Annonce
Randers Onsdag

Røde Kors ekspanderer i Randers: Ny butik på Kirketorvet

Else Madsen, der er formand for Røde Kors i Randers, glæder sig til, at den nye butik på Kirketorvet kan slå dørene op og derved medvirke til at styrke Røde Kors' aktiviteter både lokalt, på landsplan og ude i den vide verden. Butikken har allerede fået de første genbrugsvarer hjem fra Røde Kors' centrallager i Horsens. Foto: Annelene Petersen
Røde Kors-afdelingen i Randers har haft så stor succes med sin genbrugsforretning på Mariagervej, at den nu åbner en butik i Randers C.

Randers: En gruppe frivillige fra Røde Kors i Randers har i mere end en måneds tid arbejdet på at indrette en ny genbrugsbutik i Randers Midtby. Den skal være et supplement til den eksisterende butik på Mariagervej, der åbnede for omtrent tre år siden, og Røde Kors-folkene håber, at den nye butik kan åbne 1. marts.

- Hvis ellers samfundet er åbent igen til den tid, siger formanden for Røde Kors i Randers, Else Madsen.

Butikken får lokaler i kælderen på Kirketorvet 2, under restaurant Storkereden. Tidligere har der været herretøjsbutik og senest café.

- Vi håber, at vi kan profilere Røde Kors lidt mere med en mere central placering, fortsætter Else Madsen.

Butikken vil have åbent torsdag og fredag klokken 12-17 samt lørdag klokken 10-14 og vil alene blive bemandet med frivillige medarbejdere.

Det er tanken, at lokalerne på andre tidspunkter kan udnyttes til andre formål, for eksempel til førstehjælpskurser, til mødevirksomhed og som et socialt mødested for grupper af personer, der har brug for og lyst til kontakt med andre.

I løbet af de seneste tre år, hvor butikken på Mariagervej har været åbent, er aktiviteterne her nemlig vokset i omfang, og der er stort set ikke plads til mere.

- Der er ikke så meget ledig plads, fordi forretningen fungerer rigtigt fint, fortæller Else Madsen.

Netop den kendsgerning, at butikken på Mariagervej kører så fornuftigt, er også medvirkende til, at den lokale Røde Kors-bestyrelse nu har kastet sig ud i arbejdet med at etablere endnu en butik.

Annonce

Tøj til hele familien

I den nye genbrugsbutik vil man forhandle tøj til såvel børn som til kvinder og mænd. Desuden eksempelvis bøger, vaser, nips, pyntegenstande og smykker med videre.

- Men ikke møbler. Dem er der ikke plads til her, så dem holder vi i den anden butik på Mariagervej, fastslår Mogens Borup, der er Røde Kors' butiksansvarlige.

Foreninger i Randers

Når to danskere mødes, giver de hinanden hånden. Når tre danskere mødes, danner de en forening, hedder det i en gammel talemåde. Der er formentlig noget om snakken.

Alene Randers Kommune har registreret flere hundrede foreninger, eksempelvis idrætsforeninger, spejdere, politiske foreninger, foreninger med sociale formål - og mange andre. Oftest drives foreningerne af frivillige ildsjæle.

I Randers Onsdag kan du i den kommende tid møde nogle af foreningerne og nogle af de folk, der står bag.

Han forventer, at den nye butik vil kunne generere en omsætning på 300.000 til 400.000 kroner på årsbasis. En tredjedel af overskuddet beholder den lokale Røde Kors-afdeling til sit lokale arbejde, mens resten tilfalder landsorganisationen, der arbejder både internationalt og indenfor landets grænser.

Annonce

Mange aktiviteter

De varer, der sælges i de nu snart to Røde Kors-butikker, er dels indsamlet lokalt, blandt andet gennem de tøjcontainere, som foreningen har opstillet forskellige steder, dels leveres varer til salg fra Røde Kors' centrallager Horsens.

Blandt aktiviteterne i Røde Kors i Randers er det såkaldte Q-net, der er skabt for at hjælpe de kvinder, der er indlogerede på byens krisecenter. Her er der flere aktiviteter i gang nu end tidligere, og blandt andet tilbydes kvinderne på centret en mentor fra Røde Kors, som kan støtte med råd og vejledning efter behov.

- Så er der ”Venner viser vej”, hvor flygtninge eller andre, der kommer til byen som nye i Randers, får tilknytning til en dansk kontaktperson. Et supergodt projekt, understreger Else Madsen.

Desuden er det den lokale Røde Kors-afdeling, der stiller med de frivillige hospitalsguider på Regionshospitalet Randers.

Den nye Røde Kors-genbrugsbutik åbner på Kirketorvet i kælderen under restaurant Storkereden.  Foto: Annelene Petersen

- Vi var på vej til at udvide guideordningen til også at omfatte akutafdelingen, men det satte coronakrisen en stopper for, fortæller Else Madsen.

Videre er der Røde Kors’ besøgsvenner, hvor afdelingen finder frivillige, der besøger ældre og folk, der primært sidder alene i eget hjem.

Desuden er der julehjælpen. Den omfattede op til julen 2020 omkring 140 gavekort á 800 kroner, der blev tildelt folk i Randers med særlige behov for hjælp op til jul.

Røde Kors i Randers medvirker også i Røde Kors’ landsindsamling hvert år i oktober. Her går indtægten til Røde Kors’ hovedkontor, der fordeler de indkomne midler på forskellige projekter rundt om i verden.

En gang om måneden holdes der også førstehjælpskurser, hvor interesserede kan lære grundlæggende førstehjælp.

- Og så har vi vores nørklere, som sidder og nørkler, strikker/syr, til forskellige projekter ude i den store verden, forklarer Else Madsen.

Desuden støtter Røde Kors et venskabsprojekt i Ukraine med nogle af de midler, der samles ind, og afdelingen sender børn fra på sommerlejre og familier på familielejre. I begge tilfælde lejre, der arrangeres af Røde Kors og nogle gange arrangeret i samarbejde med Blå Kors.

Annonce

Corona-begrænsninger

De aktuelle coronarestriktioner rammer også arbejdet i den lokale Røde Kors-afdeling. Butikken på Mariagervej er lukket, og forsamlingsloftet på fem sætter sine begrænsninger på møder og andre aktiviteter.

- Heldigvis har vi haft det her projekt at gå og hygge os med, siger Mogens Borup med henvisning til istandsættelse og indretning af den nye butik, hvor fire-fem mand har gået og hjulet hinanden med arbejdet.

- Og så har vi fået ryddet op oppe i den anden forretning, smiler han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Metalsangkor mangler sangere

Randers Onsdag

Coronaramt sangkor fylder 70

Randers Onsdag

Nu vil Gitte nørde endnu mere

Annonce