Annonce
Randers Onsdag

Kaj savner sine stjerner og sit publikum

Kaj Petersen, kapelmester i "Kaj & Stjernerne". Bandet har øvelokale i kælderen under Kajs villa. Foto: Annelene Petersen
Medlemmerne af ”Kaj & Stjernerne” ligger som så mange andre musikere underdrejet på grund af coronarestriktionerne.

Randers:  - Det er godt nok ved at være træls, siger Kaj Petersen, 65-årig efterlønner og ”kapelmester” i bandet ”Kaj & Stjernerne”. Det, han sigter til, er coronavirussens hærgen, som har sat en stopper for bandets aktiviteter. Ikke en gang de ugentlige øveaftener kan opretholdes.

Bandet har eksisteret i godt og vel en halv snes år.

Nærmest som en åbenbaring ramte det i 2009 pludselig ned i Kaj Petersen, at nu havde han chancen for at realisere en 40 år gammel drøm om at spille middelalderagtig musik, rent akustisk, uden strøm og helt ægte.

Forinden havde han lidt tilfældigt fået samlet nogle amatørmusikere omkring sig til lidt hyggespil, og rygtet spredte sig. I løbet af ikke ret lang tid stod Kaj Petersen med et band, komplet med guitarister, trommeslager, bassist, sangerinde og musikere, som mestrede både mandolin, banjo, bodhran, pennywhistle og meget mere.

Og dermed var bandet ”Kaj & Stjernerne” født – selv om navnet dog først kom til lidt senere. Men bandets medlemmer mødtes trofast hver eneste onsdag aften til øveaften i Kaj Petersens kælder i Randers nordby.

Øveaftenen begynder klokken 19. Klokken 20 sætter musikerne sig og får en kop kaffe, klokken 20.20 spiller de igen og fortsætter frem til 21.30, hvor de siger "tak for i aften".

Kaj & Stjernerne under en optræden i Underværket. Siden billedet blev taget, er orkestret reduceret til fem mand. Foto: Kaj & Stjernerne

- Lige indtil coronaen satte en stopper for det, siger Kaj Petersen med beklagelse i stemmen.

Det var egentlig ikke tanken fra starten, at bandet skulle ud og optræde med sin musik. Men formanden for foreningen Folkemusik i Randers, Bent Hedelund, fik overtalt Kaj og hans band til at spille efter foreningens generalforsamling på Café Jens Otto. Og det blev startskuddet til at tage ud. Den ene af caféens indehavere, Dorthe Bjørn, hyrede bandet til at spille på caféen, og dermed var bandet i gang.

Annonce

Spiller uden løn

Men Kaj Petersen er på efterløn og kan ikke have nogen indtjening ved siden af uden at blive trukket i efterlønnen. På den anden side vil han heller ikke – som tidligere fagligt aktiv – bare tage ud og spille gratis og dermed underløbe professionelle musikere, der skal leve af musikken.

Foreninger i Randers

Når to danskere mødes, giver de hinanden hånden. Når tre danskere mødes, danner de en forening, hedder det i en gammel talemåde. Der er formentlig noget om snakken.

Alene Randers Kommune har registreret flere hundrede foreninger, eksempelvis idrætsforeninger, spejdere, politiske foreninger, foreninger med sociale formål - og mange andre. Oftest drives foreningerne af frivillige ildsjæle.

I Randers Onsdag kan du i den kommende tid møde nogle af foreningerne og nogle af de folk, der står bag.

Så løsningen blev at danne en forening med vedtægter, bestyrelse, generalforsamling og det hele. Samt naturligvis medlemmer.

Foreningen modtager de penge, som bandet spiller hjem. En gang om året udbetales årets overskud så til lokale, velgørende og almennyttige formål. Eksempelvis har ”Kaj & Stjernerne” derved støttet hospitalsklovnen Lulu på Regionshospitalet Randers, ydet tilskud til Børnekulturugen, støttet tvangsanbragte børn, hjulpet en socialøkonomisk virksomhed og givet tilskud til julegaver til børn, der er anbragt uden for hjemmet.

Kaj Petersen, kapelmester i "Kaj & Stjernerne", bygger og reparerer blandt andet guitarer i sin kælder under boligen i nordbyen. Foto: Annelene Petersen

Senest er det Specialbørnehaven Lucernevej, der har fået tilsagn om støtte – nemlig penge til køb af et bord- og bænkesæt.

- Ikke fordi vi har haft meget at lave under coronaen, erkender Kaj Petersen.

- Men vi var så heldige, at Elro Fonden hyrede os til at tage ud og underholde med udendørs koncerter på otte plejehjem i det gamle Elros forsyningsområde. Og det har givet penge til, at vi kan imødekomme ønsket fra børnehaven, fortæller Kaj Petersen.

Kaj Petersen understreger, at der skal være orden i tingene.

- Vi skal være aldeles uangribelige. Vi kan godt tåle at blive kigget efter helt ned i det bagerste af underbukserne, understreger han.

Bandet har i dag fem medlemmer, efter at andre har været inde omkring og er trådt ud igen. Kaj Petersen og John Kristensen var de oprindelige initiativtagere, og siden er Annelise Wiedekamm, Tracey Flint og Ib Olesen kommet til.

- Det er kernen, fastslår Kaj Petersen.

Musikken, de spiller, er i høj grad egne kompositioner, såvel hvad tekst som toner angår. Den har præg af folk med irsk/skotsk/engelsk inspiration, men der er også country-toner og middelalder-stemning over musikken.

Annonce

Al sang er på engelsk.

- Tracey, vores forsanger, er jo englænder, forklarer Kaj Petersen.

- Det er musik, man skal sidder og lytte til. Det er ikke dansemusik.

Ved mixerpulten i kælderen under Kaj Petersens villa indspilles musikken, så den kan komme ud til publikum også i corona-tider.  Foto: Annelene Petersen

De første mange år var det rent akustisk musik, uden elektricitet eller andre hjælpemidler.

- Det var virkelig en udfordring. Tænk at være sangerinde i et orkester, der ikke kan finde ud af at dæmpe sig. Eller spille ude på en græsplæne, griner Kaj Petersen.

– Det stillede virkelig krav. Men vi lærte meget af det.

Annonce

Jubilæum uden strøm

Bandets ti års jubilæumskoncert blev spillet på Café Jens Otto.

- Som den sidste koncert uden strøm. Kontrabassisten trak sig ud af bandet, og Traceys stemme var voldsomt belastet, og så riggede vi om til strøm, siger Kaj Petersen.

Med tiden har bandet udgivet først en cd og dernæst en dobbelt-cd med egne kompositioner. Udover på cd kan sangene også høres på alle gængse platforme, for eksempel på Spotify, ligesom bandet har en Youtube-kanal, hvor man kan se en række videoer med bandet.

Lige nu, i coronapausen, arbejder bandmedlemmerne videre med egne numre. I øjeblikket er det især Kaj Petersen og Tracey Flint, der er aktive på den front.

- Vi har heldigvis stadig både telefon og internet, så vi kan snakke sammen om tingene, fortæller Kaj Petersen.

Et af de nye numre handler om Knud den Hellige, der fik præget en guldmønt i Randers på kanten af Gudenå.

- Der er jo masser af historier at fortælle, tilføjer Kaj Petersen.

Annonce

Det er ikke Fup

Navnet, ”Kaj & Stjernerne”, kunne forlede nogen til at tro, at der er en forbindelse til det gamle Frede Fup-nummer af samme navn. Men det er der ikke. Den er for fræk for Kaj Petersen og hans orkester.

- Og egentlig var det jo ikke meningen, at vi skulle ud at spille. Men da vi så skulle det, havde vi brug for et navn. For at få nogle forslag på bordet foreslog jeg ”Kajs onsdagsorkester”. Det ville de andre ikke være med til. Så blev det til ”Kaj & Stjernerne”. Og navnet er det eneste i det orkester, der er dansk. Alle vores sange, vores tekster, vores cd’er er på engelsk, fortæller Kaj Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Metalsangkor mangler sangere

Randers Onsdag

Coronaramt sangkor fylder 70

Randers Onsdag

Nu vil Gitte nørde endnu mere

Annonce