Annonce
Randers Onsdag

Positivt fokus skal hjælpe udfordrede børn

Sarah Skovhus med Felix, der har indvilget i at optræde som model. Foto: Morten Degn Frandsen
28-årige Sarah Skovhus åbner sin egen psykologiske praksis for at hjælpe børn med diagnoser.

Randers: Med en mastergrad i positiv psykologi som ballast har 28-årige Sarah Skovhus fra Randers åbnet sin egen psykologiske praksis med sigte på at hjælpe børn, der har en diagnose som autisme eller ADHD, eller som af andre grunde ikke rigtigt trives i hverdagen.

Sarah Skovhus er så langt i sin uddannelse, at hun alene mangler den afsluttende afhandling. Den arbejder hun på i disse måneder og baserer den i høj grad på sine egne erfaringer med de børn, hun arbejder med.

- Jeg arbejder med børn, som er indenfor specialområdet, altså børn som har en diagnose, primært autisme eller ADHD. Jeg adskiller mig fra andre tilbud ved, at jeg griber det lidt anderledes an. I den klassiske psykologiske praksis vil det handle lidt om problemfokusering og se på, hvad barnet har svært ved og så lægge fokus på det. Der går jeg i en helt anden grøft, fortæller Sarah Skovhus og forklarer:

Annonce

Bygger på barnets styrker

- Jeg ser på, hvad barnet kan, hvilke forudsætninger har barnet, hvilke styrker har barnet, og så bygger jeg et individuelt trivsels- og læringsforløb til det enkelte barn. Det er nogle lidt mere intensive forløb, men det batter i den sidste ende.

Sarah Skovhus fortæller, at udgangspunktet for snakken dermed bliver det, som barnet kan, det, der fungerer, det der er interessant og de områder, hvor barnet har sine styrker.


Det handler om at booste deres selvtillid, kort og godt.

Sarah Skovhus, master i positiv psykologi


- De her kloge og følsomme børn, som der er tale om, ved jo godt, at de måske har lidt sværere ved matematik eller ha lidt sværere ved at lege med dem, der er i klassen. Det er nogle små, sensitive væsener, så de ved godt, at de har nogle udfordringer, som deres jævnaldrende ikke har. Så det handler om at booste deres selvtillid, kort og godt, fortsætter Sarah Skovhus.

Annonce

Troen på at kunne lykkes

En samtale, der handler om barnets drømme, interesser eller egenskaber åbner op for en accelererende læreproces, der fremmer både et positivt selvbillede og en tro på at kunne lykkes, er Sarah Skovhus’ erfaring.

- Det medfører, at barnets ønsker og håb i højere grad kommer til at gå i opfyldelse fremfor at fokusere på de ting, barnet har svært ved. En samtale, der handler om fejl eller ufuldkommenheder vil i stedet medføre, at barnet udvikler kritisk selvbillede og oplever negative følelser om sig selv med skyld, frygt eller skam til følge. Dette vil resultere i, at barnets hjerne ”lukker” ned, så læring og udvikling besværliggøres eller ligefrem hæmmes, fastslår Sarah Skovhus.

Hun understreger, at arbejdet foregår i nært samarbejde med de enkelte børns forældre, så de også involveres i arbejdet.

- Og jo tidligere forældrene kan overtage mit arbejde, desto større succes er det, tilføjer hun.

Målet med den afhandling, Sarah Skovhus arbejder på, er at skabe evidens for, at hendes arbejdsmetode virker.

Annonce

Tillid til egne evner

- At vise, at det nytter noget at arbejde lidt mere intensivt, fordi barnet i sidste ende vil have større udbytte af det både med hensyn til trivsel og til læring, for det, at man har en tro på egne evner, gør altså, at man tør kaste sig ud i nye ting og nye udfordringer, både i skolen og i fritiden, fortsætter Sarah Skovhus.

Børnene er typisk i alderen seks-fjorten år, og et typisk forløb varer fire fem måneder, hvor parterne i begyndelsen ses en gang om ugen, senere måske med to ugers eller en måneds mellemrum afhængigt af, hvordan udviklingen er.

Sarah Skovhus har boet i Randers hele sit liv og har indtil for et par år siden været ansat på specialskoleområdet i kommunen. Hun kan kontaktes via hjemmesiden sarahskovhus.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Metalsangkor mangler sangere

Randers Onsdag

Coronaramt sangkor fylder 70

Randers Onsdag

Nu vil Gitte nørde endnu mere

Annonce