Annonce
Randers Onsdag

Liv i midtbyen: Genbrugsguld i Houmeden

Jane Olsen (t. v.), Alice Bertelsen og Connie Rasmussen er blandt de 23 frivillige, der driver Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Houmeden i Randers. Foto: Anne Myrup Pedersen
23 frivillige kvinder står bag disken i Folkekirkens Nødhjælps butik i Houmeden i Randers.En butik, der genererer overskud i en god sags tjeneste.
Annonce

Randers: 23 kvinder driver på frivillig basis Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Houmeden 14, Randers. Tilsammen skabte de sidste år et overskud på omkring 243.000 kroner, som tilfalder organisationens nødhjælpsarbejde i store dele af verden, og den fungerende butiksleder, Alice Bertelsen, Randers, forventer, at resultatet af butikkens drift i år vil lande på nogenlunde samme niveau.

- Vi gør det i en god sags tjeneste. Men selvfølgelig også for det sociale. Vi har det godt sammen, os der arbejder i butikken, forklarer Alice Bertelsen.

På landsplan driver organisationen 116 genbrugsbutikker. Den første åbnede i 1972. Den næste kom til i 1974 - og det var faktisk den, der stadig ligger i Randers, omend nu på en ny adresse. Tidligere har den ligget i Markedsgade.

De 116 danske butikker tjente tilsammen sidste år omkring 25 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i brændpunkter i Afrika, Asien og Mellemøsten.

Masser af genbrug

En lang række humanitære og velgørende organisationer driver genbrugsforretninger i Randers.
 • Blå Kors
 • Igen – Kræftens Bekæmpelse
 • Kirkens Genbrug
 • Danmission Genbrug
 • Røde Kors
 • IM Genbrug
 • Folkekirkens Nødhjælp
 • Kirkens Korshær
 • Frelsens Hær
 • Mødrehjælpen
 • Red Barnet
 • Finderiet

Dertil kommer en række private forretninger, der driver genbrugsvirksomhed.

Annonce

Genbrug

Kodeordet er genbrug. Forretningen modtager genbrugsvarer, først og fremmest tøj, som folk afleverer i containere blandt andet ved Føtex og Rema 1000. Oftest følger de, der afleverer ting til genbrug, opfordringen om at lægge tingene i en plastiksæk eller pose. Sække og poser samles ind med mellemrum og køres til butikken i Houmeden, hvor de tømmes, og tøjet sorteres.

- Og det allermeste er rigtig fint, fortæller Alice Bertelsen.

- Noget kommer endda med prismærker på, tilføjer en anden af butikkens frivillige, Jane Olsen.

Når tøjet kommer ind, bliver det gennemgået nøje, sorteret efter køn, farve og størrelse. På hylder og stativer finder man blandt andet lingeri, bluser og tøjer, jakker og frakker, kjoler og bukser.

Kun sjældent er det nødvendigt at kassere indleverede effekter - det meste af det, der afleveres, kan omsættes.

Det, der går mest af, er tøj til kvinder, unge som ældre. Herretøjet er der længere imellem.

- Mændene går i tøjet, til det er slidt op, vurderer Alice Bertelsen med et smil. - Kvinderne har åbenbart større behov for at købe nyt.

Tøj, som er for slidt til, at personalet vurderer, at det kan sælges, går i stedet til Folkekirkens Nødhjælps centrale lager, der betaler de leverende butikker en kilopris for det. Så intet - eller i hvert fald meget lidt - går til spilde.

Annonce

Fair pris

I Folkekirkens Nødhjælp lægger de vægt på, at priserne skal være fair - både for køber og for sælger.

- Vi har en prisbog, vi tager udgangspunkt i, så vi holder os på samme niveau, oplyser Alice Bertelsen.

Udover tøj forhandler butikken også eksempelvis bøger, isenkram som spisestel og køkkenredskaber samt nips og pyntegenstande. Men ingen møbler. Dem er der ikke plads til i lokalerne i Houmeden.

De frivillige, der driver butikken, lægger vægt på, at butikken virker pæn og indbydende på de kunder, der kommer ind.

Kunderne tilhører aldersmæssigt hele spektret.

- Vi har nogle, der kommer hver dag og kigger. Og så får vi lige en bette snak, fortæller Jane Olsen.

- Der er jo nogen, især unge, som kun vil gå i genbrugstøj, fortsætter Alice Bertelsen og oplyser, at der af og til kommer det meste af en efterskole - fra Mellerup - i butikken. Og så er der liv og glade dage.

- Og ellers plejer der at komme der nogle drenge op mod sidste skoledag, hvor de skal bruge en kjole. Det er altid sjovt, tilføjer Alice Bertelsen.

De frivillige i Folkekirkens Nødhjælp lægge rvægt på, at butikken til enhver tid tager sig godt ud, og de sørger for regelmæssigt at udskifte varer, der ikke bliver solgt. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Brug for flere

Folkekirkens Nødhjælp kunne godt bruge flere frivillige omkring butikken.

- Vi skal som minimum være to, når butikken er åben. Og gerne tre, siger Alice Bertelsen.

Butikken er åben mandag til fredag kl. 10-17 og lørdage kl. 10-13. Udover at ekspedere kunderne skal man som aktiv også være med til at modtage genbrugsvarer, sortere, lægge på hylder o. s. v.

Nogen særlig butiksbaggrund er ikke nødvendig:

Alice Bertelsen kom med i arbejdet for fire år siden, efter at hun var gået på efterløn efter 40 års kontoransættelse i det offentlige. Jane Olsen har været med i arbejdet i butikken i seks år. Tidligere har hun arbejdet på fabrik, men er nu på førtidspension.

- Jeg trængte til at komme ud blandt andre, fortæller hun.

Og det sociale samvær mellem de aktive i butikken er også noget, der vægtes højt. Hver tredje måned inviteres alle de frivillige til "personalemøde", hvor man diskuterer tingenes tilstand og hygger sig sammen.

Det er ikke et krav for at være frivillig i Folkekirkens Nødhjælp, at man er kvinde:

- Vi kunne godt bruge en mand til at køre rundt og hente tøj i containerne, forklarer Alice Bertelsen.

Interesserede - af begge køn - kan henvende sig i butikken.

Lige nu er det naturligvis oplagt, at jule-artikler har fået en fremtrædende placering i genbrugsbutikken. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce