Annonce
Randers Onsdag

Kunstforeningen mangler et sted at udstille

Formanden for Randers Kunstforening, Dorthe Hjort, i sit hjem i Hornbæk. De farverige billeder på væggene bag hende er skabt af hendes mand, den tidligere praktiserende læge Peter Hjort.  Foto: Annelene Petersen
Randers Kunstforening er en af landets allerældste. Nu har den lånt Fussingø Slot til at danne rammen om foreningens næste udstilling.
Annonce

Randers: - Ud over Kunstmuseet er der ingen udstillingssteder for kunst her i byen. Så vi havde håbet, at vi kunne få kommunen med på at betale for et sted. Men det blev et nej.

Det fortæller formanden for Randers Kunstforening, 74-årige Dorthe Hjort, der har bestridt formandsposten i foreningen i snart 30 år.

Hun er ikke selv udøvende kunstner, men dybt fascineret af kunst.

- Jeg er organisator, fortæller hun med et smil.

Dorthe Hjort har undervist senhjerneskadede voksne.

- Et dejligt arbejde, tilføjer hun.

Hun gik på pension for ni år siden samtidig med, at hendes mand, Peter Hjort, stoppede som praktiserende læge i Kristrup efter 30 år. Han er til gengæld er en meget aktiv kunstner.

Annonce

Hjemløs

Kunstforeningen havde for få år siden udset sig lokaler centralt i byen, som kunne lejes for under 100.000 kroner.

- Når man tænker på alle de midler, der bliver brugt på idrætsanlæg og alt muligt andet. Ikke fordi de ikke må bruge penge på det, men kulturen er altså underprioriteret, mener Dorte Hjort.

- Vi tilbød, at vi ville drive det. Gratis. Vi ville låne lokalerne ud til kunstnere, drive stedet med frivillig arbejdskraft. Men de kunne ikke finde de 100.000 kroner. Det ærgrer mig, at der ikke er mere lydhørhed, beklager Dorthe Hjort.

Hun peger på, at Kunstmuseet har tre udstillinger om året og skal repræsentere den ældre kunst, nyere kunst og så den unge kunst.

- Vi kunne jo supplere det. Man snakker om, at midtbyen er ved at dø. Jamen det kunne jo være, at vi kunne være med til at trække folk til midtbyen. Folk vil faktisk gerne ind og se, men det skal være sådan, at man kan gå lige ind, påpeger Dorthe Hjort.

- Det ærgrer mig. Men de har jo nok ikke haft pengene, konstaterer Dorthe Hjort.

Hun er med på, at der er behov for et løft af ældreområdet, af børnepasningen, af skolesektoren.

- Jeg anerkender fuldt ud, at der er mange andre end kulturen, der har brug for pengene. Men det er jo så lille en procentdel, der bruges på kulturen, at hvis det bare stiger med en procent, ville det have effekt. Men det er der ingen, der har visioner om.

Annonce

Blandt byens ældste foreninger

Randers Kunstforening blev stiftet i 1851 og er dermed blandt de absolut ældste foreninger i byen.

- Der var hverken tog til Randers eller elektricitet i byen, da foreningen startede, smiler Dorthe Hjorth.

I den oprindelige formålsparagraf hed det, at "Foreningens Øiemed er i en Kreds at vække og nære Sandsen for de dannede Kunster og dermed fremme disses Tarv".

Og det gælder for så vidt stadig.


Det skal være sjovt, når det er frivilligt. Ellers er der ikke nogen, der gider det. Det har altid været min intention.

Dorthe Hjort, formand for Randers Kunstforening


- Der har været nogle ildsjæle, der har drevet det gennem alle disse år. En gruppe mennesker her i byen, som ville have et kunstmuseum, og som ville have en kunstforening, fortæller Dorthe Hjort.

Det var foreningen, der tog initiativ til oprettelsen af Randers Kunstmuseum, der åbnede i 1893, og gennem mange år havde foreningen mulighed for at udstille på museet. Der var gerne to-tre udstillinger om året af høj standard og af rigtig gode, danske kunstnere.

- Altid anerkendte, men vi forsøgte også at finde nogle, der var på vej frem. Upcoming, fortsætter Dorthe Hjort.

For eksempel et stort projekt i forbindelse med Kunstforeningens 150 års jubilæum i 2001, hvor det drejede sig om kunst i byrummet, og hvor John  Kørner stod i spidsen.

Foreningens udstillinger på Randers Kunstmuseum sluttede i 2012, da Kulturstyrelsen i København stillede krav om en højere grad af professionalisering af udstillingsarbejdet.

I stedet har Kunstforeningen siden holdt sine udstillinger forskellige steder ude i byen.

Annonce

Hjælp fra Martin Bigum

- Det var et chok for os, at vi ikke måtte udstille der mere, for vi har haft så mange fine udstillinger der. Men det måtte vi acceptere, beklager Dorthe Hjort.

Som "hjemløs" fortsatte Kunstforeningen aktiviteter som foredrag og medlemsture.

Og så kom den efterhånden kendte kunstner Martin Bigum til undsætning. Han havde planer om en udstilling, som han tilbød, at vi kunne få til Randers.

Ham havde foreningen allerede sidst i 1990'erne haft på besøg.

- Dengang fik vi arrangeret en udstilling af Bigums malerier. Den startede i Odense og kom så til Randers, Herning og Køge, og den roterede et helt år. Vi har haft kontakt med ham lige siden, fortæller Dorthe Hjort.

- Nu ville han lave en udstilling med fire kunstnerægtepar, og så skulle vi jo finde et lokale. Vi fik fat i en lejlighed i Tøjhushave-kvarteret, og hvert af de fire ægtepar fik et rum. Det var en rigtig fin udstilling, mindes Dorthe Hjort.

Udstillingsåbningen var lagt i hænderne på Randers Amtsavis' daværende chefredaktør, Turid Fennefoss, som på stedet tilbød Kunstforeningen, at den kunne udstille i avisens tidligere trykkerikælder.

Og sådan blev det så i nogle år fremefter.

- Men nu er vi helt på Herrens mark, beklager Dorthe Hjort.

Nu har Kunstforeningen aftalt med kommunen, at den kan låne Helligåndshuset et par gange om året, men der er ikke så store muligheder, som foreningen gerne vil have.

Og ellers arrangerer foreningen sig frem fra gang til gang. Som det eksempelvis sker med hensyn til den store udstilling på Fussingø, der åbner på lørdag.

Annonce

Sjovt foreningsarbejde

Efter 29 år som formand mener Dorthe Hjort, at hun har gjort sin borgerpligt.

- Det har også været en personlig rejse for mig at være med i Kunstforeningen. Det har været berigende på alle måder, erklærer Dorthe Hjort - taknemmelig over at have fået lov at være med.

Hun understreger, at der gennem alle årene har været et godt samarbejde i bestyrelsen.

Foreninger i Randers

Når to danskere mødes, giver de hinanden hånden. Når tre danskere mødes, danner de en forening, hedder det i en gammel talemåde. Der er formentlig noget om snakken.

Alene Randers Kommune har registreret flere hundrede foreninger, eksempelvis idrætsforeninger, spejdere, politiske foreninger, foreninger med sociale formål - og mange andre. Oftest drives foreningerne af frivillige ildsjæle.

I Randers Onsdag kan du i den kommende tid møde nogle af foreningerne og nogle af de folk, der står bag.

- Vi har altid hjulpet hinanden. Mange har været med i kortere eller længere tid. Vi har altid kunnet li' at være sammen og at være sammen om det, vi laver. Det skal være sjovt, når det er frivilligt. Ellers er der ikke nogen, der gider det. Det har altid været min intention, fortsætter Dorthe Hjort.

- Vi har haft nogle fantastiske bestyrelser. Det var ikke altid folk, der havde en masse forstand på kunst, men så har de kunnet noget andet. Så alle er involveret. Og jeg kan godt sige sig: Alle har arbejdet, fremhæver Dorthe Hjort med henvisning til den kommende udstilling på Fussingø.

- Man kan slet ikke forestille sig, hvor mange timer vi har brugt. Heldigvis har vi fået fin støtte fra kommunen, Statens Kunstfond og Spar Nord, og både Fussingøgruppen og Naturstyrelsen har vi et fint samarbejde med, tilføjer hun.

Annonce

Andre aktiviteter

Ved siden af udstillingerne gennemfører Randers Kunstforening en række aktiviteter i løbet af året. Eksempelvis foredrag om kunst, rundvisninger i foreningens egne eller i Kunstmuseets udstillinger, udflugter til andre byers kunstmuseer samt den årlige bortlodning af kunst - malerier, grafik, keramik, kunstbøger med videre - som foreningen køber ind i årets løb. Kontingentet til foreningen er 350 kroner om året, og foreningen har i øjeblikket cirka 270 medlemmer.

Næste større projekt kan meget vel blive et samarbejde med Den skandinaviske Designhøjskole på Brusgaard, igen med fokus på FN's verdensmål som tema.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Årets Randersborger er denne gang et par der har gjort corona-tiden lidt mindre trist for børn og unge i hele landet

Randers Onsdag

Kim Larsen fejres i Pakhuset

Annonce