Annonce
Randers Onsdag

Kusken siger stop: Palles sidste køretur med turister

Palle Bendtsen kører sin sidste tur med turister fredag 7. august. Foto: Anne Myrup Frost
Palle Bendtsen fik tidligt interesse for heste hjemme på gården ved Hillerød.
Annonce

Fredag 7. august ved 16-tiden kører Palle Bendtsen sin uigenkaldeligt sidste hestevognstur med turister på ruten mellem Rådhustorvet og Randers Regnskov.

Vognen er sammen med hestene Igor og Frida sat til salg, og der har allerede været vist interesse fra mulige købere.

- Jeg har haft 14 gode år med kørsel og talt med en forfærdelig masse flinke og rare mennesker, pointerer Palle Bendtsen. Men skuldre og hænder volder ham efterhånden lidt problemer, og hertil kommer ikke mindst, at hans i alt fire heste jo skal passes året rundt.

Palle Bendtsen overtog kørslen efter Jens Jakob Øster, der havde haft opgaven gennem 11 år, og Jens Jakob Øster har rosende ord om sin efterfølger, ikke mindst når det drejer sig om den smalle vej gennem Houmeden:

- Når man kan køre med kun én til to centimeters afstand til gadeskilte og fortov, er man ikke tømmeholder - så er man kusk, siger den erfarne hestemand.

Interessen for heste fik Palle Bendtsen tidligt. Han kom til verden i 1946 på landbrugsejendommen Nyholtegård i Freerslev, ikke langt fra Hillerød.

Her blev der kørt med frederiksborgsheste, landets ældste race, som Palle Bendtsen fortæller.

Annonce

Tidligt på riven

- Jeg var kun seks år, da min far satte mig op på hesteriven for at køre med den, og jeg kom også til at køre med heste foran en letharve, beretter Palle Bendtsen.

I 1968 kom Palle Bendtsen til Randers i forbindelse med noget civilundervisning på Randers Kaserne, og han blev, som han selv siger, hængende i byen siden.

Det blev til arbejde på Dronningborg Maskinfabrik, senere ved postvæsenet, men længst, nemlig gennem 25 år, var Palle Bendtsen bankbud. Først ved den daværende Provinsbanken, og efter fusionen til Danske Bank fortsatte han her.

Da Palle Bendtsen fyldte 50 år, fik han den gamle interesse for heste igen. Han spurgte sin hustru til råds, og reaktionen var klar nok:

- Så gør det dog!

Palle Bendtsen tog kontakt til førnævnte Jens Jakob Øster og købte sin første hest af ham.

Derpå begyndte et avlsarbejde, som har resulteret i, at samtlige de heste, Palle Bendtsen har haft, minus en enkelt, er resultater af eget avlsarbejde.

Efter blot tre-fire år havde Palle Bendtsen fire heste. Han fik dem kørt til og begyndte at spænde dem for en original Victoria-vogn fra 1893 med halvkaleche. Kunderne var konfirmander og brudepar. Palle Bendtsen har gennem alle årene kunnet glæde sig over at have gode sponsorer.

Annonce

Fire heste

Aktuelt har Palle Bendtsen fire heste, naturligvis alle frederiksborgere, foruden de allerede nævnte nemlig Fie, der er fire år og derfor stadig er brugbar, mens Sunset, et "føl" nu på 22 år og af egen avl, skal slagtes.

Ud over at køre med brudepar og konfirmander plus naturligvis turister har Palle Bendtsen de seneste 12-13 år haft den opgave at lægge trækkraft, to heste, til den karet, som Skydeselskabet ejer. Den anvendes altid til afhentning af årets skydekonge.

Apropos heste skifter Palle Bendtsen altid mellem de fire, han har. De er så vel tilkørt, at de uden problemer kan være makkere med hinanden. På turene fortæller Palle Bendtsen gerne et par historier om Randers, noget som han så at sige har arvet efter Jens Jakob Øster.

De fire heste er opstaldet på Ryttergården på Lykkesholmvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce