Annonce
Randers Onsdag

Liv i midtbyen: Klassisk smørrebrød går aldrig af mode

Nadja Salling overtog Dit Smørrebrød i Trangstræde for tre åår siden. "Egentlig gik jeg ikke meget op i madlavning dengang - men det er kommet sidenhen," forsikrer hun.
Dit Smørrebrød i Trangstræde leverer håndmadder og smørrebrød, der er hjemmelavet fra bunden
Annonce

RANDERS: Ved frokosttid står kunderne ofte i kø langt ud på gaden foran Dit Smørrebrød i Trangstræde, og allerede fra morgenstunden stikker stamkunder hovedet ind for at få en kop kaffe. Nadja Salling (28), der driver smørrebrødforretningen, er på fornavn med mange af de trofaste kunder.

"Godmorgen, Finn. Du har nok lige fået øjne," lyder en hilsen til en af morgenens gæster. Stamgæster.

- Finn kommer flere gange om dagen og drikker kaffe. Og har jeg brug for en hjælpende hånd i butikken, stiller han også gerne op, fortæller Nadja Salling.

I det hele taget er kunderne hos Dit Smørrebrød særdeles trofaste.

- Jeg mener selv, at 99 procent af mine kunder er stamkunder. Det kan være folk, der lige henter en madpakke eller en frokost. Ældre mennesker, der sidder her og spiser, mens de nyder at være hjemmefra. Eller de mange virksomheder heromkring, der måske ønsker at kræse lidt ekstra for medarbejderne.

Jeg mener selv, at 99 procent af mine kunder er stamkunder. Det kan være folk, der lige henter en madpakke eller en frokost. Ældre mennesker, der sidder her og spiser, mens de nyder at være hjemmefra. Eller de mange virksomheder heromkring, der måske ønsker at kræse lidt ekstra for medarbejderne

Nadja Salling, Dit Smørrebrød

Annonce

Håndmadder og smørebrød

I sin smørrebrødforretning, hvor kunderne både kan tage frokosten med hjem eller spise i det lille, hyggelige lokale med rødternede duge, disker Nadja Salling op med, hvad hun selv kalder 'nostalgisk smørrebrød'. Eller håndmadder, om man vil.

- Hver morgen stiller jeg et par hundrede af mine håndmadder i køleskabet, og omkring frokost er de oftest blevet solgt.

Og en 'håndmad' fra Nadja Sallings hånd kunne lige så let gå for at være - ja, smørrebrød.

- Men jeg skelner selv. Hvis en kunde bestiller et stykke smørrebrød, bliver det lavet på stedet, så det er helt frisk. Og et stykke smørrebrød her i butikken er større end en håndmad.

Fælles for de to typer servering er dog, at Nadja Salling har skåret al overflødig pynt væk.

- Hos Dit Smørrebrød bliver maden ikke pyntet med for eksempel en citronskive, som alligevel bare bliver smidt væk. Til gengæld er langt det meste af de ingredienser, mine madder er skruet sammen af, hjemmelavede. Ikke det hele - remouladen skal smage som den remoulade, du køber med hjem. Men mine frikadeller, mine stykker flæskesteg, mine æg - vi piller 90 æg hver morgen - det laver vi selv her i butikken. På et tidspunkt levede vi faktisk allesammen af frikadeller, da vi skulle finde den bedste opskrift, fortæller hun.

Annonce

Aldrig af mode

Og den lange, gammeldags smørrebrødsseddel understreger Nadja Sallings nostalgiske koncept: Det er klassiske smørrebrød, som aldrig er gået af mode, hun sælger i butikken - sammen med et mindre udvalg af ligeledes gammeldags færdigretter: Boller i karry, biksemad, kartoffelsalat etc. Ligesom Nadja Salling både er leveringsdygtig i brød og kager.

- Det skal alt sammen passe til den lidt gammeldags tone, jeg har valgt. Du vil for eksempel aldrig se mig servere en pizza her hos Dit Smørrebrød. Det er simpelthen et uomgængeligt princip, siger hun.

Egentlig var det Nadja Sallings forældre, der for fire år siden startede Dit Smørrebrød i Trangstræde. Nu driver de imidlertid et par aflæggere af forretningen i Skagen, så for tre år siden overtog hun forretningen i Randers.

- Egentlig er jeg uddannet pædagog, men for nogle år siden blev jeg ramt af et piskesmæld i en trafikulykke. Det betød, at jeg fik et års orlov fra jobbet som pædagog og begyndte har i butikken. Og selv om madlavning aldrig tidligere havde sagt mig noget særligt, blev jeg bidt af det. Og af den tætte kontakt, jeg fik til mine kunder.

Den lille forretning - eller restaurant - er indrettet, så der fra disken og bordene er frit udsyn til det lille køkken inde bag ved.

- En klar tanke fra starten. Vi ville gerne have, at vores kunder selv kunne se, hvordan deres mad bliver til.

På en almindelig hverdag er der mindst fire medarbejdere beskæftiget med smørrebrød og madlavning, men der kan bevisligt presse både seks og syv madkunstnere ind i det lille køkken.

- Men uanset hvor travlt her kan blive, er det vigtigt for mig, at vi alle sammen har det sjovt, når vi er på arbejde. Derfor går vi altid i vores eget tøj, og her er altid plads til pjat. Randers Kommune bruger også i vid udstrækning Dit Smørrebrød, når folk skal afklares via en jobtræning. Det her er et lille og trygt sted at arbejde, og ofte står folk i kø for at komme her, fortæller Nadja Salling.

Liv i midtbyen

Under overskriften "Liv i midtbyen" skildrer Randers Onsdag i en serie af artikler en række personer blandt de mange, der gør en indsats for at skabe og sikre netop liv i midtbyen.

Det drejer sig om folk fra butikslivet og restaurationsbranchen - folk, som selv færdes i midtbyen hver eneste dag, og som selv er en del af midtbyens puls.

I artiklerne præsenterer vi de pågældende personer såvel professionelt som privat, ligesom vi præsenterer den forretning, de driver.

Vi vil gerne høre, hvad de gør sig af tanker om midtbyen i Randers, hvilke ideer har de om at fremme midtbyen i forbrugernes, kundernes, bevidsthed.

Annonce

Udkantsmidtby

Med sin placering i Trangstræde er det nok en tilsnigelse at hævde, at Dit Smørrebrød ligger i midtbyen i Randers.

- Udkantsmidtby, vil jeg kalde det. Jeg ligger så langt væk fra gågaderne, at jeg ikke har noget ud af de arrangementer, der måtte finde sted. Ikke fordi jeg føler at jeg er ladt i stikken, for min butik ligger jo fuldstændig centralt for busserne - og med en stor parkeringsplads lige uden for døren, kommer der masser af mennesker forbi hele tiden.

Selvom disse mange mennesker ikke altid lige får øje på smørrebrødforretningen.

- Lige indtil de en dag alligevel kigger indenfor. Ofte med en bemærkning om, at I er da nye her. Jeg har overvejet, om jeg skulle flytte butikken. Men jeg er bange for, at jeg ville miste kontakten til alle mine stamkunder. Og jeg har ikke lyst til at skulle starte forfra et andet sted.

Nadja Salling tror på, at hun på et eller andet tidspunkt vil overtage Dit Smørrebrød fra forældrene.

- Men lige nu fungerer det fint, som det er, så det er ikke noget jeg har travlt med, siger hun.

Julie Niemann lægger sidste hånd på en stribe af Dit Smørrebrøds 'håndmadder'. Foto: Martin Ries
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce