Annonce
Randers Onsdag

Randers FC Fonden hjælper skolebørn til bedre sundhed og ernæring

"Kan vi være med til at udvikle et alternativt undervisningsprojekt i 6. klasserne her i Randers, vil vi da gerne det, hvis det kan bidrage til, at børnene får øjnene op for, at det måske vil være lidt bedre at leve fornuftigt rent ernæringsmæssigt end de har gjort hidtil. Og at det er bedre at komme ud og røre sig og være aktiv end at sidde foran skærmen, siger Ib Rasmussen, projektleder i Randers FC Fonden, der står bag CSR-projektet 'Måler er sundhed'. Foto: Frank Pedersen
Randers FC Fonden arbejder for at løfte tilværelsen for de, der bor i fodboldklubbens lokalområde med CSR-projekter. Seneste CSR-projekt er ’Målet er sundhed’, der er et projekt båret af 12 europæiske fodboldklubber.

Randers: Det er langt fra usædvanligt, at danske superligaklubber spreder sine aktiviteter ved at beskæftige sig med andre områder end lige det, der foregår på banen og med truppen.

I eksempelvis FC København har man valgt at kaste sig ud i et vandland, hvor det handler om at tjene ekstra penge til den overordnede klubkasse.

Sådan gør man ikke i Randers FC. Her består knopskydningen i Randers FC Fonden, der blev skabt i 2011 og siden 2016 har lavet en række projekter, der i stedet for at spytte så mange kroner i hovedorganisationens kasse som muligt har det ene formål, at man vil gøre en forskel i lokalsamfundet og blandt de, der bor i det. Sådanne projekter kaldes CSR-projekter, hvor CSR står for Corporate Social Responsibility, der kan oversættes til projekter, der bunder i en lokal forankret social og samfundsmæssig ansvarlighed.

Annonce

Ib Rasmussen er ansat som projektleder i Randers FC Fonden. Han fortæller, at inspirationen til at lave CSR-projekter som en naturlig del af at være en fodboldklub er kommet fra udlandet.

- I stort set samtlige europæiske lande, fraregnet Danmark, er der en lang og stor tradition for, at fodboldklubber og spillere involverer sig socialt og samfundsmæssigt i lokalsamfundet. At man så at sige giver igen som en slags tak for, at de lokale støtter op om klubben, fortæller han.

- Ser vi ud i Europa er fodboldklubber rollemodeller i de lokale samfund og i 2016 besluttede vi her i Randers FC, at sådan en klub vil vi også være - som den første i Danmark, fortsætter Ib Rasmussen.

Inaktivitet skaber overvægt

Seneste skud på Randers FC Fondens CSR-projekter er deltagelse i det paneuropæiske ’Scoring for Helath’, som på dansk er kommet til at hedde ’Målet er sundhed’, hvor 12 større og mindre europæiske fodboldklubber indgår et samarbejde med det lokale erhvervsliv samt skoleelever på 6. klassetrin, hvor målet er at give de deltagende elever en bedre forståelse for ernæring og sundhed samt det vigtige i at være fysisk aktiv.

Baggrunden for ’Scoring for Health – og dermed også ’Måler er sundhed’ - er er en rapport fra WHO i 2019, der blandt andet viste, at indenfor de seneste fire årtier er antallet af overvægtige børn på verdensplan steget med en faktor 10.

Målet er sundhed

I dette efterår deltager 6. klasser fra følgende seks af Randers Kommunes folkeskoler i projektet ’Målet er sundhed’:

Langå Skole, Minkholmskolen, Hornbæk Skole, Nørrevangskolen, Søndermarkskolen og Korshøjskolen.

I løbet af foråret og efteråret 2022 kommer turen til de øvrige folkeskoler i kommunen.

’Scoring for Health’ er støtte af The UEFA Foundation for Children, EU's Erasmus+ program samt i Danmark Salling Fondene.

Foruden Randers FC deltager følgende 11 klubber i ’Scoring for Health’: Brentford FC (England), Chelsea FC (England), FC Brügge (Belgien), FC Emmen (Holland), Ferencvaros (Ungarn), Feyenoord Rotterdam (Holland), Greenock Morton (Skotland), Legia Warszawa (Polen), Montrose FC (Skotland), Shakhtar Donetsk (Ukraine) og Werder Bremen (Tyskland).

- Går vi fire årtier tilbage er vi i 1980’erne, hvor det var almindeligt, at børn var ude at lege, for dengang var mobiltelefoner, pc’er eller tablets ikke en del af børns hverdag som i dag. I rapporten slås det fast, at det at flere børn i dag er overvægtige hænger sammen med at flere er inaktive, fortæller Ib Rasmussen.

- Desuden viste rapporten fra WHO at der i dag på verdensplan er flere overvægtige børn end undervægtige, fortsætter han.

Annonce

Vil påvirke børns vaner

Randers FC har siden 2017 været medlem af CSR-organisationen The European Football for Develop Network (EFDN), der består af lidt over 100 europæiske fodboldklubber, der har den ene ting tilfælles, at de alle har en dedikeret CSR-strategi. Medlemsskaren spænder fra FC Barcelona til PSG, Chelsea FC, Randers FC og Montrose FC, der spiller i den tredjebedste række i skotsk fodbold.

- Medlemskabet afhænger ikke af præstationerne på banen, men om du som klub har en dedikeret CSR-strategi udenfor banen, og som fodboldklub gerne vil påtage dig et ansvar ved at medvirke i sociale og samfundsnyttige projekter, siger Ib Rasmussen.

Randers FC var den første danske klub, der blev medlem af EFDN, siden er FC Midtjylland og FC Nordsjælland også blevet medlemmer af CSR-fællesskabet blandt europæiske fodboldklubber.

