Annonce
Randers Onsdag

Kristian Dahl Jensen på snart 106 år indleder dagen med gymnastik

Kristian Dahl Jensen fylder 106 år. Foto: Anne Myrup Pedersen
Kristian Dahl Jensen læser avis og ser tv uden briller.
Annonce

Hos en person, der snart fylder 106 år - dagen er mandag den 11. november - forventer man at finde et par briller inden for rækkevidde. Forhenværende gårdejer Kristian Dahl Jensen, Randers Kollektivhus, som opnår den høje alder, har faktisk også et par.

- Men jeg bruger dem aldrig, fortæller han, og en datter kan supplere med, at avislæsning og tv-kigning også foregår uden hjælpemidler. Kristian Dahl Jensen har dog høreapparater, så på den måde har alderen sat spor, og rimeligt nok bliver han også ret hurtigt træt, når han har gæster.

Men kroppen er spændstig. Vidste man ikke bedre, kunne man let tro, at der er tale om en væsentliigt yngre mand, og Kristian Dahl Jensens fortid som gymnastikleder fornægter sig ikke - han indleder alle sine dage med at gøre gymnastiske øvelser.

Kristian Dahl Jensen kom til verden i Allingåbro på en dag i 1913, da Randers Amtsavis som tophistorie på forsiden havde, at Roald Ammundsen var ved at forberede et togt til Nordpolen.

Men ret snart efter flyttede familien, idet hans forældre, Marie og N.C. Jensen, havde købt gården Over Randrup ved Gassum. Skolegangen kom derfor til at foregå i Gassum, og Kristian Dahl Jensen blev konfirmeret i Spentrup Kirke. Der var fem børn i familien med den nu snart 106-årige som den ældste. Kun han lever endnu.

Som ung tilbragte Kristian Dahl Jensen et halvt år på Ollerup Gymnastikhøjskole, hvilket fik betydning for ham mange år frem. Han blev gymnastikleder ved stævner i Lindbjerg Skov og i Gassum og er som nævnt stadig aktiv.

Denne avisforside fra den 11.11. 1913 fik Kristian Dahl Jensen, da han fyldte 103 år. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Landbohøjskolen

Den unge mand var meget interesseret at arbejde med tal og nåede at tilbringe et år på Landbohøjskolen med tanke på en regnskabsmæssig uddannelse her. Men hans far blev syg, og der var brug for hans arbejdskraft hjemme på gården.

I 1945 blev Kristian Dahl Jensen gift med Ellen Margrethe Jensen fra Øster Bjerregrav, og de to købte i 1959, da Over Randrup blev solgt, et mindre landbrug i nærheden. I nogle år supplerede han indtægterne ved at arbejde på den daværende virksomhed Royal i Randers.

I 2002 bosatte ægteparret sig i Spentrup og boede her i 14 år, indtil de tog ophold på Kollektivhuset. Her nåede de at bo sammen i to år, inden Ellen Margrethe Jensen døde for nu to år siden efter ikke færre end 73 års ægteskab. Så jernbrylluppet opnåede de.

Da Kristian Dahl Jensen var ung, var det almindeligt, at han og andre fra Gassum gik til Mariager og dansede lørdag aften. Turen hjem foregik naturligvis på samme måde, og så skulle der i øvrigt morgenmalkes.

Annonce

To døtre

Ellen Margrethe og Kristian Dahl Jensen blev forældre til to døtre. Ældst af dem er Christella, opkaldt på foranledning af sin farmor efter dennes amerikanske veninde, og gennem mange år ansat på kontoret hos optiker Scheel Poulsen. Lillesøster Benedikte vil af mange endnu være kendt fra sin rolle som den voksne Ellen Skjern i Matador. Begge døtre bor i Randers og besøger flittigt deres far, der har et barnebarn og to oldebørn.

En flittig og skattet gæst hos Kristian Dahl Jensen er også den tidligere så kendte løber Ruben Sørensen. Han kommer et par gange om ugen, og er vejret godt, styrer han Kristian Dahl Jensen over i Doktorparken i dennes kørestol.

Den bemærkelsesværdige fødselsdag markeres for en snes indbudte gæster på selve dagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce