Annonce
Randers Onsdag

Komponister konkurrerer: Ny musik midt i en coronatid

Randers Kammerorkester udskriver komponistkonkurrence, hvor orkestrets medlemmer spiller seks udpegede værker ved finalekoncert 12. maj 2021. Samtidig fejres orkestrets 75 års jubilæum.
Randers Kammerorkester udskriver komponistkonkurrence, der afrundes med finalekoncert i maj. Samtidig markerer det musikalske arrangement orkestrets 75 års jubilæum.

Randers: Mens store dele af Danmark er lukket ned og kulturlivet står på standby, udskriver Randers Kammerorkester komponistkonkurrence og udfordrer hermed gamle som unge talenter til at bidrage til den fælles musikskat.

Konkurrencen, der afrundes med finalekoncert i maj, er samtidig del af orkestrets fejring af sine 75 år i Randers, hvor man siger det med ny musik. Landets komponister får hermed mulighed for at give et musikalsk bud på, hvad der optager mennesket af i dag.

- Man behøver ikke nødvendigvis at være uddannet komponist for at bidrage. Det er en åben konkurrence. Så alle kan deltage, siger Bjarne Mørch Jensen, Randers Kammerorkester, der allerede nu har fået henvendelse fra flere interesserede deltagere.

Komponistkonkurrence

Randers Kammerorkester har udskrevet åben komponistkonkurrence, hvor alle kan deltage.

Deadline for aflevering af værk 31. marts 2021.

Deadline for aflevering af instrumentstemmer 16. april.

Finalekoncert på Værket 12. maj.

Førsteprisen på 50.000 kr.

Andenprisen på 25.000 kr.

Publikumsprisen på 25.00 kr.

- Hvor mange, der deltager, ved vi først, når vi kommer frem til konkurrencens deadline 31. marts, siger Bjarne Mørch Jensen, der forventer stor deltagelse i en tid, hvor meget andet er lukket ned.

Annonce

Andre måder

Planerne for afviklingen af konkurrencen er for længst lavet. Spørgsmålet er så, om det holder stik, når vi når frem til afviklingen af konkurrencen i foråret.

- Men så må vi jo finde på alternative løsninger, siger Mørch Jensen og refererer til konkurrencen for børn  i november 2020, hvor 100 Randers-børn deltog.

Den store samlende koncert blev aflyst. I stedet delte vi koncerten op i fire dele, så vi kunne overholde de restriktioner, vi var underlagt den gang.


Man behøver ikke nødvendigvis at være uddannet komponist for at bidrage. Det er en åben konkurrence.

Bjarne Mørch Jensen


Det er nemlig ikke første gang, orkestret på den måde genererer ny musik ind på musikscenen og samtidig sikrer sig ny musik til orkestret ved at knytte nogle af vinderne til huset som huskomponister.

Det skete med Hvidtfeldt Nielsen, der vandt førsteprisen i 2001, der året efter blev udnævnt til orkestrets huskomponist fra 2002 til 2003. I de følgende år var yderligere tre huskomponister tilknyttet orkestret: Andy Pape, Wayne Siegel og Mogens Christensen.

Annonce

Finalekoncert i maj

Ifølge planen udpeger et dommerpanel seks komponisters bud på ny musik. De bliver spillet af Randers Kammerorkester til finalekoncerten 12. maj, hvor dommerne udpeger første- og andenprisen, mens publikum ved samme lejlighed udpeger konkurrencens publikumspris på 25.000 kroner. Samme beløb tildeles andenprisen, mens førsteprisen er på 50.000 kroner.

Orkesterchef David Riddell dirigerer finalekoncerten 12. maj, lige som han sidder i det dommerpanel, der skal udpege konkurrencens vindere.

I dommerpanelet, der uddeler første- og andenpris sidder blandt andre komponisterne Anders Nordentoft og John Frandsen, Trine Boje Mortensen fra forlaget Wilhelm Hansen og orkesterchef David Riddell.

Komponistkonkurrencen er led i Randers Kammerorkesters fejring af sit 75-års jubilæum, der falder netop i indeværende sæson.  Det var i de sidste måneder af besættelsen i foråret 1945, opstod ideen til et nyt orkester i Randers.

Allerede fra begyndelsen blev ny dansk musik en vigtig del af Randers Kammerorkesters repertoire, og orkestret markerede sig efterhånden stærkt i både Randers og resten af Danmark.

Den klassiske musik har således gennem alle tider afspejlet det liv, som mennesket lever, og musikken har været en refleksion af tanker om liv, død og eksistens og om det nære og det store. Fra de første koncerter i 1945 var der på koncertprogrammerne musik af store danske komponister som Vagn Holmboe, Poul Rovsing Olsen og Niels Viggo Bentzon.

Musik af nutidens danske komponister blev en integreret del af orkestrets mange koncerter gennem årene, og fra publikum blev der vist stor interesse og umiddelbar imødekommenhed.

Så på den måde hænger tingene sammen for det jubilerende orkester.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Metalsangkor mangler sangere

Randers Onsdag

Coronaramt sangkor fylder 70

Randers Onsdag

Nu vil Gitte nørde endnu mere

Annonce