Annonce
Randers Onsdag

Livet tog en ny drejning for Martha

Jeg finder en ro og et nærvær i at dreje ler. Det er en slags terapi for mig, og så nyder jeg at skabe noget med mine hænder, siger Martha. Foto: Klaus Nielsen
Et højskoleophold med keramik gav 30-årige Martha Lundgaard en helt ny karriere. I dag drejer hun ler og har blandt andet leveret kopper og krus til mølleriet Aurions nye satsning.
Annonce

Randers: Det var på ingen måde planen, at Martha Lundgaard skulle blive keramiker. Alligevel var det, hvad der skete, da hun for anden gang i sit liv var elev på Vrå Højskole:

- Jeg vendte tilbage til Vrå Højskole i 2018, fordi jeg trængte til at tage en pause i mit liv. Jeg var godt i gang med en karriere som psykomotorisk terapeut, men da jeg mistede min mor, fik jeg brug for at tænke over tingene, og Vrå var på mange måder som at komme hjem for mig, fortæller Martha Lundgaard.

Hun havde tidligere gået på højskolen i 2010. Dengang var højskolen et sabbatår efter gymnasiet, som hun brugte på blandt andet kunst og musik. Da hun var i Vrå for anden gang, fik hun for alvor smag for at dreje ler:

- Da jeg startede igen i Vrå, havde højskolen lige ansat Cille Colberg som keramiklærer. Hun blev en stor inspiration for mig og introducerede mig blandt andet til Lars Kähler, der var gæstelærer på højskolen, fortæller Martha Lundgaard.

Annonce

Konstruktivt møde

Lars Kähler er femte generation af den berømte Kählerfamilie, og derfor var det med en vis ærefrygt, at Martha og de andre elever mødte ham på Vrå Højskole.

- Jeg kan huske, at vi alle var lidt nervøse for at skulle undervises af ham. Det første, han sagde til mig, var, at jeg drejede helt forkert. Men hans kritik blev altafgørende for mig, fortæller Martha Lundgaard.

I løbet af de dage, Lars Kähler underviste på højskolen, opdagede han hurtigt Marthas store dreje-talent. Han tilbød hende en personlig praktikplads efter højskolen på sit værksted i Haslund. En praktikplads, som Martha i den grad fik brug for, da hun senere landede en kæmpeordre til mølleriet Aurions nye satsning "Kornets Hus":

- Jeg var til en stor fest, hvor jeg gav fødselaren noget af min keramik. En af de andre gæster opdagede det og blev vildt begejstret, fortæller Martha Lundgaard.

Gæsten, som fik fingrene i de krus, Martha havde lavet, var ansat ved Aurion, et økologisk mølleri, som i foråret 2020 åbner Kornets Hus, hvor blandt andet Martha Lundgaards keramik skal bruges og sælges:

- Jeg blev efter festen inviteret til et forretningsmøde med folkene bag Kornets Hus. Jeg havde nogle forskellige prototyper med, og de blev meget glade for dem, så de endte med at bestille 150 kopper, 50 tekrus og 30 skåle. Og derudover tilbød de at sælge min keramik i deres forretning, fortæller Martha, der har designet særlige kornkopper, hvor hver kornsort har sit eget udtryk.

- Det har været en kæmpeopgave, som Lars Kähler har hjulpet mig med, siger Martha Lundgaard, der indtil Kornets Hus' åbning til foråret i Hjørring drejer videre ved sin bænk.

Hun har flere udstillinger, som hun deltager i, og hun overvejer igen at blive instruktør på FOF-kursus, så hun også bruger sin uddannelse som psykomotorisk terapeut.

- Min drøm er at leve af keramik, men også at bruge min krop fornuftigt, og jeg er godt på vej, fortæller Martha Lundgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce