Annonce
Randers Onsdag

Randers Biblioteks biblioteksmusikant Peter Elmelund: Jeg forestiller mig, at børnene er her

Biblioteksmusikant Peter Elmelund plejer at have 30 opslugte og nærværende børn på gulvet omkring sig, når han laver musiklege på Randers Bibliotek. Nu er biblioteket coronanedlukket, men Peter Elmelund fortsætter med sine musiklege på Facebook. Og selv om han kun har selskab af en kameramand, snakker han som altid med børnene undervejs. "Selv om jeg ikke kan se børnene, kan jeg tydeligt fornemme, at ungerne sidder omkring mig og at vi har den der ping-pong med hinanden", siger han. Foto: Annelene Petersen
Biblioteksmusikant Peter Elmelund har siden 1. april streamet musikarrangementer til de yngste brugere af Randers Bibliotek på Facebook. Og selv om han kun har selskab af en kameramand, når han slår guitarstrengene an, kan han sagtens mærke børnenes nærvær, selv om det er nærvær på afstand.
Annonce

Randers: - Kan I vinke til mine tigerdyr, spørger Peter Elmelund og holder en lille pause, mens han lytter efter svar.

- Nej, nu hørte du vist ikke rigtig efter. Skal vi lige tage den en gang til, fortsætter han.

Peter Elmelund er godt i gang med en ny omgang af sine populære musiklege for de alleryngste af Randers Biblioteks brugere. Men i dag kommer der ikke noget svar på hans spørgsmål. I hvert fald ikke noget, der kan høres i biblioteksrummet, hvor Peter Elmelund står.

Normalt ville der sidde 30 opmærksomme og medlevende børn fra Randers’ institutioner og dagplejere rundt om Peter Elmelund i den halve time, som det månedlige musiklege-arrangement varer på Randers Bibliotek. Men i dag er der kun en kameramand fra den randrusianske kommunikationsvirksomhed Buchs til stede i biblioteket. Peter Elmelund er nemlig i gang med en optagelse af musiklegene, der senere skal lægges op på Randers Børnebiblioteks facebookside.

Peter Elmelund er børnebibliotekar på Randers Bibliotek, hvor han siden 2013 har haft ansvar for at lave musikarrangementer for og med især børn, men også voksne på biblioteket. Dette ansvarsområde kombineret med hans passion for at synge og spille guitar er årsagen til, at han har opfundet sin egne stillingsbetegnelse, biblioteksmusikant, som det der er bedst dækkende for hans virke på biblioteket.

12. marts blev der imidlertid vendt op og ned på Peter Elmelunds måde at virke på, da regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen iværksatte en delvis nedlukning af Danmark.

En af de mange arbejdspladser, der blev ramt af coronarestriktionerne, var Randers Bibliotek. Det betød blandt andet, at Peter Elmelund måtte konvertere sine sangarrangementer fra live-optræden på biblioteket til streaming-opslag på Facebook, hvor han synger og spiller til et kamera i stedet for et levende publikum.

På trods af, at det er et andet setup, har Peter Elmelund det fint med de nye vilkår, hvor han gør, hvad han kan for at skabe en live-illusion.

- Selv om der kun står en kameramand med sit udstyr, kan jeg tydeligt fornemme og se, at der sidder 30 unger på gulvet rundt om mig samt mærke, at jeg har den her ping-pong med dem, siger han.

Og meget tyder på, at det ikke kun er Peter Elmelund, der kan fornemme samværet. Det vidner en lang række positive tilbagemeldinger om fra institutioner og dagplejere i Randers. Derfor er Peter Elmelund nu i gang med sin anden omgang af virtuelle musiklege.

Og måske fortsætter han med at streame musiklege på børnebibliotekets facebookside, når coronaepidemien er ovre.

- Streaming har jo den oplagte fordel, at brugerne kan se eller gense et opslag, når det passer dem, siger Peter Elmelund.

Ansporet af succesen med at lave morgensange for børn, har Peter Elmelund lavet en voksenudgave, hvor han synger fem sange sammen med kollegaen Signe Brinkmann og lægger dem ud på Randers Biblioteks facebookside, hvor teksterne vises samtidig, så det er muligt at synge med. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Succes på Facebook

Da Randers Bibliotek lukkede ned 12. marts, havde Peter Elmelund ferie, og fridagene brugte han til at tænke over, hvad han kunne gøre for de yngste af bibliotekets brugere, når han vendte tilbage fra ferien til et bibliotek, der for en tid ikke længere er fysisk.

Den løsning, Peter Elmelund fandt frem til, tog dog afsæt et helt andet sted og var til glæde for randrusianere i en helt anden aldersgruppe:

- På Facebook havde jeg set et opslag fra Plejecentret Tirsdalen, der efterlyste nogen, der kunne lave noget fællessang eller lignende for de gamle, der bor på centret, fortæller Peter Elmelund.

- Jeg tænkte ”haps”, for det med fællessang er jo noget af det, jeg kan som biblioteksmusikant. Så jeg tog op til Plejecenter Tirsdalen, hvor jeg lavede et fællessang-arrangement, for de gamle, der sad udendørs med behørig afstand og under tæpper, mens de af karsken bælg sang med på ”Ole sad på en knold og sang”, ”De nære ting” og så videre, fortsætter han.

Oplevelsen med fællessang med de gamle delte Peter Elmelund med sin kollegaer på biblioteket, og de blev hurtigt blev enige om, at han som biblioteksmusikant hver morgen skulle lave noget med fællessang for de yngste, der kunne vises på børnebibliotekets facebookside.

- 1. april sang og spillede jeg for første gang to børne-morgensange på facebooksiden. Min kone filmede, og vi sendte direkte hjemme fra vores stue, siger Peter Elmelund, der undervejs også fortalte lidt om de sange, han havde valgt.

- Vi kunne se, at det blev set og hørt af mange, ligesom der kom mange positive kommentarer på Facebook, så vi blev hurtigt enige om, at det skulle vi fortsætte med, fortsætter han.

Han tilføjer, at selv om det er spændende at sende live via Facebook, er det også forbundet med flere udfordringer. Efter tre dage med livestreaming gik Peter Elmelund derfor over til at optage morgensangene på forhånd og derefter lægge optagelsen ud på Facebook om morgenen, så det stadig virkede som om det var en direkte sending.

- Det betød, at vi fik mulighed for at vise teksten samtidig, så børnene og deres forældre kunne synge med, og det har været en stor succes, siger Peter Elmelund.

Når han siger ”har været” skyldes det, at de daglige børne-morgensange på Facebook stoppede 16. april, da daginstitutioner og skoler begyndte at genåbne.

- Det var jo lige min målgruppe, så det var helt naturligt at stoppe, siger Peter Elmelund.

Annonce

Børnesucces overført til de voksne

Ansporet af succesen med at lave morgensange for børn har Peter Elmelund lavet en voksenudgave, hvor han synger fem sange sammen med kollegaen Signe Brinkmann og lægger dem ud på Randers Biblioteks facebookside, hvor teksterne vises samtidig, så det er muligt at synge med på samme måde som ved Phillip Fabers fællessange på DR.

Siden Peter Elmelunds og Signe Brinkmanns fællessange blev lagt på Randers Biblioteks facebookside onsdag 22. april klokken 8.30, har de haft 5800 visninger.

- Det er jo rigtig mange. Derfor har Signe og jeg i samarbejde med Buchs beslutte at lave en optagelse mere med fem andre fællessange, der bliver lagt op på Facebook onsdag 6. maj klokken 8.30, siger Peter Elmelund.

Han tilføjer, at der ikke er taget stilling til, hvor mange af de virtuelle fællessange der vil blive lavet. Det afhænger af, hvordan genåbningsplanerne for det danske samfund ser ud efter 10. maj.

- Vi opererer med to scenarier. Det ene er, at biblioteket åbner efter 10. maj. Det andet er, at biblioteket ikke åbner, siger Peter Elmelund, der tilføjer, at han anser scenarie to for det mest sandsynlige.

- Uanset hvad der sker, skal vi finde ud af, hvad vi gør. For med den gradvise åbning af biblioteket, der allerede så småt er sat i gang, skal vi have styr på, hvad vi kan og må, fortsætter han.

I disse coronatider tager Peter Elmelund gerne ud til Randers Kommunes institutioner for at spille op til frilufts-fællessang arrangementer som her på Plejecenter Tirsdalen. Foto: Jens Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Kim Larsen fejres i Pakhuset

Randers Onsdag

Nu kommer Wolt til byen

Annonce