Annonce
Randers

Museerne ruster sig til comeback med sprit og handsker

Spørgsmålet er, om Randers Kunstmuseum kan gennemføre sine populære Torsdagsdialoger i den form, de har haft i mange år. Man sidder tæt, som her, hvor cykelsmeden Claus Ørsted er i gang med dialogen. Arkivfoto
På flere områder gentænkes formidlingen på museerne i Kulturhuset, mens det på andre bliver lige som før, blot med håndsprit inden for rækkevidde. Men der er ingen tvivl om, at der bliver sat turbo på den digitale del af formidlingen. På grund af coronakrisen har Randers Kunstmuseum valgt at skubbe sin stort anlagte udstilling med Helen Schou til slutningen af september.
Annonce

Randers: Alt er som før. Og så alligevel ikke. For det bliver en anden virkelighed, vi kommer til at møde, når museerne i Randers slår dørene op 8. juni efter mange ugers nedlukning.

På den ene side går bestræbelserne ud på at bevare et museumsbesøg som en social oplevelse - på den anden bliver der på flere områder lagt en dæmper på måden at samles.

For Randers Kunstmuseums vedkommende handler det ikke bare om at rydde foyeren for caféborde, men også om at ændre på aktiviteternes form. For eksempel stiller museumsdirektør Lise Jeppesen spørgsmålstegn ved husets populære kunstmøde, Torsdagsdialog, der i mange år har haft sit trofaste publikum.

- Disse arrangementer plejer at samle 80 mennesker. Det er hovedsageligt den ældre del af vores publikum, der kommer til Torsdagsdialogerne. Men jeg tvivler da på, at vi fremover kan gennemføre arrangementet i samlingen på museet, som vi plejer. Måske skal de flyttes til et større lokale i Kulturhuset, siger museumsdirektør Lise Jeppesen, der på grund af risiko for coronasmitte fjerner genstande, hvor publikum opfordres til at gå i interaktiv dialog med et værk ved at trykke på knapper. Vi går ind i en tid, hvor kunsten ikke må røres.

På grund af krisen har museet også valgt at skubbe udstillingen med Helen Schou, der oprindeligt skulle åbne i forbindelse med Randers Festuge i august. I stedet bliver den nuværende særudstilling "Flora" forlænget sommeren over.

- Festugen er aflyst. Og det giver ikke nogen mening for os at åbne en udstilling, der vil trække 300-400 mennesker, når vi givetvis ikke må være flere end 50. Så vi skubber den til slutningen af september og giver den fuldt skrald, siger museumsdirektøren.

Kulturen og beboerne i Kulturhuset vil gøre brugerne clean og møder dem med håndsprit og desinfektionsklude. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Mest sikre sted

Museumschef Jørgen Smidt-Jensen, Museum Østjylland, siger, at museet er et sikkert, trygt og godt sted at opholde sig.

- Og vi er alle så klar til at tage imod gæster. Og vi tager alle mulige forbehold, tilføjer han.

Lige nu bliver der monteret håndsprit overalt i udstillingerne, hvor især oldtidsudstillingen "Livet ved fjorden" inviterer til, at gæsterne klikker sig ind på viden og leg.

Derfor forsynes udstillingen med masser af håndsprit og handsker. Akkurat som i supermarkederne.

Museumschefen ved, at han kommer til at genåbne museet på andre betingelser. Rengøring og at holde afstand er noget af den nye virkelighed på museet.

- Vi har også gennemtænkt måden at lave museum på. Mere digital formidling. Det var også vores plan før nedlukningen. Nu sætter vi bare turbo på den digitale del, siger han.

Det andet er, at museet i højere grad rykker uden for murene. Endnu flere landskabsvandringer, byvandringer m.m. Og som noget nyt sætter man faglige medarbejdere i receptionen, hvor de skal tage imod og fungere som værter for museets gæster.

- Vi vil gerne have fagfolkene tættere på publikum. Nu prøver vi det af som et forsøg. Hvis det er noget, publikum tager godt imod, bliver det permanent, siger Smidt-Jensen, der glæder sig til at slå døren op til fortiden og til mere normale tilstande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce