det er så lille en klub, at jeg kender navnene på alle, bemærker Mai Myrhøj Tolstrup.

Hun peger også på, at bmx i høj grad er en familiesport. Hun har selv to sønner, der kører, hendes mand er med i trænerteamet, og selv kan Mai Myrhøj Tolstrup også godt finde på at køre en tur rundt på banen.

- Men ikke til konkurrence, understreger hun.

Gennem foreningsarbejdet lærer man mange at kende og møder mange mennesker med samme interesse.

- Så der er opstået mange venskaber gennem bmx, siger Mai Myrhøj Tolstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce