Annonce
Randers Onsdag

Karen Eriksen på 87 år har haft KOL i 20 år: Jeg savner at kunne løbe en tur

Karen Eriksen på 87 år fik konstateret KOL for 20 år siden. Den gang røg hun 10-15 cigaratter om dagen, men det stoppede hun med dan dag hun fik diagnosen. "Jeg gidder ikke sidde og gispe efter vejret", siger hun, der i alle årene har kunnet holde sin kroniske sygdom nede med sin inhalator som hun tager to inhaleringer af om morgenen og om aftenen. Foto: Frank Pedersen
Karen Eriksen havde aldrig hørt om KOL, før hun for 20 år siden selv fik den kroniske sygdom.

Randers: 5.500 borgere i Randers Kommune har den kroniske lungesygdom KOL.

Karen Eriksen på 87 år er én af dem og hun husker tydeligt den episode, der for omkring 20 år siden førte til, at hun fik stillet diagnosen efter hun i en periode havde følt sig mere og mere forpustet.

- En dag sad jeg på sengekanten og kunne ikke få luft og så blev jeg kørt på sygehuset. Det var en voldsom og godt nok grim oplevelse, fortæller hun.

Annonce

Karen Eriksen var indlagt på sygehuset et par døgn for at finde ud af hvad hun fejlede. Hun fik blandt andet fik målt sin lungekapacitet, som viste sig at være nedsat i en sådan grad, at diagnosen var klar: Karen Eriksen havde KOL.

Om årsagen til hvorfor hun ikke på et tidligere tidspunkt havde opsøgt sin læge med sin forpustethed, siger Karen Eriksen:

- Ved du hvad. Jeg er fra den årgang, hvor man ikke render til læge andet end at man fejler noget og det syntes jeg jo ikke, jeg gjorde.

Karen Eriksen fortæller, at hun på sygehuset fik ilt via et iltapparat, men at det er den eneste gang, det har været nødvendigt.

- Jeg klarer mig med denne her, siger hun og peger på inhalatoren der ligger på bordet. En inhalator der ligner den slags, astma-patienter benytter.

- Jeg tager to inhaleringer om morgen og to om aftenen. Og det er det.

- Desuden gør det noget godt for mig at være ude i den friske luft. Jeg holder rigtig meget af at arbejde i min have og hele sommeren er jeg gået ud i haven og jeg tror, det er lige så godt som at gå til gymnastik, siger Karen Eriksen.

Og apropos gymnastik har Karen Eriksen netop deltaget i et otte ugers gymnastik og træningsforløb hos Randers Sundhedscenter. Et forløb hun har ventet på at komme på i to år.

- Det foregik udendørs og var rigtig godt for mig. Jeg har været glad ved det og de er godt nok søde de fysioterapeuter i sundhedscentret, siger hun med et smil.

Overrasket over hvor mange, der har KOL

Da Karen Eriksen fik at vide, at hun havde KOL, var det første gang, hun hørte om sygdommen.

- Jeg tænkte hvad er det for noget, for jeg kendte ikke andre der havde KOL, fortæller hun.

- Men i de 20 år jeg har haft sygdommen, har jeg fundet ud af, at der er en del, der har KOL, fortsætter hun og tilføjer, at det har overrasket hende hvor udbredt KOL er.


Den gang røg jeg mellem 10 og 15 cigaretter om dagen, men det holdt jeg op lige med det samme, jeg fik at vide at jeg havde KOL, for jeg gider ikke sidde og gispe efter vejret.

Karen Eriksen


- Men det er nok mest dem i min generation, der har det, for de unge i dag, de ryger ikke, siger hun.

For selv om Karen Eriksen ikke har fået en forklaring fra lægerne på, hvorfor hun har udviklet KOL, er hun ikke i tvivl om, at det skyldes rygning.

- Jeg har den alder, hvor vi skulle starte med at ryge når vi var 15-16 år og det gjorde jeg også, sådan lidt i det små til at begynde med. Ja… åndsvagt, udbryder hun og holder en lille pause.

- Jeg kan huske, at mit da barnebarn ikke var ret stor, sagde han: Farmor, det er usundt at ryge. Jeg sagde: Jeg ved det godt. Og så sagde han: Hvorfor holder du så ikke op… det gjorde jeg så alligevel ikke den gang, siger Karen Eriksen.

Rygestoppet kom først i forbindelse med, at hun kom på sygehuset og fik at vide, hun havde KOL.

- Den gang røg jeg mellem 10 og 15 cigaretter om dagen, men det holdt jeg op lige med det samme, jeg fik at vide at jeg havde KOL, for jeg gider ikke sidde og gispe efter vejret, siger hun bestemt.

Holder sig i gang

I forhold til hvordan hendes KOL har udviklet sig i de 20 år, der er gået, siger Karen Eriksen, at det i hvert fald ikke er blevet bedre. Som eksempel nævner hun, at hun kan mærke effekten af hendes KOL når hun er ude at gå og skal op ad en bakke.

- Og så holder jeg som sagt meget af at gå i haven, men efter en halv time skal jeg sidde ned, så jeg kan få pusten. Og så kan jeg lidt igen, fortæller Karen Eriksen.

Hun tilføjer, at hun generelt savner at kunne gøre lige, hvad hun vil. Men at der er især én ting, hun savner:

- Jeg kunne godt tænke mig at løbe en tur, men det kan jeg altså ikke - det er lang tid siden, jeg har kunnet løbe en tur.

Karen Eriksen mener, at når hun trods alt har vænnet sig til at have KOL og de begrænsninger, det giver i hverdagen, skyldes det, at det er en sygdom, hvor forværringen udvikler sig langsomt.

- Jeg er jo ikke handicappet bare fordi, jeg har KOL. Jeg har både mine arme og mine ben, siger hun og fortsætter:

- Jeg har forsøger at være været aktiv. For eksempel har jeg altid gået til gymnastik. Senest ovre på ”hjemmet”, men det er jo lukket ned på grund af det med corona.

Udover sin alder betyder det, at Karen Eriksen har KOL, at hun er i en særlig risikogruppe i forhold til coronamitten og den seneste tid har været ekstra hård for hende sammenlignet med de øvrige 19 år hun har levet med sin sygdom.

- Det er jo begrænset, hvad jeg kan, for jeg tør ikke gå ud i store forsamlinger, siger Karen Eriksen, der tilføjer, at hun ikke gider sætte sig hen og sige: Jeg har KOL, så jeg kan ingen ting.

- Gør jeg det, dør jeg. Der skal helst ske lidt, fortsætter hun.

En af de ting Karen Eriksen gør er at deltage i sangcaféen den første torsdag i måneden i Dronningborg Sognegård.

- Det er fint for vi sidder med lang afstand imellem os, så det er et lyspunkt her i den mørke coronatid, fortæller hun.

- Men selv om jeg forsøger at holde mig i vigør, har jeg aldrig været så glad for min middagssøvn, som jeg er nu, siger Karen Eriksen og smiler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Tegn på at du kan have rotter

Annonce