Annonce
Randers Onsdag

Randers Kommunes chefkonsulent for bæredygtighed: Bæredygtighed er en livsstil på arbejdet og i privatlivet

bæredygtighedstanken er langt mere end bare et arbejde for Mette Korsgaard Harbøll. Sammen med sin mand og to børn bor hun på et økologisk deltidslandbrug i Thorsø lidt nord for Hammel midt mellem Randers og Silkeborg. Og når hun kommer hjem fra arbejdet, trækker hun i gummistøvler og går ud til familiens limousine køer, kornet og de fritgående økohøns. Foto: Freya Korsgaard Harbøll
På arbejdet har Mette Korsgaard Harbøll ansvaret for at koordinere Randers Kommunes vej til at blive bæredygtig. Når hun har fri, trækker hun i gummistøvlerne hjemme på økogården.
Annonce

Randers: I februar blev Mette Korsgaard Harbøll fastansat som chefkonsulent for bæredygtighed i Randers Kommune.

Hun kommer fra en stilling i Herning Kommune som forretningsudvikler med fokus på tværgående samarbejder og opgaver i forhold til socialøkonomi og cirkulær økonomi. Opgaver som havde det til fælles, at de pegede mod, hvordan fremtidens kommune på nye måder kan arbejde med investeringer fra private, fonde og puljer samt hvordan man kan skabe nye partnerskaber omkring komplekse problemstillinger.

- I Herning fik jeg indblik i den maskine, som en kommune er samt hvordan samspillet er mellem kommune, borgere og virksomheder. Og det er blandt andet den viden, jeg bygger videre på i Randers med fokus på partnerskaber, siger Mette Korsgaard Harbøll.

Hun har desuden tidligere arbejdet som brandingkonsulent i Hedensted Kommune i forhold til, hvordan en kommune ved hjælp af branding kan tiltrække både borgere og erhvervsliv.

- Og netop branding af Randers Kommune som en bæredygtig kommune er noget af det, jeg kommer til at arbejde meget med i forhold til at gavne bosætningen og erhvervsudviklingen i kommunen. Klima og bæredygtighed er nemlig noget, flere og flere lægger vægt på, når de skal vælge, hvor de vil slå sig ned, siger Mette Korsgaard Harbøll.

Annonce

Har værktøjskassen i orden

I 2014 tog Mette Korsgaard Harbøll en MBA (Master of Business Administration) fra Coventry University i samarbejde med IBA i Kolding. Forud havde hun taget en kandidatgrad i kommunikation ved Aalborg Universitet.

Hendes baggrund er således en blanding af det forretningsorienterede fra MBA’en og en værktøjskasse fra kommunikationsstudiet.

- Min faglige tilgang til stillingen som chefkonsulent for bæredygtighed er, at jeg har en projektleders værktøjer samt en viden om, hvad der foregår i andre kommuner og nationalt. Jeg har den værktøjskasse, der skal til for at være forandringsagent og indgå partnerskaber, siger Mette Korsgaard Harbøll og pointerer, at hun i forhold til Randers Kommunes omstilling til bæredygtighed er i en koordinerende rolle.

- Jeg kan have en fornemmelse for, hvilke værktøjer, måleinstrumenter og greb, der kan være på forskellige områder, men jeg kan ikke være ekspert på alle områder af bæredygtighed. Min rolle er at forløse og knytte de kræfter, der er hos eksperterne sammen med den retning, politikerne ønsker skal ske på dette område i kommunes drift, i civilsamfundet og hos virksomhederne, fortsætter hun.

Annonce

Et job der giver mening

Mette Korsgaard Harbøll fortæller, at hun i lang tid havde holdt øje med, om der skulle blive en ledig stilling indenfor bæredygtighedsfeltet, præcis som den, der blev slået op i Randers Kommune.

- Det der tiltaler mig ved at arbejde med bæredygtighed er at have en funktion og et virke i mit livet, som giver mening. At jeg ikke bare går på arbejde for at få løn, men at jeg er med til at skabe noget, der giver god mening for mig, siger hun.

Og bæredygtighedstanken er langt mere end bare et arbejde for Mette Korsgaard Harbøll. Sammen med sin mand og to børn bor hun på et økologisk deltidslandbrug i Thorsø lidt nord for Hammel midt mellem Randers og Silkeborg. Og når hun kommer hjem fra arbejdet, trækker hun i gummistøvler og går ud til familiens limousinekøer, kornet og de fritgående økohøns.

- Og vi har lige fået byggetilladelse til et kæmpe drivhus, hvor vi skal dyrke grønsager i vand i stedet for i jord, så vi kan blive stort set selvforsynende med grønsager og kød, fortæller Mette Korsgaard Harbøll, der ikke har nogen form for erfaring med landbrug, og det har hendes mand heller ikke.

- Vi er begge opvokset i villakvarter med kontorforældre, så vi er gået fra et liv i parcelhus til et liv på landet med dertil hørende 21 hektar fredet skov og mark, hvor vi selv høster hjortekød, fortsætter hun og tilføjer, at hendes mand har taget jagttegn og at hun selv kun mangler en afsluttende prøve, før hun selv må gå på jagt.

Derudover har Mette Korsgaard Harbøll siden gymnasietiden stort set udelukkende gået i genbrugstøj, hvilket parrets to børn også praktiserer. I det hele taget er der ikke meget, familien køber som nyt.

- For mig er bæredygtighed en livsstil, men uden at jeg er frelst. Det er jo pragmatisk i forhold til, hvad der kan lade sig gøre på samme måde som jeg i mit arbejde sætter fokus på, at Randers som kommune skal sætte rammer for, at det bliver nemt for familier og for erhvervsliv at være bæredygtige på en måde, der passer ind i den enkeltes hverdag, siger Mette Korsgaard Harbøll.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce