Annonce
Randers Onsdag

Randers kaster sig ind i kampen om at være Danmarks vildeste kommune

Sommerfugle og andre insekter har det svært i den danske natur. Derfor har Miljøministeriet lavet en konkurrence mellem danske kommuner om, hvem der kan skabe mest vild natur. Arkivfoto: Martin Ravn
Der skal gøres noget ekstra for biodiversiteten og en rigere natur i Randers Kommune i den kommende tid. Det står klart, efter kommunens miljø- og teknikudvalg har besluttet at deltage i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste. Konkurrencen er udskrevet af miljøminister Lea Wermelin, og vinderkommunen kåres i slutningen af 2022.

Randers: Det skal være Randers, der løber med titlen som Danmarks vildeste kommune. Det er i hvert fald målsætningen hos kommunens miljø- og teknikudvalg, som ved sit seneste møde har besluttet at deltage i en landsdækkende konkurrence, der skal sætte fokus på kampen for en rigere natur.

- I Randers arbejder vi allerede med mange initiativer for at fremme biodiversiteten og flere er på vej. Med deltagelsen i konkurrencen er jeg overbevist om, at vi får øget opmærksomheden på emnet og derved fremmet biodiversiteten yderligere. Og så håber jeg selvfølgelig på, at vi får den vilde idé, der gør, at vi kan vinde konkurrencen, siger Frank Nørgaard, der er formand for miljø- og teknikudvalget.

Bag konkurrencen, som Randers Kommune nu officielt er en del af, står miljøminister Lea Wermelin, der har opfordret alle landets kommuner til at finde de vildeste idéer til fordel for den vilde natur.

- Vi står midt i en naturkrise. Biodiversiteten går tilbage over alt i verden, og herhjemme er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen. Da Hjørring Kommune gav plads til mere vild natur i stedet for græsørkener i haver og rundkørsler, myldrede det frem med sommerfugle og bier. Så tænk, hvis vi får hele Danmark og alle kommuner med på den rejse. Lige fra den lokale skolegård til boligblokken, plejehjemmet og idrætspladsen, sagde miljøminister Lea Wermelin, da konkurrencen blev offentliggjort.

Annonce

Fri leg

I konkurrencen er der lagt op til fri leg i bestræbelserne for at gøre sin kommune vildere. Men Randers Kommune skal ikke bare gøre noget på sine egne arealer. Borgerne skal også involveres i omlægningen til en mere mangfoldig og insektvenlig natur.

Indsatserne vil blive fulgt af dommerpanelet, der ud over miljøministeren består af Djurslands bedst kendte bonde og tv-vært Frank Erichsen samt biolog Morten D. D. Hansen.

Hvad Randers Kommune konkret sætter i gang af nye initiativer som følge af konkurrencen er endnu ikke fastlagt. Både allerede planlagte og nye tiltag kan komme i spil.

- Hvis vi virkelig skal gøre noget for biodiversiteten i Randers Kommune, så er det afgørende, at borgerne også involverer sig. Sidste år satte vi gang i kampagnen Lad Randers Gro, som gik ud på at hjælpe borgere med at øge biodiversiteten i deres haver. Jeg ved, at forvaltningen overvejer et lignende tiltag i forbindelse med konkurrencen, siger Frank Nørgaard.


Hvis vi virkelig skal gøre noget for biodiversiteten i Randers Kommune, så er det afgørende, at borgerne også involverer sig.

Frank Nørgaard, udvalgsformand


Konkurrencen løber frem til udgangen af 2022, hvor vinderen vil blive kåret. I bedømmelsen vil der blive lagt vægt på blandt andet idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers Onsdag

Sprog-diplom til Paderup-elev

Annonce