Annonce
Randers Onsdag

Kano- og kajakklubben drømmer om nyt klubhus

Flemming Drescher, formand for Kano- og Kajakklubben Gudenå, drømmer ligesom de mellem 250 og 300 medlemmer af klubben om at få lov at bygge et nyt klubhus. Foto: Niels Bo Mandrup

Randers: Nærmest på bredden af Gudenå, kun ganske få meter fra vandkanten, ligger det klubhus, som Kano- og Kajakklubben Gudenå har brugt siden 1975. Huset er både slidt og for småt, og derfor vil klubben gerne bygge nyt. Og det skal helst ske på samme sted.

Randers Kommune har sagt ja til projektet, men en protest fra Danmarks Naturfredningsforening er kommet på tværs. Derfor ligger sagen nu til afgørelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet.

- De har været her og se på forholdene. Nu venter vi bare på afgørelsen, siger formanden for Kano og Kajakklubben Gudenå, Flemming Drescher.

Annonce


Vi håber på, at vi får lov. Hvis ikke, skal vi til at tænke på, hvad vi så gør. Men der er vi ikke endnu.

Flemming Drescher, formand for Kano- og Kajakklubben Gudenå


Klubhuset fra 1975 blev bygget, mens klubben havde i størrelsesordenen 50-80 medlemmer. Nu er der mellem 250 og 300, så forholdene er alt for små.

Derfor besluttede klubben for seks år siden på en generalforsamling at arbejde hen imod et nybyggeri, og siden har klubben sparet penge sammen til formålet.

- I herreomklædningsrummet kan der stå 30 på nakken af hinanden. Når der så kommer 50-60 herrer og skal klæde om, bliver det noget rod. Vi har også i mange år haft kvindeløb til fordel for "Støt brysterne", hvor der har været 70-80 kvinder den dag, og de har så lånt begge omklædningsrum for at kunne være der, forklarer Flemming Drescher.

I sådanne tilfælde har Kano- og Kajakklubben lånt lokaler af naboen, Randers Naturskole, til samling, præmieoverrækkelse med videre.

Samme grundplan

Klubben forventer at bygge i samme grundplan. Tanken er at bevare den eksisterende sokkel, hvorefter der skal skabes omklædningsfaciliteter i stueplanet og opholdslokaler samt klubfaciliteter på første sal.

- Vi håber på, at vi får lov. Hvis ikke, skal vi til at tænke på, hvad vi så gør. Men der er vi ikke endnu, erklærer Flemming Drescher.

Nybyggeriet vil koste fem-seks millioner kroner, vurderer klubben. Den har selv sparet én million kroner at lægge i projektet, og hvis den får lov at bygge, skal der udarbejdes et projekt, som kan benyttes som basis for ansøgning om midler fra fonde og andre finansieringskilder.

Hvis byggeriet bliver realiseret, vil det i det ydre fremtræde i stil med det eksisterende og med naboejendommen, Randers Naturskole, der udvendigt er beklædt med sortmalede brædder. Sådan er klubbens bådhuse også bygget.

Foreninger i Randers

Når to danskere mødes, giver de hinanden hånden. Når tre danskere mødes, danner de en forening, hedder det i en gammel talemåde. Der er formentlig noget om snakken.

Alene Randers Kommune har registreret flere hundrede foreninger, eksempelvis idrætsforeninger, spejdere, politiske foreninger, foreninger med sociale formål - og mange andre. Oftest drives foreningerne af frivillige ildsjæle.

I Randers Onsdag kan du i den kommende tid møde nogle af foreningerne og nogle af de folk, der står bag.

Placeringen ved Gudenå, hvor klubhuset ligger i dag, er helt ideel for kano- og kajakklubben.

- Vi kunne nok få lov at bygge inde på havnen. Men naturen op ad åen er bare så meget flottere, end det er ud af fjorden. Fjorden er en kedelig industrifjord, hvor folk sejler som død og helvede. Når vi kommer i vores små kajakker, krydser vi fingre for, at der ikke kommer en motorbåd. De der refleksbølger, der står ud gennem havnen, er der ikke mange kajakroere, der kan li', fortæller Flemming Drescher.

- Der er ikke ret mange, der er trygge ved at ro gennem havnen, fortsætter han.

Derimod har roerne et meget beskyttet farvand oppe ad åen.

- Og det er sjældent, at der kommer naturlige bølger heroppe, som man ikke kan ro i,  tilføjer  Flemming Drescher.

Annonce

Forskellige kajaktyper

Gudenå er som skabt til de såkaldte turkajakker. De er lettere og mindre end havkajakker, der er designet til, som navnet siger, at sejle på havet.

- Der er 60-70 private kajakker og godt og vel 100 klubkajakker, som medlemmerne kan bruge, fortæller Flemming Drescher om indholdet af de bådhuse, der ligger i tilknytning til klubhuset på Gudenåvej.

- Der er både børnekajakker og kajakker til granvoksne, kaproningskajakker til både en, to og fire personer. På grund af den begrænsede plads, vi har her, har vi valgt at prioritere kajakkerne. Der er ikke plads til andre kanoer end dem, som klubben råder over. Vi har ikke engang ekstra store rum til havkajakker. De er større end turkajakker, og dem har vi sagt nej til, siger Flemming Drescher, der anser det for udelukket, at klubben får lov at udvide sine bådhuse.

- Men vi har kajakker til, at vi kan være nogle flere medlemmer, for det er jo ikke alle, der ror på samme tid, tilføjer formanden.

Derimod har kano- og kajakklubben hverken haft plads eller kapacitet til at tage sig af udøvere af SUP-board-sejlere, så den aktivitet er overladt sejlklubben.

I det hele taget samarbejder Kano- og Kajakklubben Gudenå med både sejlklubben og roklubben, blandt andet om arrangementer på havnen.

- Vi vil gerne sammen vise, hvad man kan bruge vandet til. Så vi vil gerne holde en fælles introduktionsdag, hvor man kan prøve kajakroning, baglænsroning, optimistjolle-sejlads og forskelligt andet. Det skulle være løbet af stablen her i sommer, men vi må prøve at få det op at stå næste år.

- Kommunen vil jo gerne have en masse mere gang i vandsporten, fordi vi har så godt vand, som vi har.  Og der vil jo også blive mange muligheder i fremtiden med de nye tiltag, der er på vej på havnen, fortsætter Flemming Drescher.

I et kommende bassin i havnen forestiller Flemming Drescher sig, at klubben kan holde kajakpolo. Klubben har allerede otte-ti medlemmer, der dyrker polo, og det materiel, der skal til, er anskaffet.

- De er for få til at deltage i turneringer, men vi håber på flere, siger Drescher.

Annonce

Aktiv roer

Flemming Drescher har været medlem af Kano- og Kajakklubben Gudenå i snart 40 år.  En sommerferie for mange år siden prøvede han for første gang klubbens tilbud - og han blev bidt af det med det samme.

Han har været medlem af bestyrelsen i flere år og trådte til som formand, da hans forgænger ønskede at trække sig.

Selv om der er masser af foreningsmæssige ting at forholde sig til, er det stadig aktivteten på vandet, der trækker.

- Jeg vil gerne ud at ro tre gange om ugen, fortæller Flemming Drescher.  En gang i mellem, når der har været travlt på jobbet, har det knebet at få tiden til at slå til.

- Men i år er det lykkedes, smiler Flemming Drescher.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Flowerpower, peace and love: En væg i den nye brætspilscafé Operaen får 1970'er-tema

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

At fotografere giver Britta et nuanceret syn på den verden, hun færdes i

Randers Onsdag

Syv gode råd til bedre fotos

Randers Onsdag

Man kan altid lære nyt, når man fotograferer

Randers Onsdag

Udetræning er et hit på Randers Sundhedscenter

Randers Onsdag

Kig op: Ny øl skuer ud over Justesens Plæne

Langå

Fakta under ombygning: Karina glæder sig til at præsentere en helt frisk butik

Randers Onsdag

Boligprojekt på Helstedgård må vente: Sporbyen kommer i første række

Randers Onsdag

Råby genopliver Mølleløbet efter 30 år: Christian Degn får chancen for at forbedre sin tid

Randers Onsdag

De unge vil præge årets Folkemøde Randers

Randers Onsdag

Folkemøde vil give nyt byråd ideer til borgerinddragelse

Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Sommeren er fyldt med oplevelser i Randers City

Randers Onsdag

Få en bivenlig have

Randers Onsdag

Det summer af liv over Underværket

Randers Onsdag

Så er regnvandsbassinet i sving: Det indvies dog først helt officielt i Randers Festuge

Randers Onsdag

Sommerferiefoto: Vær med i konkurrencen om et gavekort på 2000 kroner til Bilka Randers

Randers Onsdag

Brostedet er kronjydernes nye mødested midt i naturen

Randers Onsdag

Ugens højdepunkt: En cykeltur gennem Randers

Randers Onsdag

Kvart million til padeltennis fra Salling Fondene: Så kan byggeriet godt gå i gang

Randers Onsdag

Intern møbelgenbrug indviet i Randers

Randers Onsdag

Løb eller gå med i Randers City Stafet

Annonce