Annonce
Randers Onsdag

Kaj efter blodprop: Det er aldrig for sent at få styr på livsstilen

Kaj Jensen (tv) har tabt 40 kilo og fået humøret tilbage. PR-foto
Et diabetesrehabiliteringsforløb ændrede alt for Kaj Jensen. Han er skiftet fra at leve i overlevelses-mode til nu at have overskud og frihed til at styre sit liv i den retning, han selv vil.
Annonce

Randers: Der skulle både en blodprop og en diabetesdiagnose til at sætte en stopper for Kaj Jensens usunde livsstil. Nu opfordrer han alle andre borgere til at opsøge Sundhedscentrets tilbud.

Kaj Jensen har på godt tre år tabt 40 kilo. Han vejede dengang 136 kg og havde netop fået en blodprop, der sendte ham på sygehuset, hvor han fik konstateret diabetes type 2.

Kaj Jensen fortæller, at de usunde vaner for ham kom snigende lidt hen ad vejen: et arbejdsliv med natarbejde, børn med skole, madpakker og fritidsinteresser og daglige gøremål gjorde, at han ofte havde brug for at træffe nogle nemme valg, når det kom til mad og motion.

- Den usunde livsstil gjorde, at jeg ikke havde noget overskud og derfor let blev irriteret, fortæller Kaj Jensen.

Tre år efter sin indlæggelse valgte Kaj Jensen via egen læge at blive henvist til et diabetesrehabiliteringsforløb på Randers Sundhedscenter, og det blev starten på en ny kurs i Kajs liv.

Diabetesrehabilitering

Diabetesrehabilitering er et tilbud til borgere, der har type 2 diabetes eller er i risiko for at få det. Forløbet varer 12 uger og består af:

En diabetessamtale. Under samtalen vendes de udfordringer, som borgeren har i hverdagen, og hvilke mål, borgeren gerne vil arbejde med. På den måde klarlægges borgerens behov, og forløbet tilrettelægges.

Træning på hold om formiddagen eller efter normal arbejdstid.

Undervisning af fysioterapeuter, ergoterapeut, diætist og sygeplejerske.

Annonce

Overvældet

- Til diabetessamtalen blev jeg lidt overvældet, for jeg har ikke været vant til at tale om, hvordan jeg har det. Men jeg blev mødt med stor forståelse. Selv om den fysiske træning gik fint, spottede fysioterapeuten, at jeg ikke havde det godt personligt - jeg lukkede mig fuldstændig inde i mig selv, når jeg trænede.

At få en blodprop havde rystet Kaj så meget, at han følte sig indebrændt og var bange for at tale ud om det. - Gennem samtaler med ergoterapeuten fandt jeg ud af, at det ikke var så farligt at tale om de ting, der længe havde hæmmet mig. Jeg fik også nogle redskaber til, hvordan jeg skulle arbejde med min energi, så jeg kunne få mere overskud i hverdagen.

- Man kan sige, at jeg er skiftet fra at leve i overlevelses-mode til nu at have overskud og frihed til at styre mit liv i den retning, jeg selv vil, vurderer Kaj Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce