Annonce
Randers Onsdag

Nicklas Gjættermann Pedersen er i lære som kok på Hotel Randers: Det er spændende at få lidt mad til at se ud af meget

Nicklas Gjættermann Pedersen er kokkeelev på Hotel Randers. Foto: Frank Pedersen
Interessen for at lave mad kombineret med skoletræthed har ført til, at Nicklass Gjættermann Pedersen har valgt at tage en erhvervsuddannelse til kok.
Annonce

Randers: - Jeg har altid haft interessen og brændt for at lave mad, siger 18-årige Nicklas Gjættermann Pedersen, der i en tidlig alder blev introduceret til brugen af gryder og pander af sine forældre.

Vi befinder os i kælderetagen, hvor Hotels Randers' køkken har til huse og hvor Nicklas Gjættermann Pedersen er i lærer som kokkeelev.

- Det, jeg synes er mest spændende ved kokkefaget, er, hvordan man kan få lidt mad til at se ud af meget, fortsætter han.

Interessen for at tage en erhvervsuddannelse tog for alvor fart, mens Nicklas Gjættermann Pedersen gik i 8.-9. klasse og var begyndt at blive skoletræt.

- Da jeg skulle vælge en uddannelse efter folkeskolen, vidste jeg, at jeg ikke ville fortsætte på skolebænken, derfor passede en erhvervsuddannelse med små korte skoleophold perfekt til mig, siger Nicklas Gjættermann, der nu er godt halvvejs i kokkeuddannelsen, der tager tre og et halvt år efter det indledende grundforløb.

Selv om Nicklas Gjættermann Pedersen fra barnsben har haft interesse for at lave mad, fik han først øjnene op for kokkefaget under grundforløbet på Randers’ erhvervsskole, Tradium.

- Som elev på Tradium får man mulighed for at dufte til forskellige uddannelsesretninger, og da jeg prøvede at lave forskellige små retter, fandt jeg ud af, at det at være kok er en udfordring, jeg gerne vil tage op, siger han.

- Det, der gør kokkefaget spændende - udover det at lave mad - er det, at få et drive i kroppen og mærke adrenalinen kører, når jeg har meget travlt, fortsætter Nicklas Gjættermann Pedersen.

- For når man ser kokke-programmer i tv, hvor der er meget hektisk i køkkenet, er det rigtig nok, det er sådan, det er, tilføjer han med et smil.

Det er ikke kun, når han er på arbejde i Hotel Randers’ køkken, at Nicklas Gjættermann Pedersen tilegner sig kokke-viden. Når han har fri, læser han kokke-fagbøger og eksperimenterer i hjemmets køkkenet.

- Jeg eksperimenterer også, når jeg er på arbejde, hvor jeg prøver at kombinere smage, som man ikke umiddelbart vil tro kan gå sammen. Det gælder jo om at lære så meget som muligt, og det gør man jo blandt andet ved at forsøge sig frem, siger han.

En af Nicklas Gjættermann Pedersens favoritdiscipliner er at pynte og dekorere retter. "Det er vigtigt, at pynten er i højsædet, så gæsten får lyst til at tage den første bid. Derfor er det at få lidt til at se ud af meget ved at pynte en ret noget, man gør alle steder for at snyde gæster til at tro, de får meget på tallerkenen - og man kan få meget liv ud af lidt salat og små krydderurter", siger han. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Pynt og dekoration

Med halvandet år tilbage af sin uddannelse har Nicklas Gjættermann Pedersen stadig til gode at lære en hel del af kokkefagets facetter, men indtil videre er han ikke i tvivl om, hvor hans force ligger i et køkken.

- Jeg er bedst til at køre forretter, at være i det kolde køkken og lave desserter. Jeg kan godt lide at pynte og dekorere retterne, siger han og fortsætter:

- Man dømmer en ret med det samme, man ser den, derfor er det vigtigt, at pynten er i højsædet, så gæsten får lyst til at tage den første bid. Derfor er det at få lidt til at se ud af meget ved at pynte en ret noget, man gør alle steder for at snyde gæster til at tro, de får meget på tallerkenen - og man kan få meget liv ud af lidt salat og små krydderurter, siger Nicklas Gjættermann Pedersen.

Selv om han kun er godt halvvejs i sin uddannelse til kok, er Nicklas Gjættermann Pedersen allerede begyndt at drømme om fremtiden. En af drømmene er at arbejde i en af de store Michelin-restauranter.

- Og det skal være inden jeg bliver for gammel, hvilket man i dette fag sker, når man er omkring de 35 år, siger han.

En anden drøm er at få sin egen restauration, men ikke i først omgang.

- Jeg skal først ud og tjene nogle penge, men det kan godt ske langt ude i fremtiden, at jeg skal have mit eget, siger Nicklas Gjættermann.

- Jeg har en bror, der er bager, og vi har flere gange snakket om, at det kunne være sjovt, hvis vi havde et sted sammen, fortsætter han.

Annonce

Ja tak og bagved

Når kokke som eksempelvis Gordon Ramsay huserer i køkkener på tv, er det mere reglen end undtagelsen, at både lydniveauet og bølgerne går højt. Selv mener Nicklas Gjættermann Pedersen ikke, at han er så slem i den retning.

- Men selv om jeg er elev, kan jeg godt finde på at sige noget til kokkene, hvis jeg synes, det ikke går hurtigt nok - men det sker ikke så tit. Vi har det godt med hinanden i køkkenet, og så længe man har det - også socialt - ser jeg ikke nogen grund til at råbe ad mine venner - eller familie kan man vel næsten godt kalde det, siger Nicklas Gjættermann Pedersen med et smil.

- På en arbejdsdag er vi sammen i 12 timer her i kælderen, så vi bliver sammentømret som en familie, fortsætter han.

Og netop de lange arbejdsdage er noget af det, der har været mest udfordrende for Nicklas Gjættermann Pedersen i forhold til at gå i kokkelære.

- Det betyder, at jeg ikke har muligheder for at se mine venner så meget som før, for når de har fri, er jeg ofte på arbejde og omvendt. Så for at få balance i fritidslivet, må jeg nogle gange sige til mig selv, at nu skal jeg altså se de her venner, for ellers kan der gå flere måneder imellem, jeg får set dem, siger han.

Udover temperament er svarfrasen "ja tak" et af de andre elementer, der går igen i det ene kokke-program efter det andet, og denne kokke-jargon fungerer i bedste velgående i Hotel Randers' køkken.

Nicklas Gjættermann Pedersen fortæller, at ”ja tak” er kokkens tilbagemelding på, at man har hørt, hvad der er blevet sagt, og at man nok skal gøre det. En anden vending i kokkenes ordforråd er "bagved", der bliver sagt, når man vil passerer bagom ryggen på en kollega.

- Det er måder at sikre sig, så der ikke sker fejl, og jeg har det fint med begge udtryk, siger Nicklas Gjættermann Pedersen og tilføjer, at han var hurtig til at tillægge sig denne form for kommunikation.

- Men fordi det nu er så indgroet, har jeg skullet vende mig til ikke at sige det der hjemme, eller når jeg er ude at handle. Jeg er flere gange kommet til at sige "bagved", hvis jeg skulle forbi en i et supermarked og så kigger folk mærkeligt på mig - og det kan jeg godt forstå, siger Nicklas Gjættermann Pedersen og griner.

"Jeg har altid haft interessen og brændt for at lave mad", siger 18-årige Nicklas Gjættermann Pedersen, der i en tidlig alder blev introduceret til brugen af gryder og pander af sine forældre og nu er ved at tage en erhversfaglig uddannelse til kok på Hotel Randers. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Møder fordomme

Selv om Nicklas Gjættermann Pedersen valgte en erhvervsuddannelse efter folkeskolen, fordi han ikke kunne se sig selv på skolebænken i yderligere tre år, betyder det ikke, at han helt er sluppet for skemalagte timer. På erhvervsuddannelser er der nemlig også klasseundervisning, og for Nicklas Gjættermann Pedersens vedkommende foregår det på Tradium.

- På skolen lærer vi alle de klassiske franske ting som eksempelvis, hvordan man tournerer en kartoffel ,og hvordan en rigtig sauce skal være. Vi har også teori med gennemgang af eksempelvis koens udskæringer. Men den slags skolegang fungerer fint for mig, for det er målrettet min uddannelse og noget, jeg interessere mig for i modsætning til for eksempel bøjning af franske verber.

Når Nicklas Gjættermann Pedersen fortæller, at han er i lære som kok, kan han af og til mærke, at der stadig er fordomme i forhold til det at gå på en erhvervsfaglig uddannelse fremfor en boglig uddannelse på gymnasiet.

- Jeg har mange venner, der går i gymnasiet, og jeg kan mærke, at der er nogle, der tænker, at man ikke laver noget på en erhvervsuddannelse, for man er jo bare på arbejde, og så svært kan det ikke være at være kokkeelev. Men det er altså meget en læring i at gå her i køkkenet og jeg tror, det jeg lærer på den her måde, er hårdere end at sidde og skrive en 12-siders opgave på en computer. Jeg har da nogle gange tænkt på, at jeg skulle slæbe dem med her i køkkenet og vise, hvad det er jeg laver, siger han.

Nicklas Gjættermann Pedersen har ikke nogen favoritret. "Det skulle da lige være noget stegt gris", siger han, der her har tilberedt en forret med netop dette: stegt gris. Foto: Frank Pedersen
Annonce

Anbefaler en erhvervsuddannelse

Trods de fordomme, Nicklas Gjættermann Pedersen selv har mødt, vil han ikke tøve med at anbefale en erhvervsuddannelse, hvis han blev kontaktet af en 8. klasses elev, der ikke vidste, hvad han eller hun skulle efter folkeskolen. Men først og fremmest vil han anbefale den unge at undersøge, hvad han eller hun kan og hvilke uddannelser, der spiller sammen med ens kompetencer.

- Og hvis man gerne vil på en erhvervsskole, er det en god idé at se videoer på for eksempel skolernes hjemmesider, hvor uddannelserne bliver præsenteret. Jeg var selv meget inde på Uddannelses Guidens hjemmeside - www.ug.dk - for at se, hvilke uddannelser jeg havde mulighed for at komme på, siger Nicklas Gjættermann Pedersen, der ikke på noget tidspunkt fortrudt, at han er gået i kokkelære.

- Hvis jeg havde haft de tanker, havde jeg ikke siddet her i dag. Arbejdstider med 12-timers vagter fire dage om ugen er der mange, der bliver skræmt af, så hvis det ikke er, fordi man brænder for det, er det her ikke en uddannelse, man bliver længe i, siger han og indrømmer, at han selv blev lidt skræmt, da han så sit første vagtskema.

- Jeg tænkte: hold da op det er mange timer, jeg skal være hernede. Og de første uger var meget jeg træt og tung i hovedet, når jeg fik fri, for jeg begyndte, da det var højsommer, hvor det er ulideligt at være her. Sidste sommer var der omkring 42 graders varme her i køkkenet.

Annonce

Skide fedt at oplære elever

På Hotel Randers er der fem kokkeelever ad gangen, som er på forskellige stadier af uddannelsen. De elever, der er nået længst i uddannelsen, er med til at lære de andre op.

- Hos os er det kokkeeleverne, der står for det kolde parti, og jeg har haft nogle stykker, som jeg har været med til at lære op, og jeg synes det er skide fedt at få det ansvar, siger Nicklas Gjættermann Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Annette hjælper dyr i nød

Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce