Annonce
Randers Onsdag

Metalsangkor mangler sangere

Mogens Nygaard Mortensen, formand for Metalsangkoret Scandia, iført et eksemplar af gamle dages "sangerhue". - Leveret af Stokport i Houmeden, fortæller formanden.  Foto: Niels Bo Mandrup
Gennemsnitsalderen er langt over 70, og det kniber med tilgang af yngre sangere.

Randers: Hvor Metalsangkoret Scandia oprindeligt var for medarbejdere på vognfabrikken Scandia, er der for flere år siden åbnet op for alle interesserede mandsstemmer.

- Vi kunne ikke skaffe sangere nok internt, forklarer Mogens Mortensen.

Og i dag, hvor vognfabrikken ikke længere eksisterer, er det da også en naturlig konsekvens at åbne op for andre end Scandia-medarbejdere.


Og selvfølgelig er det træls, hvis vi ikke har førstebasser eller andenbasser nok. Så går det jo ud over hele korets præstation.

Mogens Nygaard Mortensen, formand for Metalsangkoret Scandia


I nogle år har antallet af kor-medlemmer ligget omkring de 30. Men alderen tynger efterhånden. Ældste medlem er 92, og formanden hører med sine 70 år til blandt korets yngre medlemmer.

- Så alene i det sidste års tid har vi mistet tre, der er gået bort, beklager Mogens Mortensen.

Annonce

Dirigent i 38 år

Gennem sine 70 år har Metalsangkoret haft fem dirigenter. I dag er dirigenten den nu tidligere skoleleder i Randers Kommune Peter Sabroe – som har bestridt hvervet i ikke mindre end 38 år.

- Helt vildt, synes Mogens Mortensen.

- Ham kan vi simpelthen ikke undvære. Nu han kommer ind ad døren, er der bare gang i den. Det gør jo også, at nye sangere har nemt ved at falde til. Hvis man ikke lige synger rent første gang, så bliver man ikke smidt ud. Så er slet ikke nervøse, hvis Peter optager en ny sanger i koret, forklarer formanden.

Der skal ikke gennemføres nogen særlig sanger-prøve for at være med. Men dirigenten tager lige fem minutter med det nye medlem for at finde ud af, hvor han skal placeres i koret.

- Vi er jo fire stemmer. Og selvfølgelig er det træls, hvis vi ikke har førstebasser eller andenbasser nok. Så går det jo ud over hele korets præstation, forklarer Mogens Mortensen.

Annonce

Hver torsdag

Der øves hver torsdag aften – når det ellers er tilladt at samles. Skal der øves op til særlige begivenheder som for eksempel Water Music, der blev afviklet på havnen i Randers i september 2017, skal der mere til. Da kunne dirigenten godt finde på at indkalde sangerne for eksempel nogle søndagsaftener også.

- Men det var også en stor oplevelse at være med til, understreger Mogens Mortensen.

Annonce

Tilbage til Scandia

Da corona-restriktionerne ramte Danmark sidste år i marts, måtte koret lukke. Men der blev lempet på restriktionerne hen mod sommerferien, og da fik koret mulighed for at mødes – ikke hos 3F som vanligt, men ”hjemme” i den gamle montagehal på Scandia.

- Der er 6000 kvadratmeter, så der kunne holdes afstand. Men der var jo ingen varme, så vi måtte stoppe i oktober. Så kom der et nyt forbud, hvor vi kun måtte samles ti. Så lejede vi et lokale i Dronningborg, men 11. december blev sidste sangaften. Folk var ved at køre trætte i, at vi kun måtte samles ti. Efter jul måtte vi kun være fem, og så var der ikke andet at gøre end at indstille sangen. Det er godt nok træls, synes Mogens Mortensen, der håber, at restriktionerne snart kan lettes, så koret kan komme i gang igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Metalsangkor mangler sangere

Randers Onsdag

Coronaramt sangkor fylder 70

Randers Onsdag

Nu vil Gitte nørde endnu mere

Annonce