Annonce
Randers Onsdag

Nyder musikken i det skrevne ord

Ved siden af sit arbejde som biblioteksmusikant på Randers Bibliotek har Peter Elmelund en passion for det at skrive, hvilket han dyrker dels som koncertanmelder på Bibzoom.dk og dels ved at skrive nekrologer i Randers Amtsavis.. Foto: Annelene Petersen
Ved siden af sit arbejde som biblioteksmusikant på Randers Bibliotek skriver Peter Elmelund musikanmeldelser på Bibzoom.dk og nekrologer i Randers Amtsavis.
Annonce

Randers: Sideløbende med sit arbejde som biblioteksmusikant ved Randers Bibliotek dyrker Peter Elmelund det skrevne ord. Dels som bog- og koncertanmelder på bibliotekernes musiksite, Bibzoom.dk, og dels i Randers Amtsavis, hvor han i en årrække har skrevet nekrologer.

- Det, jeg nyder ved at udtrykke mig skriftligt, er den musik, der er i det skrevne ord, siger Peter Elmelund, der også holder af at læse det, han kategoriserer som velskrevne avisartikler.

- Det er artikler, der har et godt flow, og hvor der er nogle gode kanter, som gør dem interessante at læse, forklarer han.

Annonce

Svært at skrive anmeldelser

Peter Elmelunds anmeldervirksomhed på Bibzoom.dk begyndte for 13 år siden. I årenes løb er det blevet til omkring 200 anmeldelser af musik- og sangbøger. Dertil kommer en lang række koncertanmeldelser.

- Især koncertanmeldelserne er blevet min con amore, siger han.

Men selv om han holder meget af at skrive anmeldelser, fortæller Peter Elmelund, at han kan have det svært med at skulle bedømme andre og det, de gør.

- Derfor gør jeg det altid tydeligt for læseren, at anmeldelsen er min subjektive holdning til netop dén aftens koncert, siger Peter Elmelund.

Han tilføjer, at han har nogle få, men vigtige kriterier, han bruger, når han skriver en anmeldelse.

- Jeg vurderer ud fra, at jeg har to ører, som har hørt musik hele mit liv. Jeg er selv udøvende musiker og har været i mange genrer, ligesom jeg har spillet flere instrumenter gennem mange år som eksempelvis guitar, bas og cello, siger han.

Derudover er det væsentligt for Peter Elmelund, hvorvidt koncerten lever op til hans forventninger. Om han er blevet stillet noget i udsigt, som ikke er blevet indfriet, og hvad han så har fået i stedet for.

- Jeg har haft store musikoplevelser med glade amatører, som har udvist en stor musikglæde. Og jeg har hørt professionelle musikere, hvor de i min optik glædede sig mere til at få pengene eller komme hjem og køre en tur i sportsbilen end at levere den stemning, en koncert er, siger han.

Annonce

Lettere at skrive nekrologer

For ti år siden så Peter Elmelund et opslag, hvor Randers Amtsavis søgte en freelance-navneskribent, der blandt andet skulle skrive nekrologer. En stilling han søgte og fik.

- Det syntes jeg lød spændende. Jeg har tidligere været ansat som sognemedhjælper i forskellige kirker, hvor jeg blandt andet arbejdede med sorggrupper, så jeg havde erfaring i det at tale med pårørende og på den måde hjælpe dem, siger han.

Udover at det holder hans skriveevne i gang, fortæller Peter Elmelund, at det han godt kan lide ved at skrive nekrologer er, at det er en afmålt opgave.

- Det skal ikke være den store poesi, men sobert og præcist i forhold til vedkommendes arbejdsliv, privatliv, familie og fritidsinteresser samt hvordan den afdøde har været som menneske. En nekrolog går ud på, at alle mennesker har en historie at fortælle, siger han.

I de ti år der er gået, har Peter Elmelund skrevet omkring 500 nekrologer i Randers Amtsavis for det, han betegner som menigmand. Og selv om de pårørende er ofte mennesker, der er i sorg, når Peter Elmelund kontakter dem, er det ikke noget, han har det svært med.

- Det er ikke noget, alle ville bryde sig om, men det ligger jo i opgaven, og jeg vidste det fra begyndelsen, så det har jeg det fint med - jeg skal jo ikke presse nogen til noget som helst, siger han.

- Og det er min oplevelse, at mange pårørende har glæde af på den måde at få rullet et helt liv op i forhold til den afdøde, fortsætter han.

Annonce

Én nekrolog Peter Elmelund ikke vil skrive

Peter Elmelund skriver nekrologer om mennesker i alle aldre lige fra dem, der er over 90 år, som har levet et godt og langt liv til børn og unge, der er døde pludseligt i en ung alder.

- Det er selvfølgelig frygteligt, når yngre mennesker dør, men uanset hvis liv jeg beskriver, har jeg en professionel distance til den afdøde, siger han, der også har prøvet at skrive nekrologer over mennesker, han kendte rigtig godt.

- Det har jeg været glad for, for jeg gør det så godt, jeg kan, hvilket er på en pæn måde, siger Peter Elmelund.

Der er dog én, Peter Elmelund med sikkerhed ved, at han aldrig kommer til at skrive en nekrolog over: sig selv.

- Jeg har selvfølgelig tænkt på det, men jeg har det på samme måde med nekrologen som det, der skal spilles ved min begravelse: Det skal jeg da ikke bestemme. Der er det jo de efterladte, man skal tænke på, så jeg skal ikke iscenesætte mere, end hvad min familie vil være med til - herunder hvad der skal stå i min nekrolog, siger Peter Elmelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Kim Larsen fejres i Pakhuset

Randers Onsdag

Nu kommer Wolt til byen

Annonce