Annonce
Randers

Randers Bibliotek genåbner i en mere skrabet udgave

Koordinator Susanne Vestergaard viser rundt i et amputeret bibliotek, hvor der i første omgang kun må lånes og afleveres materialer. Foto: Annelene Petersen
Flere af bibliotekets aktiviteter er stadig stillet på vågeblus. Ikke noget med at sidde og hygge med vennerne. Men hoveddøren til bøgerne er slået op, og det er igen muligt at gå rundt og plukke bøger ned fra hylderne.
Annonce

Randers: Kerneydelsen er den samme. Biblioteket udlåner bøger og sørger for at få materialet retur. Det er det, som det danske biblioteksvæsen er sat i verden for at formidle.

Og nu er bibliotekerne åbne igen efter mange ugers tvangslukning, men uden den store vifte af andre aktiviteter, som forlængst er blevet en del af bibliotekernes hverdag. Det er blevet et adfærdsreguleret bibliotek, hvor man holder afstand og ikke må stå og hyggesnakke.

- I første omgang handler det kun om udlån og aflevering af bøger. Så venter vi jo spændt på at høre, hvad fase tre i regeringens genåbningsplan 8. juni byder på, siger bibliotekschef Mette Haarup.

Hun siger også, at biblioteksrummene vil være mærket af coronasituationen. For alt er ikke som før.

- Håndsprit og afstand gælder også for biblioteket, hvor gulvet er markeret med afstandsstriber.

Også de sociale aktiviteter er skåret væk. Der bliver ikke i første omgang mulighed for at slå et smut ind omkring biblioteket og læse sin daglige avis, for læsesalen med aviser og tidsskrifter er lukket ned. Det samme er pc'erne, som altså også er fjernet, mens vi venter på udformningen af fase 3.

Ak, hvor forandret. Randers Bibliotek står nøgen og bar. Det vises med al tydelighed, at her kan man ikke slå sig end og hygge sig sammen. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Bøger og vin - god cocktail

Selv om det fysiske bibliotek har været lukket, har der alligevel været udlån, som har fulgt alternative veje. Ret tidligt i krisen indgik biblioteket aftale med Vinspecialisten i Dytmærsken, hvor lånere kunne hente biblioteksbøger. Via bibliotekets hjemmeside kunne man bestille bøger, som blev pakket i bogposer og afleveret hos vinhandleren. Og det har vist sig at være en succes.

- Der har absolut været stor efterspørgsel på den ydelse. Vi har pakket godt 700 bøger i løbet af nedlukningen, siger Mette Haarup om denne livline til brugerne.

Hun fortæller også, at de digitale aktiviteter er blevet øget i forbindelse med krisen. Desuden har bibliotekarerne online hjulpet studerende med materiale til deres skriftlige opgaver.

- Vi har anbefalet e-bøger, og vi kan se, at den del af udlånet er øget under coronakrisen, siger Mette Haarup.

Skulle man have glemt det, så står det hvidt på blåt, at området ikke må benyttes. Foto: Annelene Petersen
Håndsprit er et must i dagens Danmark. Uanset om vi er i butikker, hos frisøren, på arbejdspladsen eller som her på biblioteket, ja, så handler det om at spritte af. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Langå Skole fejrede sit jubilæum

Annonce