Annonce
Randers Onsdag

Mehdi Mir Akhori udlever sin barndomsdrøm: Caféejer debuterer som filmskuespiller

Indehaver af Café Hugo i Brødregade, Mehdi Mir Akhori, debuterer som filmskuespiller i kortfilmen med arbejdstitlen "Motivation". "Udover mine børns fødsel er det den fedeste oplevelse, jeg har haft i mit liv. Det har virkelig givet mig blod på tanden til at lave mere af den slags", siger han. Foto: Frank Pedersen
5. december er der premiere på en kortfilm, der handler om en far og hans søn, der kæmper for at overleve som mennesker på et udrejsecenter. Hovedrollen spilles af Mehdi Mir Akhori, der til daglig driver Café Hugo i Brødregade.

Randers: Kaffebryggeren kværner og sprutter højlydt, stole skramler diskret, glas klirrer, og tjenere serverer for gæster på denne almindelige hverdag ved frokosttid i Café Hugo i Brødregade. Caféens ene medindehaver, Mehdi Mir Akhori, har fundet en hjørneplads til os, hvor vi kan sidde sådan lidt af vejen, mens han fortæller sin ikke helt almindelige historie.

Historien om, at hans barndomsdrøm, nu hvor han er blev 46 år, er blevet til virkelighed.

- Siden jeg var barn, har jeg drømt om at være skuespiller, indleder Mehdi Mir Akhori med et smil.

Han fortsætter med at fortælle, at det var under en ferie sammen med sin kone for to år siden, at idéen opstod til at oprette en profil på Onlinecastings hjemme - for ligesom at hjælpe drømmen på vej.

- Da jeg nævnte det for min kone, grinte hun godt nok lidt af det, men jeg oprettede profilen alligevel, fortsætter Mehdi Mir Akhori og smiler igen.

Han fortæller, at profilen resulterede i et par henvendelser, som han dog sagde nej tak til.

- Der var nogle, hvor jeg skulle være med i reklamer og en film, hvor jeg skulle spille en kriminel. Men det var ikke den slags roller, jeg var interesseret i, forklarer han.

Anderledes interesseret blev Mehdi Mir Akhori, da han blev kontaktet af et produktionshold på den vestdanske frie filmuddannelse, SUPER8, som inviterede ham til at komme til casting på en af de to hovedroller i en kortfilm med arbejdstitlen ”Motivation”.

Filmen beskriver, hvordan en far (Babak) og hans ni-årige søn (Ahmed), der er kommet til Danmark som flygtninge, kæmper for at overleve som mennesker, mens de bor på et udrejsecenter. Også kaldet et motivationscenter, hvor beboerne skal motiveres til at rejse ud af Danmark.

- Det er et rigtigt godt manuskript. Det ramte mig virkelig, da jeg læste det. Så selvfølgelig sagde jeg ja til at komme til casting, siger Mehdi Mir Akhori.

Som 11-årig i 1986 kom han selv til Danmark som flygtning fra Iran sammen med sin mor, lillebror og storebror.

- Det var under Irak-Iran krigen. Min storebror havde nået den alder, hvor han skulle indkaldes som soldat, desuden havde min lillebror og jeg ikke mulighed for at gå skole på grund af krigen. Derfor var vi nødt til at flygte, fortæller Mehdi Mir Akhori.

Han tilføjer, at det på det tidspunkt ikke var muligt for hans far at flygte sammen med resten af familien.

- Og for 20 år siden døde min far af alderdom, så han nåede aldrig at komme her til os i Danmark, fortsætter han.

Er selv flygtning

Mehdi Mir Akhori siger, at selv om han har en baggrund som flygtning, har han ikke kunnet bruge den direkte i forhold til sin medvirken i filmen, da det han har oplevet ikke kan sammenlignes med den situation, filmens Babak og Ahmed befinder sig i.


Vi kan selvfølgelig ikke hjælpe alle, det er jeg helt med på. Men jeg tror, at det er godt, hvis man kan have en eller anden form for medfølelse overfor mennesker. Så hvis filmen bidrager til, at næste generation kan få en bedre forståelse, vil det skabe mere kærlighed, og det vil være godt.

Mehdi Mir Akhori


- Tingene har ændret sig rigtig meget i løbet af årene. Den måde flygtninge bliver behandlet på i dag, er meget anderledes end dengang, meget værre, siger Mehdi Mir Akhori, der beskriver sin egen og familiens flugt som den rene luksus i forhold til det, nutidens flygtninge må igennem.

- Som kvoteflygtninge blev vi sat på et fly og på en sikker måde fløjet til Danmark. Det var slet ikke så dramatisk som nu, hvor mange flygtningen krydser Middelhavet i små gummibåde med fare for at drukne eller i 24 timer må klamre sig til undersiden af lastbiler for at komme frem, siger han og tilføjer:

- Og så er der i det hele taget kommet langt mere had end kærlighed i verden de seneste ti år.

Filmen får premiere i Aarhus 5. december, og Mehdi Mir Akhori håber, at den kan være med til at sætte fokus på samt skabe debat om det, der sker, når egoismen tager over, og man kun ser ting fra ens eget synspunkt.

- Vi kan selvfølgelig ikke hjælpe alle, det er jeg helt med på. Men jeg tror, at det er godt, hvis man kan have en eller anden form for medfølelse overfor mennesker, siger han og fortsætter:

- Så hvis filmen bidrager til, at næste generation kan få en bedre forståelse, vil det skabe mere kærlighed, og det vil være godt.

Annonce

Egne erfaringer og Youtube

Det var ikke kun flygtningeaspektet Mehdi Mir Akhori kunne relatere sig til, da han læste filmmanuskriptet.

Fra sin egen barndom husker han, hvordan hans mor og far gjorde alt, hvad de kunne for, at han og hans brødre kunne komme væk fra krigen og det utrygge. I forbindelse med flugten fra Irna husker han også sine forældres blikke fyldt af magtesløshed.

- Blikke som jeg i dag som far kan relatere mig til. Jeg kan genkende det med, at man som forældre vil gøre, hvad som helst for at skabe et bedre liv for sine børn. Det er jo det alle mennesker i verden ønsker, siger han.

På spørgsmålet om hvorvidt Mehdi Mir Akhori tror, at han vil have det i sig at flygte med sin familie, ligesom hans mor gjorde med ham selv og hans brødre - Og ligesom Babak i filmen har gjort med sønnen Ahmed, svarer han:

- Et hvert menneske har ret til et bedre liv. Så ja, det vil jeg helt sikkert gøre, hvis jeg kunne tilbyde mine børn et bedre liv et andet sted.

Mehdi Mir Akhori husker også tydeligt, hvordan det var som 11-årig at komme til et nyt land, hvor han skulle lære et nyt sprog og få nye venner.

- Og så var der den der usikkerhed om, hvad der sker i morgen. Jeg kan huske, at min mor de første mange år var bange for, at vi skulle blive smidt ud af Danmark, siger han og tilføjer, at han i dag kan mærke den samme frygt blandt den del af hans ansatte i caféen, som kommer fra Syrien.

I "Motivation" har Mehdi Mir Akhori hovedrollen som Babak, der sammen med sin ni-årige søn, Ahmed, kæmper for at overleve som mennesker på et fiktivt fremtidigt dansk udrejsecenter. Foto: Ditte Katrine Kjær Weber

- Det er en frygten, der gør, at man ikke kan få ro i maven. Den ro, som er vigtig, når man kommer til et nyt land, siger Mehdi Mir Akhori.

Han fortæller, at han har kunnet bruge nogle af disse erfaringer samt hans mors frygt i arbejdet med rollen som Babak. Han har desuden forberedt sig på rollen ved at deltage i skuespillerworkshops.

Derudover har han gjort flittigt brug af internettet flittigt, hvor han har set en del Youtube videoer med skuespillere, der fortæller, hvordan man kan gribe det med at spille en rolle an.

- De bedste råd, jeg har fået, er, at man i bund og grund skal være sig selv. Man skal ikke udgive sig for noget, man ikke er, så i filmen reagerede jeg, som Mehdi ville gøre i forhold til, hvordan jeg ville forsvare min søn, og hvordan jeg ville gøre ham glad - i filmen hedder jeg bare Babak, siger Mehdi Mir Akhori.

Annonce

Støttet af familien

Nu hvor Mehdi Mir Akhori har udlevet barnedrømmen om at være skuespiller i en film, har det givet ham mod på at prøve mere i den retning.

- Udover mine børns fødsel er det den fedeste oplevelse, jeg har haft i mit liv. Det har virkelig givet mig blod på tanden til at lave mere af den slags, så min drømmen er bare blevet større, siger han.

Han tilføjer, at hans kone ikke længere griner af hans drøm. Tværtimod har hun og hele familien fuldt ud støtte op om hans deltagelse i filmen ved blandt andet at øve replikker og komme med gode råd.

- Og de glæder sig mindst lige så meget til at komme med til premieren som mig selv, siger Mehdi Mir Akhori med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Håndsrækning til detailhandlen og spisesteder fra lokale erhverv: Få 100 kroner i rabat når du køber et Randers City gavekort

Annonce