Ib Rasmussen pointerer, at ’Målet er sundhed’ er lidt anderledes i EFDN-sammenhæng, da det ikke er et socialt projekt, men omfatter socialt velfungerende børn i den danske folkeskole.

- Vi har sagt ja til at være med alligevel, for kan vi være med til at udvikle et alternativt undervisningsprojekt i 6. klasserne her i Randers, vil vi da gerne det, hvis det kan bidrage til, at børnene får øjnene op for, at det måske vil være lidt bedre at leve fornuftigt rent ernæringsmæssigt end de har gjort hidtil. Og at det er bedre at komme ud og røre sig og være aktiv end at sidde foran skærmen, siger han.

Han understreger, at ’Målet er sundhed’ på ingen måde er et fanatisk helseprojekt, der skal uddanne børn til at være topatleter. Projektet er på ingen måde ude på at afskaffe fredags-snoldren.

- I projektet skal vi ikke lære børnene, hvad der er sundt og usundt. Det vi gerne vil give dem, er en bedre indlæring i, hvad der er fornuftigt og hvad der er ufornuftigt at spise. Desuden vil vi på en anderledes måde end den, de er vant til vise, hvordan de kan spise, siger Ib Rasmussen.

Annonce

Får fysiske trænere og spillere på besøg

Han tilføjer, at det ”anderledes” Randers FC byder ind med eksempelvis er at supplere klassernes idrætstimer med besøg af klubbens fysiske trænere.

- Desuden får hver skole allokeret en Randers FC-spiller, som et par gange i løbet af efteråret besøger 6. klasserne, for at tage en snak med eleverne om ernæring og aktivitet med udgangspunkt i sig selv, siger Ib Rasmussen.

Han lægger vægt på, at de der kommer ud på skolerne fra Randers FC ikke har til opgave at overtage undervisningen.

- Det vi kommer med er inspiration til alternative aktiviteter, ikke undervisning. Aktiviteter som eleverne selv skal være med til at skabe på en kreativ måde, siger Ib Rasmussen.

Annonce

Tager ny viden med hjem til middagsbordet

På europæisk plan vil et sted mellem 14.000 og 15.000 elever være en del af ’Scoring for Health’.

- Fordi det er et projekt, er det svært på forhånd at sige, hvad det vil munde ud i, men med så mange deltagere fra forskellige lande, har EFDN et håb om, at projektet vil have en gavnlig effekt i form af, at børne i løbet at projektet gerne skal være blevet mere aktive, siger Ib Rasmussen.

Han tilføjer, at der også er et håb om, at børnene tager deres lærdom med hjem til middagsbordet og deler deres viden om fornuftig og ufornuftig ernæring med andre i familien som eksempelvis, at det er vægtigt at få god og sund morgenmad.

- Og så har vi i Randers FC Fonden et håb om, at man via blandt andet de danske erfaringer fra ’Målet er sundhed’ kan være med til at skabe en form for fælles manual, der kan føre til bedre sundhed og ernæring for børn. En manual der kan tilbydes skoler i hele Europa, siger Ib Rasmussen.

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Butiksejer udfordret af stilladskaos uden slutdato: Men det er ikke let at styre tiden, når Brødregades gamle skæve dame skal være fin

Annonce
Annonce
Randers Onsdag

Nu er der mere plads, hylder på tværs og alt fra sushitilbehør til glutenfri varer: Karina glæder sig til at lukke kunderne ind

Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Overrasket direktør skal igen på jagt efter købmand til Øster Bjerregrav: Ny ejer af isbod har ikke tid til at lægge 80 timer i landsbyen

Randers Onsdag

Tag børnene med på kunstrute i Randers midtby

Randers Onsdag

79 nye lejligheder bliver fyldt med mennesker på en måned: Men man skal ikke længere stå på venteliste i årevis

Randers Onsdag

Meld Paderupmanden til politiet: Uinviterede besøg, dørhåndtagsafprøvning, vindueskiggeri, hvad som helst, vi vil vide alt

Randers Onsdag

Er julen kommet ekstra tidligt i år? Torben undrer sig over, at julelyset er tændt i Kirkegades træer

Randers Onsdag

Tag en mundfuld af naturens spisekammer

Randers Onsdag

”The Boss”-hits på Underværket

Randers Onsdag

Kø ud i rundkørslen begyndte klokken 11.00: Parkeringsplads presset af respons på jubilæumstilbud

Randers Onsdag

Bageren bruger selv Too Good To Go

Randers Onsdag

Nu er Føtex med i populær madspilds-app

Randers Onsdag

Poser med brunch er populære hos Macale

Randers Onsdag

Randers har succes med at spise sig fra madspild

Randers Onsdag

Delikatessehuset har åbnet butik i Kristrup

Randers Onsdag

Vild-med-dans-dommers danseskole i nye lokaler - og de bliver ikke svære at finde

Randers Onsdag

Lørdag står i øllets tegn, når Randers City fejrer ’Øllets Dag’

Randers Onsdag

Street Food serverer ikke længere Danmarks bedste burger - men fat mod: Den flytter over i den gamle grillbar

Randers Onsdag

Bede ved rundkørsel i Langå skal redde insekter

Randers Onsdag

Frøbomber blev smidt i Vestparken

Randers Onsdag

Elektrikerjobbet er skrottet for at være fuldtids hypnoterapeut: Ole satser det hele for at kunne hjælpe andre videre

Randers Onsdag

Vil bruge ’Målet er sundhed’ som løftestang

Randers Onsdag

Randers FC Fonden hjælper skolebørn til bedre sundhed og ernæring

Annonce